EkonomiFatura ödemede ‘korsan’a dikkat!

Fatura ödemede ‘korsan’a dikkat!

17.02.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

On binlerce kişi her ay faturalarını ‘korsan’ ödeme noktalarına yatırıyor. Fatura ödense bile ek tahsilat ücreti veriyor, kart bilgisi çalınıyor, farkına varana kadar aylar geçiyor. Yetkilendirilmiş olan merkezi bulmak ise aslında çok kolay!

Fatura ödemede ‘korsan’a dikkat

Dolandırıcıların en sık başvurduğu yöntem fatura ödeme noktaları olmaya devam ediyor! Sahte fatura ödeme noktaları sadece belli bir süre değil, uzun süreler boyunca sistematik şekilde sizi dolandırıyor olabilir. Öyle ki bu merkezler; faturanızı ödüyor, hatta makbuz da kesiyor. Ancak sahte fatura ödeme merkezleri almamaları gereken ek ücret talep edip, kurumdan aldığı ücreti bir de fatura ödeyenden tahsil ediyor.

Haberin Devamı

Bu ‘korsan’ noktaları tanımak ve yetkili ödeme merkezi olduğunu anlamak için iki temel belge var. Bunun için ilk olarak merkezdeki panoda ödeme yaptıkları yerin BDDK Ödeme Kuruluşu Lisansı ve ilgili şirket tarafından verilmiş yetki belgesine sahip olup olmadığını kontrol etmek gerekiyor. Ancak tek başına bu da yeterli değil. Bu merkezler BDDK lisansına sahip olabilir ancak faturası ödenecek kurumla anlaşması olmayabilir. Bu da faturanızın ödendiğini garanti etmiyor. İkinci önemli belge ise ödemenin yapıldığı faturayı düzenleyen şirketin anlaşması. Bu iki belgenin yetkili merkezlerin panolarında kontrol edilmesi büyük önem taşıyor. Belgeler sergilenmiyorsa bile, tüketici şüpheye düştüğünde ödeme noktasının yetki belgelerini görmek isteme hakkına sahip.

Haberin Devamı

Geç ödenirse...

Bu merkezlerde faturanız son ödeme tarihinden geç yatırıldığında ortaya çıkacak sorunlar sahte makbuzlarla çözülemiyor, ortaya çıkan ek maliyetler sahte merkezden tahsil edilemiyor. Üstelik bu ‘korsan’ ödeme noktaları artık o kadar profesyonel ki; faturayı düzenleyen şirketlerin marka, isim ve logosunu dahi kullanıyor, kurumsal bir kimlikle karşınıza çıkıyorlar.

Cezası var

BDDK; ödeme işlemlerine aracılık lisansı verdiği kurum ve kuruluşları, kendi internet sayfasında düzenli olarak yayınlıyor. Yine kurum ve kuruluşlar da internet sayfaları üzerinden bölgenizdeki yetkili ödeme noktasına dair en yakın olanına sizi yönlendiriyor.

Faturalarını ödemek isteyenler; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve ödeme hizmeti sağlayıcısı olan bankalar, elektronik para kuruluşları, ödeme kuruluşları ve PTT tarafından ödeme hizmeti alabiliyor.

Alınması gereken izinleri almaksızın ödeme kuruluşu veya elektronik para kuruluşu gibi faaliyet gösterilmesi adli suç olarak da tanımlanmış durumda. Buna göre, bu yönde hareket eden gerçek kişiler ile tüzel kişilerin görevlilerinin bir yıldan 3 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacağı hükmü var.

500 bin kişi risk altında

Korsan fatura ödeme noktalarının zararları saymakla bitmiyor. Ödeme esnasında tüketicinin kredi kartı ve kimlik bilgilerini kopyalamak suretiyle önemli bir tehdit de oluşturuyorlar. Bu kapsamda kredi kartı hırsızlığı kapsamında çok fazla mağduriyet yaşanıyor. Üstelik tehlike sanıldığından daha büyük. Sadece İstanbul Avrupa yakasında her ay yaklaşık 500 bin tüketici korsan noktalara ödeme yapıyor!

Haberin Devamı

‘CK Elektrik para almıyor’

Konuyla ilgili CK Enerji Boğaziçi Elektrik’ten yapılan uyarılarda ise, yetkili kılınan ödeme noktalarının tüketicilerden fatura ödeme bedeli veya komisyonu altında hiçbir bedel talep etmedikleri vurgulanıyor. ‘Korsan’ olarak nitelendirilen noktalarda CK Enerji Boğaziçi Elektrik faturalarından tahsilat başına 3 liraya varan bedeller alınıyor.

Yazarlar