EkonomiGörme engelliye görüntü otomotive derin teknoloji

Görme engelliye görüntü otomotive derin teknoloji

20.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türk girişimcilerin kurduğu startup’lar ödüle doymuyor. Farklı alanlardaki bu girişimler adlarından söz ettiriyor. Görme engellilere görüntü tanıtıcı mobil uygulama yapanlar, otomtive derin teknoloji katanlar ve çevreci pil üretenler var.

Görme engelliye görüntü otomotive derin teknoloji

Hanife Baş / İSTANBUL - İTÜ Arı Teknokent’in düzenlediği Big Bang Startup Challenge etkinliğinde üç girişimci büyük ödülü almayı başardı. Farklı alanlarda yer alan bu girişimlerin başarı hikayesine mercek tuttuk.

Haberin Devamı

From Your Eyes, büyük ödülü alan girişimlerden biri. Görüntü tanıma teknolojisine inovasyon getiriyor. Kendi yapay zeka modelini beslemek ve eğitmek için bir araç olarak geliştirilen bir mobil uygulama. Görme engelli kullanıcılara hem hızlı hem de nitelikli bir görsel açıklama hizmeti sunuyor. Uygulamaya yükledikleri görseller yapay zeka tarafından betimleniyor. Kurucusu Zülal Tannur. Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrenci. Az gören bir çocuk olarak dünyaya geldi. 2011 yılında ise görmesini tamamen kaybetti.

Tannur, “Bir daha hiçbir zaman biyolojik anlamda görme eylemini gerçekleştiremeyeceğimi biliyordum ancak görsel tanıma teknolojilerinin farkındaydım. Onları kullanmaya başladım ancak hızlı ve nitelikli görsel açıklamalara ulaşamadım. Bundan yola çıkarak ekibimle birlikte 284 milyon görme engelliye insan ve yapay zeka işbirliğiyle hem hızlı hem de nitelikli betimlemeler sunan bir mobil uygulama olan From Your Eyes’ı geliştirdim” diye anlatıyor.

Haberin Devamı

E-ticarete entegre

Tannur, hedefi konusunda, “Uygulamamıza yüklenen görseller sayesinde kendi görsel kütüphanemizi besliyoruz ve yapay zeka servisimizi eğitiyoruz. Hedefimiz eğittiğimiz yapay zeka servisini öncelikli olarak e-ticaret platformlarına entegre edip görme engelli kullanıcılar için tam bağımsız bir satın alma deneyimi yaratabilmek. 18 farklı ülkeden oluşan erken kullanıcı deneyim ekibimizle birlikte ilerliyoruz” diyor.

ÇEVRECİ PİLLER ÜRETİYOR

Tayko Pil de Big Bang’da büyük ödül alan bir girişim. Çevreci ve uzun ömürlü lityum iyon pil üretiyor. Tayko Pil Ar-Ge Müdürü Ezgi Yılmaz, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği eğitimi aldı. Yüksek lisansını lityum iyon piller üzerine yaptı.

Şirket, Eskişehir Anadolu Teknoloji Araştırma Parkı’nda 2021’de TÜBİTAK 1512 BİGG ödülünü kazanıp kuruldu. Çevreci, uzun ömürlü ve yerli CR2032 tip düğme pilin prototip üretimini yapıyor. Girişim, pil içinde bor katkısı kullanarak kapasitenin artırılması, çevreci, organik malzemeler kullanılarak hem kapasiteyi artırmak hem maliyetleri düşürmek hem de çevreci bir pil üretmeyi hedefliyor. Ar-Ge çalışmalarını ise Eskişehir Teknik Üniversitesi içerisinde gerçekleştiriyor. Big Bang Startup Challenge’da ikincilik ödülüne layık görüldü.

Haberin Devamı

Yılmaz, hedeflerini şöyle anlatıyor: “Türkiye’de yıllık 13 milyon adet CR2032 tip düğme pil tüketimi gerçekleşiyor. Güncel olarak artan nüfus ve tüketim oranına paralel olarak bu adetin 18 milyon civarı olduğunu biliyoruz. Türkiye’de 12 milyon dolarlık bir pazara hitap ediyoruz. Hedefimiz seri üretime geçerek ithalatı kesip bu geniş pazarı Türkiye içerisine bırakmak. CR2032 piyasası dünyada 3.9 milyar dolarlık büyüklüğe sahip.”

Görme engelliye görüntü otomotive derin teknoloji

DERİN TEKNOLOJİ GİRİŞİMİ

İyi Metal CEO’su Sinan Zabunoğlu. ODTÜ’de Mühendislik eğitimi aldığını, şirketi 2022’de kurduğını belirterek, “Dünyada benzeri olmayan yepyeni bir teknoloji. Geliştirdiğimiz teknolojiyle geleneksel anodizasyon ve yazılım teknolojilerini birleştirerek döküm ya da eklemeli imalat ile üretilmiş yüksek alaşımlı alüminyum parçaların yüzeyinde, şekli şemali ne kadar karmaşık olursa olsun kontrollü ve homojen bir oksit tabakası oluşturabiliyoruz. Öncelikle otomotiv sektörüne hitap ediyoruz ve yaklaşmakta olan elektrikli otomobil devriminin bizim için adeta bir büyüme motoru olacağına inanıyoruz” dedi. 

Haberin Devamı

Zabunoğlu, hedeflerini şöyle anlatıyor: “Şu anda İTÜ Arı Teknokent’in tahsis edeceği kendimize ait bir laboratuvarın kurulumuyla ilgileniyoruz. Hayalimiz orta ve uzun vadede global çapta döküm alüminyum anodizasyonun standardı olmak. Bunu başarabilirsek başta otomotiv olmak üzere pek çok endüstride yaygın şekilde kullanılan ve alanında Türkiye’den çıkmış belki de en büyük girişimlerden biri olabileceğimizi düşünüyor, geliştirdiğimiz teknolojinin milyarlarca parçanın üretiminde aktif olarak kullanılabileceğine inanıyoruz.”