03.03.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
Yavuz Karaman
Tasarımcıların fikir alışverişinde bulunacağı, Kadıköy’ün sorunlarına yaratıcı fikirleriyle yeni çözümler sunacağı atölyede yaşam kalitesini artırıp kente değer katacak etkinlikler de planlanıyor.
Kadıköy Belediyesi’nin, ‘Tasarım Atölyesi Kadıköy’ adını verdiği atölye de, tasarımcılar, Kadıköylüler, ulusal ve uluslararası üniversiteler ve çeşitli proje tarafları bir araya gelerek özgürce fikir üretecekler ve ürünlerini kamuoyu ile paylaşacaklar.
Tasarım Atölyesi ile hem Kadıköy’ün Yeldeğirmeni semtinde bulunan tarihi Özen Sineması’nı yeniden yaşattıklarını hem de tasarımcılara çalışmaları için bir ortam hazırladıklarını kaydeden Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Tasarım Atölyesi’nin çeşitli aktivitelerle adından söz ettireceğini söyledi. Başkan Öztürk şöyle konuştu:
200 tasarımcı buluşacak
“Eski Kadıköylülerin, sinema hatıralarında önemli yer tutan tarihi Özen Sineması, 1970’lere kadar sinema olarak hizmet ettikten sonra depo olarak kullanılmış, son zamanlarda ise vakıfların mülkiyetinde harap vaziyette ayakta kalmaya çalışıyordu. Geçen yıl vakıflardan tarihi binayı kiralayıp, yapı formu ve iç mekânını bozmadan kapsamlı bir tadilattan geçirdik. 400 metrekare büyüklüğündeki tasarım atölyesinde 200 tasarımcının buluşacağı, çalışmalarını yapacağı bir ortam sağlandı.”
Yakın zamanda Çekül Vakfı başta olmak üzere kentsel strateji tarafları, özel ve kamu sektörü ile işbirliği sonucu biraraya gelerek burada çeşitli aktiviteler, çalışmalar ve tasarım çalıştayları düzenleyeceklerini belirten Öztürk şunları dile getirdi:
“Burası tasarımcıların buluşma noktası olması dışında atölyenin sinema kimliğinden de yola çıkılarak belgesel film gösterimlerinin yapılacağı, fikir ve projelerin sergilendiği bir panayır da olacak. Aynı zamanda Kadıköylüler de fikirleriyle proje süreçlerine katılıp, yaşadıkları kentin tasarım stratejilerine de katkıda bulunacaklar.
Bütün sanatçıların, fikir sahiplerinin, tasarımcıların ihtiyaç duyduğu özgür çalışma ortamının sağlanması, Tasarım Atölyesi’nde tasarımcılar, fikirlerini özgürce ortaya koyacak, kamuoyu ile paylaşacak. Onlara bu ortamı sağlamak bizim için önemli. Bu atölyenin hem Kadıköy’e hem de İstanbul’a çok büyük katkılar sunacağına inanıyorum.”
Kadıköy’ün en eski sineması
1960’lı yıllarda faaliyete geçen Özen Sineması Sroçkin adında bir Rus tarafından işletiliyordu. 1970’li yılların sonuna kadar Yeldeğirmeni’nde faaliyet gösteren sinema, o dönemde Anadolu yakasına elektrik gelmediği için kendi elektriğini kendi üretiyordu. Uzun yıllar Yeldeğirmeni’ne hareketlilik katan sinemada Vurun Kahpeye, Susuz Yaz, Benhur ve Senede Bir Gün gibi ünlü Türk filmleri de gösterilmişti.
Son yıllarda kaderine terk edilmiş olarak unutulan Özen Sineması, Kadıköy’ün ayakta kalan en eski sinema binasıydı.
‘KDV dopingi konut stokunu eritmeye başladı’
Konut kredisi maliyetlerinin düşmesi ve değere göre KDV düzenlemesi geçen yılın son çeyreğindeki konut satışlarına olumlu yansıdı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, geçen yılın son çeyreğinde Türkiye’de 125 bin 815 konut el değiştirirken, konut satışları bir önceki çeyreğe göre yüzde 21.5, 2011 yılının aynı dönemine göre de yüzde 5.8 arttı.
Konut satışlarındaki artışı değerlendiren, Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Başkanı Ali Taylan, özellikle 1 Ocak 2013’ten önce ruhsatı alınmış ve inşaatı başlamış gayrimenkul stoklarının eritilmesi açısından yeni KDV düzenlemesinin etkili olduğunu belirtti.
Bu durumda yaklaşık 800 bin civarında konut stoku bulunduğunu ifade eden Taylan, “2012 yılı, satışlar açısından oldukça iyi geçti. Geçen yıl 1 milyon 915 bin adet konut satıldı. 2012’nin son çeyreğindeki artış trendinin 2013’te de devam edeceğini düşünüyorum” dedi.
Markalı konut yok satıyor
Birçok kişinin aksine konut sektöründe bu yıl bir daralma beklemediğini anlatan Taylan, gelecek 15-20 yılda da gayrimenkul sektörünün canlılığını sürdüreceğini dile getirdi.
Ankaralı Emlak Müşaviri Salim Taşçı da Ankara ve İstanbul’daki markalı konutların yok sattığını ifade ederek, konuta olan talebin fazlalılığına dikkati çekti. Değere göre KDV uygulamasının devrim niteliğinde olduğunu kaydeden Taşçı, yeni uygulamanın özellikle şirket üzerine kayıtlı olmayan ikinci el konutları kapsamamasının ikinci el piyasası açısından önemli olduğuna işaret etti.
‘Faiz indirimi işe yaradı’
Gayrimenkul Danışmanı Gülşah Gökçen Turan da konut satışlarındaki artışı, Merkez Bankası’nın faiz indiriminin konut kredisi maliyetlerini düşürmesine bağladı. Faiz indiriminin konut piyasasını hareketlendirdiğini dile getiren Turan, “Faiz oranlarının düşmesinin ardından bankalar, konut kredisi verme konusunda istekli davranıyor. Bunun da konut satışlarının artmasında etkili olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
‘Dönüşüm zenginleşme aracı olarak görülmesin’
Soyak Holding CEO’su Dr. M. Emre Çamlıbel, kentsel dönüşümün mal sahibi tarafından bir zenginleşme aracı olarak görülmemesi gerektiğini ve aynı zamanda dönüştürülen binaların enerji verimli ve çevreci binalar olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Çamlıbel, “10 yıl sonra dönüp bugünlere bakıp gayrimenkul sektörünü analiz ettiğimizde, en büyük değişikliğin 2012’de çıkan kentsel dönüşüm, 2B ve Mütekabiliyet yasalarından kaynaklandığını göreceğiz” diye konuştu.
Sektör olarak kentsel dönüşümü başarabilecek güce ve birikime sahip olunduğunu ifade eden Çamlıbel, “Burada kritik olan, mal sahibinin kentsel dönüşümü bir zenginleşeme aracı olarak görmemesidir” dedi.
Bağcılar’da ‘Bir Büyük Fırsat’ devam ediyor
EgeYapı Group’un İstanbul Bağcılar’da hayata geçirdiği karma kullanım projesi Batışehir’de kampanya devam ediyor. Satışların yüzde 1 KDV ile yapıldığı projede, yüzde 1 peşinat ve yüzde 0.49’luk faiz oranıyla devam eden ‘Bir Şehir, Bir Proje, Bir Büyük Fırsat’ kampanyası dikkat çekiyor.
14 farklı tipte toplam 3 bin 250 adet konutun yanı sıra otel – rezidans ve ofislerin yer alacağı Batışehir Premium’da, Doğa Koleji’nin yer alacağı bir eğitim kompleksi ve çok sayıda önemli markanın da bulunacağı bir açık hava çarşısı bulunacak. Batışehir tamamlandığında 15 bin kişiye ev sahipliği yapacak.
Dumankaya İnşaat’tan Kartal’a yeni proje
Gayrimenkul sektörünün önde gelen kuruluşlarından Dumankaya İnşaat, yeni projesi Dumankaya Horizon’u Kartal sahilinde hayata geçiriyor. Sınırsız deniz manzarası sunulan projede, ön talepler toplanıyor.
Bostancı-Tuzla sahil yolu üzerinde konumlanan proje, 5 bin metrekare arsa üzerine kuruluyor. İnşaat alanı 43 bin 689 metrekare olarak belirlenen Dumankaya Horizon, A bloğunda 13 ticari birim ile 109 daire, B bloğunda ise 22 ticari birim ile 34 home-office olmak üzere toplam 178 bağımsız üniteden meydana geliyor.
Mimar Adnan Kazmaoğlu tarafından tasarlanan Dumankaya Horizon'da 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 konutlar bulunuyor.
Plus Room sistemiyle ekstra oda yaratıyor
Ünal İnşaat’ın Anadolu Yakası’nda hayata geçirdiği İstanbul INN Küçükyalı Aparts projesi çok özel bir seçenek sunuyor. Maltepe – Bostancı aksında konumlanan proje, Kentsel Dönüşüm’e uygun olarak tasarlanıyor. Proje ayrıca Plus ROOM sistemiyle dikkat çekiyor. Buna göre, 1+1 dairelere de sonsuz metrekarelik bir evde yaşama lüksü sunuyor. Sosyal donatı sisteminin modernize edilmiş hali olan Plus ROOM, bir evin içine sığamayacak ve alışılmış sitelerin sosyal tesislerinin kapsayamayacağı kadar çeşitli odalar yaratıyor. Kullanılmayan alanlar için hiçbir ücret veya aidat ödenmeyen ve kişiye özel kullanım alanlarından oluşan Plus ROOM’dan kullan-öde sistemi ile yararlanılıyor.