22.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
HANİFE BAŞ
HANİFE BAŞ- Türkiye’de yeni nesil fonlama yöntemi kitle fonlaması gelişiyor. Kitle fonlaması çok sayıda bireyin küçük miktarda bağışlarına dayanan yeni nesil bir yatırım ve fonlama sistemi. Bu sistem sayesinde girişimlere 1 TL’lik bile yatırım yapılabiliyor.
Kitlesel Fonlama Derneği Başkanı Hulusi Berik, kitle fonlamasının Türkiye’nin çok ihtiyaç duyduğu bir fonlama yöntemi olduğunu söyledi. Berik, “Sektörde tüm paydaşlar yoğun çalışarak oldukça iyi çalışan bir mekanizma kurdu. SPK, Takasbank ve Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) çalışanlarına ve yöneticilerine çok teşekkür ederiz. Bugün sorunsuz çalışan bir sistem var. Yatırımcılar da bu sayede artık bütçeleri kadar teknoloji şirketlerine yatırım yapabilme şansı yakalıyor. Küçük yatırımcının sistemi ilgisi her geçen gün artıyor” dedi.
35 bin yatırımcı
Bu alanda faaliyet gösteren platform sayısının da arttığını dile getiren Berik, “Yatırım turlarında aranan fon miktarı da artıyor. Erken aşamayı geçmiş girişimler de ölçeklenmek için yatırım turunda kitle fonlamasını seçebiliyor. 2022’de kitle fonlaması ile 60 girişim için toplanan fonlar 250 milyon TL’yi aştı. Önümüzdeki yıllarda bu tutarların daha hızlı bir şekilde artış göstereceğini düşünüyoruz” diye konuştu.
Hulusi Berik, Türkiye’de şu anda platformlara kaydını oluşturmuş 35 bin civarında yatırımcı bulunduğu bilgisini de vererek, “Halen MKK’da açık olan hesap sayısı 15.000 civarında. Lisans almış platform sayısı 8. En çok yatırımcı İstanbul’da, bu şehri Ankara ve İzmir izliyor. Özellikle büyük kurumların da bu alana girmesi, kitle fonlamasının gelişimi için önemli” açıklamasını yaptı.
Nitelikli yatırımcı olmayan gerçek kişilerin bir takvim yılında paya dayalı kitle fonlamasıyla en çok 68 bin 200 TL yatırım yapabildiğini aktaran Berik, “Ancak bu sınır 272 bin 400 TL’yi aşmamak kaydıyla, yatırımcının platforma beyan ettiği yıllık net gelirinin yüzde 10’u olarak uygulanabiliyor. Alt sınır ise 1 TL. Girişimlere minimum 280 bin TL, maksimum ise 20 milyon TL aktarıldığını söyleyebiliriz” dedi.
Dünyadaki hacmi 1 trilyonu bulacak
Berik, pazarın dünyadaki durumuna da değinerek, “Dünyada pazar büyüklüğü 2018 itibariyle 84 milyar dolardı. Sistem 2020’de 400 milyar doları aşan bir hacim yakaladı. Forbes’in tahminine göre ise 2023’de 1 trilyon dolar hacme ulaşması bekleniyor. Dünyada paya dayalı kitle fonlaması yükselişini sürdürüyor. Çoklu ortak yapısı ile dalgalanmalardan daha az etkilenen yatırım türü olarak dünyada ilgi giderek de artıyor” açıklamasını yaptı.
Kitle fonlamasıyla sağlık teknolojilerinden tarıma, siber güvenlikten finansal teknolojilere kadar birçok girişim yatırım turuna çıkıyor.
Girişimciler iyi plan yapmalı
Hulusi Berik, girişimlere şu tavsiyelerde bulundu: “Kitle fonlamasının ne olduğunu ve nasıl çalıştığını iyi anlamak önemli. Bugüne kadarki ve gelecekte hedefledikleri çalışmaları güçlü bir iş planına dökmeliler. Yatırımcıların birçoğu kampanya bilgi formu dediğimiz, girişimlerin kendilerini anlattığı dokümanları çok detaylı bir şekilde okuyup ona göre yatırım yapıyor. Yatırım turu boyunca yatırımcı ilişkilerini çok iyi yönetmeli, sorulara sabırla ve özenle cevap vermeli.”