28.04.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
ZEYNEP AKTAŞ
Küresel piyasalardaki gelişmeler, yatırım araçlarına yönelimdeki hareketliliği de artırıyor. 2012 yılında parlayan emtialar şimdilerde gözden düşmüş görünüyor. Borsa ve hisse senetlerine ise yönelim sürüyor. İlk dört ayın verilerine baktığımızda yatırım araçlarındaki getirilerde risk alanların kazandığı görülüyor.
Yılbaşından bu yana Borsa İstanbul yüzde 8.83 oranında değer kazanırken, A Tipi Fon Endeksleri yüzde 5.49, Bono Endeksi yüzde 3, KYD 1 Aylık Gösterge Mevduat Endeksi ise yüzde 2.24 değer kazandı. ABD dolarındaki getiri 0.85 ile sınırlı kalırken, euro yüzde 0.42, altın ise yüzde 11.35 oranında değer kaybetti.
BİLANÇO SEZONU BORSAYI CANLI TUTACAK
Bu hafta açıklanacak olan üç aylık bilançolar hisse senetlerine yönelimi canlı tutacak. Bilançosu iyi gelen hisse senetlerine yönelim artacaktır. Yılın ilk çeyrek verileri, borsa şirketlerinin yıla nasıl başladıklarını göstermeleri açısından önem taşıyor.
Borsa İstanbul Endeksi’nin yaşamış olduğu çıkışta en büyük etki şirketlerin kârlılıklarını artırması ve buna bağlı olarak fiyatlarının ucuzlamasından kaynaklanan talepti. Elbette ki kredi kuruluşlarının söylemleri de hisselere ilgiyi canlı tuttu.
Bundan sonraki seyirde şirketlerin bilançolarında gözlenecek olumlu gelişmeler, yatırımcının ilgisini çekmeye devam etmesini sağlayacak.
YABANCI İLGİSİ SÜRÜYOR
Borsadaki yabancıların payı yüzde 65.39 seviyesinde. Nisan başında ise bu oran yüzde 66.07 seviyesinde idi. Yabancı payının yüzde 65’in üzerinde kalması oldukça önemli.
Sermaye piyasasında Borsa İstanbul ile başlayan atak, kredi kuruluşlarından beklenen not artışı, yabancılar nazarında Türkiye’nin hikayesini canlı tutuyor. Bu nedenle borsaya ilgileri de sürüyor.
Yabancıların tuttukları hisselerin derinliklerinin yüksek olması hisselerdeki küçük satışlarda dahi endeksi etkileyebiliyor.
Diğer taraftan Merkez Bankası verilerine göre, yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki hisse stoku 15-19 Nisan’da 78.9 milyon dolarlık net alış ile yükseldi. Aynı zaman diliminde BIST 100 ise yüzde 2.14 düştü. Endekste gözlenen bu kayıp yabancı yatırımcının elindeki hisse senedi stokunun değerini de 4.4 milyar dolara geriletti.
YÜKSELİŞTE BANKALARIN ETKİSİ?YÜZDE 60 OLDU
Nisanda BIST 100’ün yükselmesinde bankaların yüzde 60, sanayi şirketlerinin ise yüzde 40 etkisi oldu. Endeks son çıkışın ardından 26 Nisan günü 85.112 seviyesine yükseldi.
Endeksi yükselten hisselere baktığımızda ise özellikle kâr artışları ile dikkat çeken Garanti Bankası, Akbank ve Halk Bankası’nın ilk üç sırada yer aldığını görüyoruz. Bu üç hisse tek başlarına endeksteki çıkışın yüzde 45’ini gerçekleştirdi. Bu nedenle yatırımcıların gözü banka hisselerinde olmaya devam edecek.
Olası bir not artışı bu hisselere yönelimi de artıracak. Borsadaki büyük yükseliş dalgalarında öncü hisseler ister istemez endeks üzerinde etkili olmakta. Çıkış bu hisselerle başlıyor ve fiyatlar belli bir seviyeye eriştikten sonra da hareket genele yansıyor.
ALTINDAN VAZGEÇİLMİYOR
Geçtiğimiz yıl yatırımcıların gözlerini alamadığı altın, bu yıl dalgalı bir seyir izliyor. Özellikle nisandaki ani hareketi ile yılın en düşük seviyesini görmesine neden oldu. Altın 16 Nisan’da 33 yılın en sert düşüşünün ardından 1,321.95 dolara indi ve Ocak 2011’den bu yana en zayıf seviyeyi gördü. Altına ilişkin spekülasyonlar sürüyor.
Uluslararası yatırımcı Jim Rogers, ayı piyasasının derinleşmesi ve fiyatların 1,300 dolara düşmesinden sonra altın alacağını söylüyor. Altında kısa sürede yaşanan şok düşüşün ardından yeniden bir yönelim yaşanıyor. Altında 1.490 seviyesine doğru yükseliş sürebilir.
Ancak yükseliş sonrasında bir miktar satış görülecektir. Altında dalgalanmalar sürse bile, tasarruf sahiplerinin tercihleri içerisinde öne çıkmaya devam ediyor.