EkonomiEv ve araç kredilerinde 'sigortasız' dönem! Faiz oranlarını etkileyecek mi?

Ev ve araç kredilerinde 'sigortasız' dönem! Faiz oranlarını etkileyecek mi?

27.09.2022 - 10:31 | Son Güncellenme:

Yapılan yönetmelik değişikliğiyle bankalar artık tüketici ve konut kredilerinde sigortayı zorunlu tutamayacak. Peki yeni uygulamanın vatandaşa avantajları ne olacak? Taşıt ve ev kredilerindeki faiz oranında değişiklik olacak mı? Bundan sonra kredi kullanan vatandaş neyle karşılaşacak? İşte cevabı...

Ev ve araç kredilerinde sigortasız dönem Faiz oranlarını etkileyecek mi

Tüketici kredi sözleşmelerinde değişiklik yapıldı ve yeni düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre bankalar artık tüketici ve konut kredilerinde sigortayı zorunlu tutamayacak. Peki yeni uygulamanın vatandaşa avantajları ne olacak? Taşıt ve ev kredilerindeki faiz oranında değişiklik olacak mı? İşte detaylar..

Haberin Devamı

Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Vergi Uzmanı Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı:

'KONUT KREDİSİNE ULAŞIM KOLAYLAŞTI'

“Konut kredilerinde devletimizin ve Merkez Bankası’nın aldığı bazı kararlar var. Hem ev fiyatlarında yaşanan fahiş artışın engellenmesi hem de vatandaşların kolay bir şekilde krediye erişiminin sağlanması için bazı düzenlemeler yapıldı. Her ne kadar inşaatçımızın maliyet artışlarından kaynaklı fiyat artışları olsa da Merkez Bankası’nın almış olduğu önlemlere göre konut kredisine ulaşım kolaylaştırılmıştır.

Geçtiğimiz günlerde konut kredilerinde uygulanan sigorta oranları için bir düzenleme yapıldı. Bununla beraber sosyal konut projesiyle beraber de ev fiyatlarında düşüş sağlanacaktır. Kısa zamanda sigortaya ilişkin düzenleme yürürlüğe girmesini bekliyoruz.

Haberin Devamı

15 Ekim itibarıyla sosyal konut projesinin temelleri atılmaya başlanacak bununla beraber de gelecek yıl başı itibarıyla da söz konusu sigorta bedellerinde düşme sağlanacak.

İŞTE YENİ DÜZENLEMENİN TÜKETİCİLERE AVANTAJI!

Burada hem bireysel kredilerde hem de konut kredilerinde sigorta yapılmaktadır. Bilindiği üzere hayat sigortası kişinin ölümü halinde bankanın alacağının sigorta tarafından karşılanmasını kapsıyor. Bu tüketici açısından faydalı bir düzenleme olsa da konut kredilerindeki maliyetleri artırıyor.

Aynı şekilde ikinci el ve sıfır araç kredilerinde tüketiciye bankadan sigorta ve kasko yaptırma zorunluluğu getirilebiliyor. Bu uygulama tüketici kanuna da aykırıdır. O yüzden düzenleme tüketicinin lehine olan bir düzenlemedir.

BANKANIN TÜKETİCİYİ RİSKLİ GÖRÜP DAHA AĞIR KREDİ ŞARTLARI ÖNE SÜRME HAKKI VAR. BUNU NASIL DEĞERLENDİRİRSİNİZ?

Kişinin hem bireysel hem ticari kredilerde puanlaması yapılıyor. Bu kişilerin ve şirketlerin önceki dönemlerde borç ödeme alışkanlığı ve gelirine dayanıyor aslında. Buna dayanarak bankalar bir puanlama yapıyor ve buna ilişkin de bir risk belirleniyor.

Her bankanın bu puanlaması farklı olduğu için kişiler ve şirketler şartların ağır olduğu bankalar değil diğer bankalara yönelim gösterebilirler.

Haberin Devamı

SİGORTALI KREDİ TEKLİFİ İLE SİGORTASIZ KREDİ TEKLİFİ ARASINDA FAİZ FARKININ OLABİLECEĞİ BELİRTİLİYOR. BANKA KREDİ VERİRKEN SİGORTAYI KENDİ YAPARSA DAHA DÜŞÜK KREDİ TEKLİF EDEBİLİR Mİ?

Bu bankaların kendi verebileceği ticari bir karardır. Şu anda TL mevduatları bankalar için çok önemli bir durumda. Çünkü döviz mevduatı fazla ise buna ilişkin Merkez Bankası’na karşılığı daha fazla koyacaklar.

Kredi kullandıran şahıslar ve ticari şirketlerde kredi haricinde farklı enstrümanları da müşterilerine sunacağı için sigortalı veya sigortasız kredi konusunda seçici olacaklardır ve sigortasız olsa dahi banka kredi faizlerini en azından önümüzdeki dönem için artıracağını zannetmiyorum.”

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu ise milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Sigortayı kendi yaparsa daha düşük bir kredi oranı teklif edemez. Tüketici dilediği sigorta şirketinden banka lehine aynı poliçeyi düzenlettiği taktirde kredi veren bu poliçeyi kabul etmek zorundadır. Aslında tüketici kanununda 29’uncu ve 38’inci maddede tüketici kredileri ve konut kredileri ile ilgili sigorta yaptırılması zorunlu olmadığı hususu ve tüketicinin talebi halinde dilediği sigorta şirketinden poliçe düzenlettirebileceği açıkça belirtildiği halde bankalar bu kurala uymuyor ve tüketicileri hayat sigortası yanında birtakım kredi ile ilgisi olmayan ürün ve hizmetleri satın almaya zorluyorlardı.

Haberin Devamı

‘BANKALARIN SİGORTA DAYATMASINA UYARI ŞEKLİNDEDİR’

Yeni yönetmelik bu konuda tüketici mağduriyetinin önlenmesi için daha net ve açık şekilde bankaların kredi kullandırırken sigorta dayatması yapmamaları için bir uyarı şeklindedir.

DAHA DÜŞÜK FAİZ İMKANI!

Nitekim bankalar yeni yönetmeliğe göre tüketiciye hayat sigortalı ve sigortasız iki ayrı kredi teklifi sunabilecekler. Böylelikle banka riskini sıfırlayacağı sigortalı tüketiciye daha düşük faiz uygulayabilecek tüketici de iki teklifi karşılaştırarak sigorta poliçesine ödeyeceği bedelin kendisine faiz indirimi ile sağlanan avantajla mukayesesini yapabilecektir.

Bir diğer önemli değişiklik ise kredi kullanan zordaki tüketicilere finansman kuruluşları neredeyse tümü birden ikinci ürün ya da hizmetler alma zorunluluğu getiriyorlardı. İki ayrı otomatik fatura ödeme talimatı ver. Kredili mevduat hesabı açtır. Hayat sigortası yanında ev, yangın sigortası da yaptır gibi oysa sigorta ettirilmeyi kabul eden tüketiciye krediye bağlı hayat sigortası dışında sadece konut kredilerinde DASK ile ilgili poliçe düzenlenebilir diğer ürün ve hizmetlerin satışının yasak olduğu açıkça tekrarlanmıştır.”