EkonomiGeri dönüşüme tasarım dopingi

Geri dönüşüme tasarım dopingi

07.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ambalaj geri dönüşümü konusunda çalışmalar hızla devam ediyor. Ambalajların tasarım aşamasından başlayarak geri dönüşümü destekleyecek şekilde geliştirilmesi gerektiği belirtiliyor.

Geri dönüşüme tasarım dopingi

AYLİN RANA AYDİN - Döngüsel ekonomiye katkının ve sıfır atık yaklaşımının devamı için geri dönüşüm olmazsa olmaz… Ülke ekonomisi ve çevreye katkı sağlamak amacıyla ambalajın geri dönüşümünün önemli olduğu belirtilirken, ambalajların tasarım aşamasından başlayarak geri dönüşümü destekleyecek şekilde geliştirilmesine önem veriliyor. Ambalajda geri dönüştürülmüş içerik kullanımının artırılmasına, aşırı ambalaj kullanımının düzenlenmesine ve ambalaj atıklarının azaltılmasına önem verilirken, ambalaj ihracatının devamını sağlamak için ise ‘sürdürülebilirlik’ ve ‘çevre’ kavramları öne çıkıyor.

Haberin Devamı

Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, dijitalleşmeyle başlayan ve pandemiyle hızlanan e-ticaret arttıkça daha çok ambalaja ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi. Ambalajın öneminin daha da artacağını belirten Sarıbekir, “Ambalaj Bülteni verilerine göre yurt içinde piyasaya sürülen ambalajların ortalama yüzde 50’si geri kazanılıyor. Yani gidilecek bir hayli yolumuz var. Ülkemizin geri dönüşüm altyapısını kuvvetlendirmeliyiz. Çin’in yaptığı gibi kendi atığımızı kullanmayı teşvik etmemiz gerekiyor. Çin geri dönüşüm sanayisini geliştirmek için dünyanın plastik atığını satın alıp sanayisini geliştirip yavaşça sıfıra getirdi. Bunun için biz de ülkemizdeki toplamayı ve geri dönüşümü geliştirecek sistemlerle uğraşmalıyız. Sürdürülebilirlik, çevreci üretim Türkiye’nin geleceği. Çevresel sürdürülebilirliği önceliğe aldığımız zaman hem lojistik hem üretim kalitesi hem de rekabet gücümüz gelişecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

Döngüsel ekonomi

Ambalaj ihracatının devamını sağlamak için ‘sürdürülebilirlik’ ve ‘çevre’nin iki önemli nokta olduğunu dile getiren Sarıbekir, şöyle konuştu: “Avrupa Yeşil Mutabakatını da dikkate aldığımızda ambalaj atığının geri dönüşümüne ayrıca önem verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu noktada da döngüsel ekonomiye katkının ve sıfır atık yaklaşımının devamı için geri dönüşüm en önemli yapı taşı olarak karşımıza çıkıyor. Geri dönüşüm sektörünün geliştirilmesi için bu konuda herkesin bilinçlenmesi gerekiyor. Bu süreçte ambalaj tasarımlarının geri dönüşümü destekleyecek şekilde geliştirilmesine, ambalajda geri dönüştürülmüş içerik kullanımının artırılmasına, aşırı ambalaj kullanımının düzenlenmesine ve ambalaj atıklarının azaltılmasına öncelikle önem verilmeye başlandı. Bu sebeple biz de ambalaj sektörü olarak geri dönüşüm ve sürdürülebilirliğe, teknolojiye, kaliteye ve ürün çeşitliliğine önem vererek çalışmayı ana gündem maddemiz olarak belirledik.”

Yeşil Mutabakat’a destek

Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD) Yönetim Kurulu Başkanı Alican Duran ise, karton ambalajın çevreyi kirletmeyen ve geri dönüştürülebilen bir yapıda üretimini desteklediklerini belirterek, kullanım alanlarının artırılması için teşvik edici çalışmalar yaptıklarını, dernek olarak da Avrupa Yeşil Mutabakatı’na üreticilerin uymasını desteklediklerini açıkladı.