21.10.2024 - 07:29 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr/ÖZEL Tüketici belge verilmediğini 5 iş günü içerisinde Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirirse ceza kesilmeyecek. Peki vatandaş burada fiş alamadığı durumları Gelir İdaresi’ne hangi yollarla bildirebilir? Fiş almayanlara ne kadar ceza kesilecek?
Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “Hazine ve Maliye Bakanlığı kayıt dışı mücadele kapsamında yeni önlemler almaya devam ediyor. Özellikle IBAN yoluyla ödeme yapanlar için bir düzenleme yapılmıştı. Bununla birlikte fiş, fatura vermeyenlere de yine cezai müeyyide uygulanacak.
‘SATICIYA ARTIRIMLI CEZA UYGULANACAK’
Buradaki asıl amaç devletin üzerindeki denetim mekanizması yükünün bir miktar da vatandaşa yansımasıdır. Olması gerektiği gibi vatandaşın alışveriş yaptığında ilgili satıcıdan fişini alması gerekecek eğer fiş almayanlar olursa satıcıya olduğu gibi alıcıya da ceza kesilecek. Alıcıya ceza kesilmesinin birden farklı tespit yöntemi olacak ancak alıcı kendisine fatura veya fiş düzenlenmediğini 5 gün içerisinde bildirirse bu kişiye ceza kesilmeyecek. Bu durumda satıcıya artırımlı ceza uygulanacak.
Cezanın uygulanması tespit ile mümkündür. Burada eğer satıcı fiş vermezse, alıcı da gidip şikayette bulunursa satıcıya fiş cezası artırımlı uygulanacak.
FATURA ALMAYAN TÜKETİCİ NEREYE ŞİKAYET EDEBİLİR?
Alıcıya belge verilmezse eğer beş iş günü içerisinde Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirimde bulunulabilir veya ALO 189 hattı aranarak ihbarda bulunulabilir. Tüketiciler interaktif vergi dairesi üzerinden genel dilekçe kapsamında bir dilekçe yazıp vergi dairesine gönderebilir, bu şekilde alıcı sorumluluktan kurtulmuş olacak, satıcıya katmerli ceza uygulanacak.
‘MUTLAK SURETLE FİŞ ALINMALI’
Fiziki denetimler zaten sahada yapılacak. Vatandaşın fişi almadığı da gün sonu yapılan toplu denetimlerde ortaya çıkarılabilecek. Bu denetimler sonucunda ortaya çıkarsa eğer vatandaş da 10.000 TL’den başlayıp 100.000 TL’ye kadar varan cezalarla karşı karşıya kalacak. O yüzden vatandaşlar tutarı ne kadar olursa olsun mutlak surette fiş almalıdır.
‘CEZALAR CAYDIRICI HALE GELDİ’
Kayıt dışılıkla mücadele kapsamında cezaların az olduğundan bahsediliyordu. Yeni düzenlemeyle birlikte cezalar artırımlı bir şekilde uygulanacak ve böylelikle cezalar caydırıcı hale gelmiş olacak. Fahiş fiyatla mücadele kapsamında artık kapatma cezası verilebilecek, fiş almayan ve vermeyenler için de 10.000 TL’den başlayan 100.000 TL’ye varan cezalar artık kesilecek. Bu da cezaların caydırıcılığının artırılmasını sağlıyor. Fişin alınmaması ve verilmemesi demek verginin tahsil edilmemesi demektir. Vergi tahsil edilmezse eğer bu vatandaşlara maalesef enflasyon olarak geri dönecek. O sebeple fiş alınması, verilmesi çok önemlidir.”