EkonomiFaiz indirimi ne zaman yapılır? Ekonomist Develi merak edilen soruyu cevapladı

Faiz indirimi ne zaman yapılır? Ekonomist Develi merak edilen soruyu cevapladı

23.07.2024 - 14:23 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası, politika faizini beklentilere paralel yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu. Peki faiz indirimi ne zaman yapılır? Uzman isimler ne diyor? İşte detaylar....

Faiz indirimi ne zaman yapılır Ekonomist Develi merak edilen soruyu cevapladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), temmuz ayı faiz kararını açıkladı. TCMB, politika faizini beklentilere paralel yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu.

Haberin Devamı

TCMB'den yapılan açıklamada öncü göstergelerin temmuz ayı enflasyonunda geçici artışa işaret ettiği belirtildi. Yurt içi talebin halen enflasyonist olduğu kaydedildi. Metinde para politikasında sıkılaştırıcı mesajlar da dikkat çekti.

‘ŞU AN EV ALMANIN, ARABA ALMANIN ZAMANI DEĞİL’

Ekonomist Muhammet Bayram konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında şu ifadeleri kullandı: “Sadece yurt içindeki turizm harcamaları dahi rekor düzeydi. Bunlar hizmet enflasyonunda katılığa sebebiyet veriyor. Kredi kartı limitinden dolayı harcamada fazla bir artış var. Jeopolitik riskler hala devam ediyor.

Vatandaş olarak biz harcamamızı ne kadar özgürce yapabiliyoruz? Ücretlerde artış sınırlı kaldı. Bununla beraber bir vatandaş ev alacağı zaman, ihtiyaç kredisi kullanacağı zaman buna yansıması ne? 100 bin TL tüketici kredisi çekilirse 24 ay vadede 7 bin 895 TL.

Haberin Devamı

1 milyon TL taşıt kredisi için 24 ay vadede aylık 78 bin TL, geri ödemesi 1 milyon 895 bin TL. 3 milyon TL konut alsanız 120 ay vade olsa aylık ödemesi 106 bin TL. Geri ödemesi 12 milyon TL. Ne araba almanın ne konut almanın şu an zamanı değil.”

FAİZ İNDİRİMİ NE ZAMAN YAPILIR?

Konuyla ilgili Prof. Dr. Abdulkadir Develi şu ifadeleri kullandı: “Hizmet enflasyonundaki katılık devam diyor. Gıda fiyatlarına dikkat çekiliyor. Enflasyonist baskıdan korunmak amacıyla değerli TL destekleniyor. Güçlü TL süreci destekleniyor. ABD’de Fed halen politika faizini indirmedi. Belki seçimlerden sonrasına kaldı.

Biz ancak Fed burada ilk faiz indirimini yaptıktan sonra gidişata göre faiz indirimlerini konuşabiliriz. Sıkılaştırma süreci devam ediyor. Kredi büyümesine yönelik ilave düzenlemeler de gelebilir."

TONGUÇ ERBAŞ: YIL SONUNA KADAR BENZER POLİTİKA DEVAM EDECEK

Ahlatcı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tonguç Erbaş konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin düşüş sağlayana kadar sıkı para politikası devam edecek. Çok faiz indirimi beklentisi yok. Enflasyon beklentileri aylıkta belli bir noktaya gelirse bu en iyi kasım, aralık gibi olabilir. Ben yıl sonuna kadar benzer bir politika faizi ile devam edeceğimizi düşünüyorum.

Haberin Devamı

Gerekirse daha da sıkılaşabiliriz mesajı var. Aslında bize şöyle bir sinyal veriyor Merkez Bankası. Temmuzda beklenti üzerinde enflasyon yaşayacağız. Aşağı yönlü patika oluşuyor. Biz sıkı duruşumuzu koruyoruz gibi bir yönlendirme yapmaya çalışıyor.