EkonomiEv sahibi ve kiracılar dikkat: Parayı elden ödeyenler yandı! 5 gün detayına dikkat

Ev sahibi ve kiracılar dikkat: Parayı elden ödeyenler yandı! 5 gün detayına dikkat

21.10.2024 - 07:17 | Son Güncellenme:

Kira ödemelerinde yeni dönem resmen başladı. Yeni düzenlemeye göre bundan sonra artık kiracılar ödemeleri elden yapamayacaklar. Peki düzenlemede detaylar neler? Ev sahiplerinin elden ödeme almak için baskı yapmaları durumunda kiracılar ne yapmalı? Yeni karar piyasaya nasıl yansır? İşte detaylar...

Ev sahibi ve kiracılar dikkat: Parayı elden ödeyenler yandı 5 gün detayına dikkat

Milliyet.com.tr/ÖZEL Kiralarda elden ödeme için kesilecek cezada alt limit 5 bin TL olurken, üst limit ise 20 milyon TL’ye çıkarıldı. Peki burada hem kiracıya hem de ev sahibine ayrı ayrı bir ceza mı kesiliyor?

Haberin Devamı

Mülk sahipleri banka transferlerinde ‘açıklama’ kısmının boş bırakılmasını veya ‘kira ödemesi’ yazılmasını istemeyebiliyor. Banka kısmının boş bırakılması da cezai işleme tabi mi?

‘TEŞVİK EDİCİ BELGE KABUL EDİLECEK’

Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı: “Kira ödemelerini elden yapanlara ceza artırımı getiren tebliğ yürürlüğe girdi. Düzenlemeye göre kira ödemeleri banka veya PTT üzerinden yapılacak.

İnternet şubeleri üzerinden yapılan ödeme ve tahsilatlar, çek, banka ve kredi kartı gibi araçlar kullanılmak suretiyle yapılan tahsilat ve ödemeler tevsik edici belge kabul edilecek.

HEM KİRACI HEM EV SAHİBİNE CEZA

Haberin Devamı

Elden kira ödemelerinde hem kiracıya hem de ev sahibine ceza kesilecek. Cezanın tutarı 5 bin liradan az olamayacak. Ceza üst sınırı ise 20 milyon liraya yükseldi.

CEZA ORANI NE KADAR OLACAK?

Bu kapsamda kira ödemelerini banka ve PTT aracılığıyla yapmayan, elden gerçekleştirenlere her bir tespit için kira tutarının yüzde 10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek.

20 BİN TL KİRAYI ELDEN ÖDEYEN BİRİ NE KADAR CEZA ÖDER?

Örneğin 20 bin TL’lik bir kira bedeli elden ödenmiş olsun bunun yüzde 10 tutarı 2 bin TL eder. Ancak ceza alt sınırı 5 bin TL olduğu için hem kiracı hem de mal sahibine 5 bin TL ceza kesilecek.

PARA TRANSFERİNDE AÇIKLAMA YAZMAYANA CEZA VAR MI?

Kiracılar kira bedelini öderken açıklamaya ‘kira bedeli’ diye yazıyorlar. Yazmamış olmasının tebliğde geçen bir karşılığı bulunmuyor. Aslında düzenli yapılan ödemeler bu kapsamda değerlendirilir. Mal sahipleri bunu kontratta yazmamış olsalar bile mutlaka kiracılar, mal sahiplerinden banka hesap bilgilerini isteyip bedeli mutlaka banka yolu ile göndermelidir. İlk kiralamalarda yapılan peşin kira ödemesi dahil tüm ödemeler banka üzerinden yapılmalıdır.

5 GÜN DETAYINA DİKKAT: KİRACI BİLDİRİRSE CEZA ALMAYACAK

Kiracı, ödemenin elden yapıldığını, ödemeyi takip eden 5 iş günü içinde idareye bildirmesi halinde, kiracıya özel usulsüzlük cezası kesilmeyecek.

Haberin Devamı

Kira ödemelerinin mutlaka belgelendirilmesi gerekiyor. Daha önce bu kısımda mal sahiplerinin sadece bildirim yükümlülüğü kısmında sorumluluğu vardı. Kiracı da bu sürece dahil edildi ve cezai şartlar artırıldı. Ödeme ispatı banka, posta yolu, kredi kartı ile ödendiyse kredi kartı vb. ödeme kuruluşlarının belgeleri ile de ibraz edilebiliyor olmalıdır.

‘BELGELENDİRME ŞARTI GETİRİLMİŞ OLDU’

Önceden konut kiralarında 500 TL ve üzeri bedellerin banka üzerinden yatırılması konusunda zorunluluk vardı. Yapılan düzenleme ile aslında kiralarda aylık 500 TL sınırı kalkmış oldu. Gerek konut gerek iş yeri kiralamalarında, kısa dönemli kiralamalarda belgelendirme şartı taraflara getirilmiş oldu.

PİYASAYI NASIL ETKİLER?

Düzenleme kayıt dışılığın önüne geçecektir. Kira beyanı vermeyen mal sahipleri açısından bu durum daha da takip ediliyor olacaktır. Beyanname verme yoğunluğunu artıracak bir düzenleme olacaktır.

‘KONTRATLARIN e-DEVLET'E ENTEGRASYONU DAHA HIZLI OLABİLİR’

Kira kontratlarının e-Devlet'e entegrasyonunun bu yıl sonuna kadar devreye alınması planlanıyor. Bu Stratejik Eylem Planı’nda da yer almıştı. Yapılan son düzenlemelerle birlikte kira kontratlarının e-Devlet'e entegrasyonu daha hızlı olabilir.”