EkonomiKısa çalışma ödeneği sona erdi mi? Kısa çalışma ödeneği ne zamana kadar yatacak?

Kısa çalışma ödeneği sona erdi mi? Kısa çalışma ödeneği ne zamana kadar yatacak?

08.03.2021 - 15:05 | Son Güncellenme:

Kısa çalışma ödeneği alan vatandaşlar bu desteğin ne zamana kadar devam edeceğini öğrenmek istiyor. Normalleşme sürecinin başlamasıyla birlikte merak konusu olan kısa çalışma ödeneği bitti mi, ne zaman bitecek soruları yoğun ilgi görüyor. İşte Kısa çalışma ödeneğinin son yatırılacağı tarih...

Kısa çalışma ödeneği sona erdi mi Kısa çalışma ödeneği ne zamana kadar yatacak

2020 Yılının Mart ayında başlayan koronavirüs salgını ile birlikte birçok yenilik hayatımıza girdi. Koronavirüs salgını döneminde devlet tarafından da destekler peş peşe geldi. Bu desteklerden biri de kısa çalışma ödeneği oldu. Birkaç aydır verilen kısa çalışma ödeneği bitti mi, ne zaman bitecek soruları normalleşme sürecinin başlamasıyla birlikte arttı.

Haberin Devamı

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NE ZAMAN BİTECEK?

Kısa çalışma ödeneğinde son gün 31 Mart 2021 olarak belirlendi.

Kısa Çalışma Uygulaması

Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır.

Kısa çalışma uygulaması bakımından “Genel Ekonomik Kriz"
Ulusal veya uluslararası ekonomide ortaya çıkan olayların, ülke ekonomisi ve dolayısıyla işyerini ciddi anlamda etkileyip sarstığı durumlardır.

Haberin Devamı

Kısa çalışma uygulaması bakımından “Bölgesel Kriz”
Ulusal veya uluslararası olaylardan dolayı belirli bir il veya bölgede faaliyette bulunan işyerlerinin ekonomik olarak ciddi şekilde etkilenip sarsıldığı durumlardır.

Kısa çalışma uygulaması bakımından “Sektörel Kriz”

Ulusal veya uluslararası ekonomide ortaya çıkan olaylardan doğrudan etkilenen sektörler ve bunlarla bağlantılı diğer sektörlerdeki işyerlerinin ciddi anlamda sarsıldığı durumlardır.

Kısa çalışma uygulaması bakımından “Zorlayıcı Sebepler”

İşverenin kendi sevk ve idaresinden kaynaklanmayan, önceden kestirilemeyen, bunun sonucu olarak bertaraf edilmesine imkân bulunmayan, geçici olarak çalışma süresinin azaltılması veya faaliyetin tamamen veya kısmen durdurulması ile sonuçlanan dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumları ya da deprem, yangın, su baskını, heyelan, salgın hastalık, seferberlik gibi durumlardır.

Kısa Çalışma Kapsamında;
- İşçilere kısa çalışma ödeneği ödenmesi,
- Genel Sağlık Sigortası primleri ödenmesi,

hizmetleri sağlanmaktadır.