22.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
Bu kapsamda Nevşehir Ticaret Odası koordinasyonunda Nevşehir Valiliği, Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi’nin de iş birliği ile başlatılan “Shopsa Kadın Gelişim Eğitim ve İletişim Akademisi”; kadın girişimci, üretici ve kooperatiflerin bir araya geldiği program ile Nevşehir Ticaret Odası toplantı salonunda gerçekleşti. Shopsa Akademi’nin açılışına katılan Shopsa.com.tr kurucusu Demet Sabancı Çetindoğan, ilk olarak Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel’i makamında ziyaret ederek çalışmaları hakkında bilgi verdi. Daha sonra Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ve Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret eden Demet Sabancı Çetindoğan, burada yaptığı açıklamada, “Yeni bir oluşumumuz Shopsa E-Ticaret platformunun en büyük özelliği, kadın girişimci ve kadın üreticilerin ürünlerinin yer alması. Tüm Türkiye’den girişimci kadınlarımızın olmasını hedefliyoruz” dedi.
Demet Sabancı Çetindoğan ve Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel.
35 ilde 10 bin ürün
Şu ana kadar 35 ilde on binden fazla ürünün satışa sunulduğunu söyleyen Demet Sabancı Çetindoğan, “Proje kapsamında kadınlarımıza E-Ticaret ve kendilerinin gelişimi konusunda eğitim verilecek. Bunu çok önemsiyoruz çünkü sadece üretmek önemli değil aynı zamanda bunun sürekliliği ve kalite standardı açısından da böyle bir eğitime ihtiyaç olduğunu zaman zaman hissediyoruz. Bu nedenle Shopsa Akademi’yi kurduk. Shopsa’daki ürünler ilk etapta Türkiye içinde satışa çıktı. Gönlümüz bu ürünlerin yurtdışında da satılmasını ister. Belki bir gün Nevşehir’deki bir kadın üreticimizin ürünlerini Miami’de bir Amerikalının evinde göreceğiz. Bütün arzumuz kadınlarımızın el emeklerinin iyi bir şekilde ekonomiye katkılarının olmasını sağlamak. Bunun için böyle bir sosyal projemiz var. İlk şehrimiz de Nevşehir” şeklinde konuştu.
Yıl içinde bir dizi etkinlik ve eğitim programlarıyla Ticaret Odası, üniversite ve valiliğin de katkılarıyla devam edecek olan Shopsa Akademi programında; çağın yükselen değeri e-ticaret girişimi ve sistemin içerisinde aktif olabilmek, üretim standartlarını yükseltmek, network oluşturmak ve bu networkü kullanma becerilerini geliştirmek, piyasa koşullarına entegrasyon sağlanması başlıklarında eğitimler verildi. Shopsa Kadın gelişim, eğitim ve iletişim akademisi, Türkiye genelinde her ilde farklı sektörde üretim yapan kadın girişimciler ile bir araya gelmeye devam edecek.
Öğretmenlere Mor Sertifika ödülü
Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Araştırmaları Mükemmeliyet Merkezi (SU Gender) tarafından Sabancı Vakfı desteğiyle yürütülen Mor Sertifika Programı, toplumsal cinsiyet eşitliği alanında öğretmen ve öğretmen adaylarını ödüllendirdi.
Bu yıl ilki düzenlenen ve alanında tek olan Mor Sertifika Programı Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ödülleri’nde İpek Gürkaynak Yaratıcı Pedagoji Ödülü, Kayseri’den 2015 yılı Mor Sertifika Programı Öğretmen Okulu katılımcısı okul psikolojik danışmanı Selin Sengir’e, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ödülü 2020 yılında Isparta’dan Mor Yaz Okulu’nu tamamlayan felsefe öğretmeni Büşra Bayram’a, Eşitlikçi Uygulamalar Ödülü ise İstanbul’dan 2016 Mor Sertifika Programı Öğretmen Okulu katılımcısı Türkçe öğretmeni Zeynep Alay’a verildi. Ayrıca ilkokul matematik öğretmeni Dilan Özdemir ile öğretmen adayları Fadimana Küçük ve İlke Özipek, Mor Tohum Ödülü’ne layık görüldüler.
14 yıldır eğitim veriliyor
Sabancı Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından 2007 yılında Birleşmiş Milletler Ortak Programı’nın bir parçası olarak hayata geçen ve kuruluşundan bu yana Sabancı Vakfı tarafından desteklenen Mor Sertifika Programı, öğretmenlere eğitim ortamlarında ve müfredatta toplumsal cinsiyet, kapsayıcılık, çeşitlilik ve kesişimsellik konularında 14 yıldır eğitim veriyor. Öğretmen eğitimlerinin yanı sıra, Mor Dosya ekipleri tarafından üretilen yenilikçi sınıf içi materyaller ve farkındalık çalışmalarıyla eğitime toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifi kazandırmayı amaçlayan proje, Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi’nin de en eski programlarından biri konumunda.
Projede şimdiye kadar eğitimler ve yaygınlaştırma çalışmalarıyla toplam 4 bin 800 öğretmen ve öğretmen adayına ulaşıldı. 440 öğretmen ise Mor Sertifika almaya hak kazandı. Mor Sertifika alan öğretmenlerin çalışma hayatları boyunca ulaşacakları öğrenci sayıları düşünüldüğünde 10 milyona yakın öğrenci toplumsal cinsiyet konusunda farkındalık kazanacak. Program kapsamında ayrıca STK eğitimleri ile 25 şehirden 100 STK temsilcisine ulaşıldı.
‘Fark etme ve fark ettiğini yayma’
Mor Sertifika Programı Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ödülleri’nde kendisi adına Yaratıcı Pedagoji Ödülü verilmesinden hem mahcubiyet hem de büyük bir onur duyduğunu ifade eden sosyal psikolog Prof. Dr. İpek Gürkaynak da, “Toplumsal cinsiyet de dahil olmak üzere her türlü ayrımcılığın olumlanarak karşımıza çıktığı bir toplumda yaşıyoruz. Ancak dikkatli ve duyarlı olabilirsek bunları fark edebiliriz. Mor Sertifikalı öğretmenler artık bu fark etme ve fark ettiğini yayma becerisine sahip. Bunu yaparak toplumsal cinsiyet eşitliğine giden yoldaki engelleri birer birer değil; beşer, onar kaldıracaklar” dedi.