06.07.2008 - 00:02 | Son Güncellenme:
NEVİN DONAT
Gaziantep Üniversitesi ve Sahan Restoranları’nın işbirliğiyle Türkiye’nin ilk, otel ve restorana bağlı Gastronomi bölümü önümüzdeki yıl açılacak.
Bölüme kaydolan öğrenciler, okul başlar başlamaz Gaziantep Sahan Restoranı ve otelinde çalışmaya başlayarak, para kazanacak, sigortaları üniversite tarafından karşılanacak.
Sahan restoranlarının sahibi Tahir Tekin Öztan, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Erhan Ekinci ile Türk mutfağını hakettiği yere getirebilmek amacıyla bu projeyi gerçekleştirdiklerini söyledi.
5 bin YTL maaş
Öztan, “Türk mutfağı toprağın altındaki petrol gibi, nasıl tarihi binalar oldukları gibi korunuyor, tek bir çivi bile çakılmasına izin verilmiyor, bizde bu bölümle Türk mutfağının gerçek değerini ortaya çıkaracağız. Unutulmuş, yanlış yapılan yemeklerin aslına uygun olarak yapacağız” dedi.
Gaziantep Üniversitesi Gastronomi Bölümü’nü kazanan bir öğrencinin kayıt yaptırdığı andan itibaren işe başlamış olacağını kaydeden Öztan, “Valilik ve Gaziantep Belediyesi bize tarihi Şire Han ve Yemiş Han’ı verdi. 2008 sonuna kadar, burada 150 yataklı butik otel ve 1500 kişi kapasiteli restoran açacağız”diye konuştu.
Öztan, “Üniversiteye bağlı çalışacak bu işletmede, Gastronomi bölümü öğrencileri çalışacak, hemen para kazanmaya başlayacaklar. Mezun olunca da en az 5 bin YTL maaşla işleri hazır olacak” diye konuştu.
2009 yılında öğrenci alımına başlanacağını kaydeden Öztan, 4 yıllık Gastronomi bölümünün 2 yılında temel eğitim, son iki yılında ise uzmanlaşma yer alacağını, öğrencilerin yeteneklerine göre, aşçılık, Türk mutfağı, kebaplar, mezeler, barmenlik, otel yönetimi, otelcilik bölümlerinin olacağını kaydetti.
Antep mutfağı ortaya çıkarılıyor
Bolu Profesyonel Aşçılar Derneği (BOLPADER) Başkanı ve Greenpark Otel Şefi Coşkun Açıkgöz, Gaziantep Üniversitesi Gastronomi bölümü kapsamında bir çalışma yaptıklarını, Antep yöresine ait yemekleri araştırdıklarını ve aslına uygun reçeteleri ortaya çıkardıklarını, bunu kitap yapacaklarını söyledi. Açıkgöz, bu bölümde ders vereceklerini ifade ederek, “Kebabı, döneri layıkıyla yapabilen aşçılar yetiştireceğiz. Öğrencileri, Türk mutfağına dair çok kapsamlı yetiştireceğiz” dedi.