EkonomiFıstık ihracatında artış beklentisi

Fıstık ihracatında artış beklentisi

29.10.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Türkiye’de fıstık üretimin ortalama yüzde 40’ının, işlemesinin ise yüzde 98’inin gerçekleştirildiği Osmaniye’de, ürünün Avrupa Birliği’nden (AB) de coğrafi işaret tescili almasıyla hem üretiminin hem de ihracatının artması umut ediliyor.

Fıstık ihracatında artış beklentisi

Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, kentte yer fıstığının bölge ve ülke ekonomisi için önemli ürünlerden birisi olduğunu belirterek, “Ürünümüzün Avrupa Birliği Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü tarafından tescil edilmesi Osmaniye’miz açısından oldukça önemlidir” diye konuştu. 

Haberin Devamı

Ticaret Borsası Başkanı Sait Çenet ise borsa olarak 2002 yılında tesciline öncülük ettikleri “Osmaniye Yer Fıstığı”nın 10 Temmuz’da da Avrupa Birliği Komisyonu Tarım Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğünde AB komisyonu Resmi Gazetesi’nde tescilinin yayınlandığını hatırlattı. 

‘Şampiyonlar Ligi’nde’ 

Çenet, güvenli ve güvenilir gıdada önemi fazlasıyla artan coğrafi işaretli ürünlerin korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından alınan bu tescilin önemine vurgu yaparak, “Osmaniye yer fıstığı artık Şampiyonlar Ligi’nde yerini almış bulunmaktadır” dedi. 

Türkiye’nin coğrafi işaretli ürünler bakımından oldukça zengin bir potansiyele sahip olduğunu belirten Çenet, “Güvenilir ve sağlıklı gıdaya ulaşmanın yolu torumdan, kırsal kalkınmadan ve de özellikle coğrafi işaretlerden geçmektedir” ifadelerin kullandı. 

Haberin Devamı

Teknoloji kullanımı da arttı

AB tescili, yer fıstığının üretilmesine ve işlenmesine de belli bir standart ve kalite getirirken, teknoloji kullanımı da arttı. Bu kapsamda, artık saatte bir ton değil beş ton fıstık eleyen makineler kullanılmaya başlandı. Saatte 500 kilogram fıstığı seçen makineler yerine, üç-dört ton ürünü seçebilecek optik okuyuculu makineler kullanan üreticiler, teknolojiyi yakından takip ederek, tescilli ürünlerine değerine değer katıyor.