EkonomiKaradeniz Gaz Sahası’nda denizin tabanına kablo döşeyecek olan gemi Boğaz'dan geçti

Karadeniz Gaz Sahası’nda denizin tabanına kablo döşeyecek olan gemi Boğaz'dan geçti

30.09.2022 - 19:36 | Son Güncellenme:

Karadeniz Gaz Sahası’nda kabloları denizin tabanına döşeyecek olan 'Seven Arctic' adlı gemi İstanbul Boğazı’ndan geçerek Karadeniz’e yol aldı. Filyos Limanı’na gidecek olan geminin 4 Ekim’de çalışmalara başlaması bekleniyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz'de 540 milyar metreküplük doğal gaz keşfini 2023'ün ilk çeyreğinde evlere ulaştırmayı hedeflediklerini belirterek, “Şu an hem denizde hem de karada operasyonlar sorunsuz bir şekilde ilerliyor. İnşallah gelecek yıl Türkiye, Karadeniz gazıyla buluşacak. Keşfin ateşini Akdeniz'de de yakmaya kararlıyız” dedi.

İstanbul’a sabah saatlerinde gelerek Sarayburnu açıklarında demirleyen 'Seven Arctic' adlı gemi, Karadeniz’e gitmek için saat 17.50 sıralarında harekete geçti. İstanbul Boğazı’ndan geçişini yaklaşık 1 saatte tamamlayan gemi, Zonguldak’ın Filyos Limanı’na gitmek için Karadeniz’e açıldı. Geminin 4 Ekim’den itibaren Karadeniz Gaz Sahası’nda kabloları denizin tabanına döşeme çalışmalarına başlaması bekleniyor.

Haberin Devamı

BAKAN DÖNMEZ: AMACIMIZ 2023'ÜN İLK ÇEYREĞİNDE O GAZI SİZLERLE BULUŞTURMAK

Bakan Dönmez, 2023 yılının ilk çeyreğinde yerli doğal gazı vatandaşlarla buluşturmayı amaçladıklarını belirterek, "İnşallah 2023 yılı, 2022'den daha iyi geçecek. Çünkü, başta bakanlığımız olmak üzere birçok bakanlık ve ilgili kurumların büyük projeleri tamamlama tarihi olarak Cumhuriyetimizin 100'üncü yılını hedefledik. Bizim de elimizde birkaç tane mega proje var. Bunlardan hiç şüphesiz vatandaşımızı doğrudan etkileyecek olan hususların başında da Sakarya Gaz Sahası'nda üreteceğimiz gaz. Niyetimiz, amacımız 2023'ün ilk çeyreğinde o gazı sizlerle buluşturmak. Ben her ay fırsat buldukça sahaya gidiyorum. Şu anda orada karada ve denizde olmak üzere yaklaşık 8 bin insanımız çalışıyor. 30 tane gemi, 8 tane helikopterle lojistik desteği sağlıyoruz. Karada çok ciddi iş makineleri ve servis sağlayıcıların çalışmaları var. Dünyanın muhtelif yerlerinden bazı malzemeleri tedarik ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘KARADENİZ GAZI TÜRKİYE İLE BULUŞACAK’

“Gurur duyduğumuz sondaj filomuzun marifetiyle Karadeniz'de tam 540 milyar metreküplük doğal gaz keşfine imza attık" diyen Bakan Dönmez, şunları söyledi:

"Denizden 170 kilometre açıktaki bu keşfimiz tarihimize rekorlarla adını yazdırdı. Şimdi bu gazı milletimizle buluşturmak için hummalı bir çalışma içindeyiz. Bütün hedefimiz yerli gazımızı 2023'ün ilk çeyreğinde evlerimizde kullanmak. Şu an hem denizde hem de karada operasyonlar sorunsuz bir şekilde ilerliyor. İnşallah gelecek yıl Türkiye Karadeniz gazıyla bulaşacak. ‘Bulduk, tamam artık, aramayı bitirelim, bu bize yeter’ demedik. Hakkımız olan ‘ister Karadeniz'de ister Akdeniz'de, nerede olursa olsun gider alırız’ dedik. Sondaj filomuzun en güçlüsü Abdülhamid Han'ı Akdeniz'de Yörükler-1 kuyusuna gönderdik. Gemimizdeki tüm personelimiz canla başla çalışıyor. Tek amaçları var yeni bir keşif, yeni bir müjde. İnşallah umutluyuz. Rabbim nasip ederse güzel haberleri milletimizle paylaşacağız. Keşfin ateşini Akdeniz'de de yakmaya kararlıyız. Tehditler, şantajlar, yıldırmalar ve daha niceleriyle karşılaştık. Hiçbirine eyvallah etmedik. Geri adım atmadık. Ne birilerinin arkasına sığındık ne de kapalı kapılar ardında birilerine yalvardık. Türkiye’nin karşısına tek başına çıkmaya yeltenemeyenler gibi varlığımızı başka birinin insafına bırakmadık. Acziyetini cümle aleme ilan etmekten utanmayanlar düşünsün.”

Haberin Devamı

'AKÇAKOCA GAZ SAHASINDA ÇALIŞMALAR DERİNLEŞTİRİLECEK'

Enerji Bakanı Dönmez, Akçakoca'daki rezervin bitmek üzere olduğunu ancak çalışmaları derinleştirerek yeni rezerv arayışları olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"Akçakoca bizim denizden ilk doğal gaz ürettiğimiz sahalardan bir tanesi. Orada artık üretim azaldı, bitmek üzere. 2 hafta önce Filyos’a giderken platformun üzerinden de geçtik. Oradaki çalışmalarımızı detaylandırıyoruz. Derinleştiriyoruz. Önümüzdeki 1-2 ay içerisinde de netice alırsak sizlerle de paylaşacağız. Biz ümitliyiz. Sakarya gaz sahasındaki keşfimizle birlikte Karadeniz’in altındaki yapıları yeni bulgulara göre yeni bilgilere göre yeniden değerlendiriyoruz. Akçakoca’da daha önce keşfetmiş olduğumuz saha rezervi küçüktü. Eski klasik formasyon verilere göre bir yapıydı. Şimdi Karadeniz’deki Sakarya gaz sahasındaki yeni bilgi ve bulguları bu sahadaki sismik çalışmalarla örterek yeniden değerlendiriyoruz. İnşallah bu çalışmalar neticelendiğinde yeni bir keşif bulduğumuzda sizlerle paylaşmış olacağız."

Haberin Devamı

'DOĞAL GAZ DEPOLARI DOLU HALDE'

Kış öncesi doğal gaz depolarının dolu olduğunu belirten Dönmez, "Yer altı depolarımız var. 2 yıl önce başladığımız çalışmayla Silivri’deki doğal gaz yer altı deposunun kapasitesini artırma kararı almıştık. 3,2 milyar metreküpten, 4,6 milyar metreküpe genişletme çalışmasında sona gelindi. Şu anda Silivri yer altı gaz deposu tam dolu vaziyette. Kışa giriyoruz. Tuz Gölü’ndeki depomuzda 1,2 milyar metreküplük bir depolama alanımız vardı. Onu yine tam doldurduk. Orada da kapasite genişletme çalışmaları devam ediyor ama oradaki çalışmalarımız 2 yıl daha sürecek. Daha büyük bir projeden bahsediyoruz. Yaklaşık 5,4 milyar metreküplük bir depolama alanına erişmiş olacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Yazarlar