06.08.2010 - 14:16 | Son Güncellenme:
Türkiye Haber-İş Sendikası’nın kayıt dışı istihdamla mücadeleyi amaçlayan "Yenilikçi Yöntemlerle Kayıtlı İstihdamın Teşvik Edilmesi"ne yönelik AB hibe programına sunduğu "Dışarıdakiler Kaybeder" isimli proje kabul edildi.
Sendika Genel Başkanı Ali Akcan, kentteki bir restoranda düzenlediği basın toplantısında, ülkenin kanayan yarası olan ve sosyal barış için tehdit oluşturan kayıt dışı istihdamla mücadeleyi amaçlayan "Yenilikçi Yöntemlerle Kayıtlı İstihdamın Teşvik Edilmesi"ne yönelik AB hibe projesi ihalesine "uygulayıcı kurum" olarak teklif sunduklarını hatırlattı.
Akcan, bir yılı aşkın süredir yapılan değerlendirmelerde "Dışarıdakiler Kaybeder" isimli projenin, yüzlerce proje arasından seçilerek hibeye değer bulunduğunu açıkladı. Akcan, bu projeyle çok boyutlu ve karmaşık kayıt dışı çalışma sorununda söz sahibi olacaklarını belirtti.
Kayıt dışılığın ilk ve en önemli etkilerinden birinin büyük miktarlardaki vergi ve sosyal güvenlik primi kaybı olduğunu vurgulayan Akcan, bunun, yapılacak yatırım miktarlarını düşürerek ekonomik büyümeyi yavaşlattığını ve sosyal koruma programlarını mali darboğaza iterek sosyal refah ve yoksullukla mücadele programlarının etkinliğini azalttığını dile getirdi.
Kayıt dışının, hükümetlerin ileriye dönük tutarlı ve gerçekçi plan ve program çalışmalarını olumsuz etkilediğini anlatan Akcan, kayıt dışındakilerin de daha düşük ücretle çalıştırıldığını, hiçbir sosyal güvenceden yararlanamadığını ve kendilerine becerilerini geliştirmek için şans verilmediğini vurguladı.
"KAYIT DIŞINA KAYITSIZ KALAMADIK"
Sendika olarak kayıt dışı çalışma konusuna "kayıtsız" kalamadıklarını ifade eden Akcan, proje için nispeten az gelişmiş, yoğun iç göç alan, işsizlik ve kayıt dışı istihdam sorunlarıyla en fazla karşı karşıya kalan yörelerinden biri olduğu için Çorum’u seçtiklerini söyledi.
Çorum’da ücretli çalışanların toplam istihdama oranının yüzde 26 olduğuna ve bunun ülke ortalamasının yarısı dolayında bulunduğuna dikkati çeken Akcan, fert başına gayri safi milli hasılanın da ülke ortalaması bin 837 dolarken, Çorum’da bin 431 dolar düzeyinde kaldığını belirtti.
Akcan, "Dışarıdakiler Kaybeder" Projesi’nin öncelikli amaçlarını da şöyle sıraladı: "Sosyal tarafların öncülüğünde Çorum’da kayıtlı istihdama geçişi artırmak üzere ilgili tüm taraflarda farkındalık yaratmak.
Bütünleştirilmiş mesleki eğitimi teşvik etmeye ve yöresel iş gücü talebini karşılamaya yönelik eğitim ve diğer hizmetler sağlayarak Çorum’da insan kaynakları gelişimini olanaklı kılacak bir aktif istihdam stratejisinin oluşumuna katkıda bulunmak.
Sosyal diyaloğu güçlendirerek, sosyal taraflar ve diğer ilgili kurumlar arasındaki işbirliğini pekiştirmek, sorunun çözümünde mesleki eğitimin önem ve rolünü vurgulayarak Türkiye’de kayıt dışı ile mücadelede politika geliştirilmesi kapasitesinin artırılmasına katkı sağlamak."
HEM İŞÇİYE HEM İŞVERENE ULAŞILACAK
Projeyle kayıt dışıyla mücadele konusunda hem işçi hem işveren kesimine yönelik faaliyetler yürütülecek.
İşçilere yönelik çalışmalarda, kayıtlı şekilde istihdam edilmelerini sağlayacak donanımlar kazandırılmaya çalışılacak. Eğitimlerde, iş bulma yeteneğinin geliştirilmesi, iş başvurusunun nasıl yapılacağı konularında meslek eğitiminden yaşam eğitimine uzanan bir aktarımda bulunulacak.
İşverenlere yönelik çalışmalarda ise kayıt dışına büyük ölçüde kaynak oluşturan, küçük boy işletmecilere işletmelerini büyütme yol ve yöntemleri, sosyal sorumluluk, kayıt dışının beraberinde işçiye, işletmeye ve ülkeye getirdiği yükler konularında bilgi verilecek.
Konferans, seminer ve eğitimlerde bin 200 kişiye, proje kapsamında gerçekleştirilecek diğer faaliyetlerle birlikte toplamda 4 bin kişiye ulaşılması hedefleniyor. Eğitimlere katılacaklara günlük 8 avro harçlık verilecek. Proje bir yıl sürecek.