08.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
Gülden Öktem
Ünlü Fransız ressam Paul Gauguin’in 1892 yılında yaptığı ve iki Tahitili kadını anlattığı “Nafea Faa Ipoipo / When Will You Marry?” (Ne zaman evleneceksin) adlı tablosu önceki gün düzenlenen özel bir müzayedede 300 milyon dolara (740 milyon TL) satıldı.
Bu rakam tablo dünyasında tüm zamanların en yüksek rakamına işaret ediyor. Gauguin’in eseri böylece bundan dört yıl önce 274 milyon dolara satılan Cezanne imzalı “The Card Players”ı (İskambil oyuncuları) geride bırakmış oluyor.
Türkiye’nin en pahalı klasik eseri olan Osman Hamdi Bey’in İstanbul Hanımefendisi’nin 3 milyon dolarlık (7.2 milyon TL) fiyatı düşünüldüğünde, dünyadaki en değerli eser ile aradaki farkın 100 kata denk geldiği görülüyor.
İsviçreli bir ailenin özel koleksiyonunda bulunan tablonun, Katar Müzeler Başkanlığı tarafından alındığı belirtiliyor. New York Times’ın haberine göre tablo, satışa çıktığı ilk gününde 300 milyon dolara satıldı. Eser, Avrupa ve Amerika sanat dünyası tarafından bugüne kadar satılmış en yüksek fiyatlı klasik tablo olarak nitelendirildi.
Katar ‘klasikleri’ topluyor
Dünyadaki birçok yüksek fiyatlı klasik ve antika eseri satın alarak müzelerinde sergileyen Katar Müzeler Başkanlığı, konu ile ilgili herhangi bir açıklamada bulunmadı.
Katar Müzeler Başkanlığı 2011 yılında da Paul Cezanne’ın ‘The Card Players’ tablosu için 250 milyon dolar ödemişti. Ülkenin bu yönde alımlar için 1 milyar dolarlık fonu var.
Cezanne’ın ‘The Card Players’ tablosu ile 2011 yılında, tüm zamanların en pahalı tablosu rekorunu kıran Katar, bu rekoru Gauguin’in tablosuyla egale etmiş oldu. Dünyanın en pahalı tablosu liginde 3 numaralı eser olan “No. 5, 1948” ise Meksikalı işadamı David Martinez’in koleksiyonunda bulunuyor.
İsviçreli aile sattı
Eseri satışa çıkaran ailenin üyesi, İsviçreli koleksiyoner Rudolf Staechelin’in Sotheby’s Müzayedevi’nin emekli yöneticilerinden biri olduğu bilgisi veriliyor.
Staechelin ailesinin koleksiyonunda 20’den fazla empresyonist ve post empresyonist tablonun olduğu biliniyor. Ailenin özel koleksiyonunda olan Gaugin’in tablosu, aile tarafından yaklaşık yarım yüzyıldan bu yana Basel’deki Kunstmuseum’a ödünç olarak verilmişti.
Bizimki de kadın temalı
- Türkiye’nin en pahalı klasik eseri ise Osman Hamdi Bey’e ait olan ‘İstanbul Hanımefendisi’. 2010 yılının Mayıs ayında Londra’daki Sotheby’s Müzayede Evi’nin gerçekleştirdiği satışta eser, 7 milyon 230 bin TL’ye alıcı buldu.
- Türkiye çağdaş sanatında ise rekor, 2013 yılının Ekim ayında Dubai’de düzenlenen müzayedede kırıldı.
Satışın rekoru, Fahrelnissa Zeid’in “Break of the Atom and Vegetal Life” (Atom Patlaması ve Bitkisel Hayat) adlı tablosunun oldu. Christie’s Müzayede Evi’nin düzenlediği müzayedede eser 2 milyon 741 bin TL’ye alıcı buldu.
1901- 1991 yılları arasında yaşayan Zeid, tablonun satışıyla Ortadoğu’nun en yüksek fiyatla satılan eserini resmeden kadın sanatçı unvanını kazandı.
Piyasayı nasıl etkiler?
Olgaç Artam / Antik A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi
“Bu durum Türkiye piyasasını olumlu ya da olumsuz etkiler mi bilemiyorum çünkü Türkiye bu olayların çok dışında. Ama dünyada hem çağdaş hem de klasik sanatı olumlu yönde etkileyecek bir rekor. Eserin 300 milyon dolara satılması başlı başına bir olay.”
Türkler çarkın dışında
Yahşi Baraz / Galerici
“Yıllardır ilk defa bir müzayedeye Gauguin’in bu güzellikte bir eseri çıktı ve öylesine yüksek bir fiyata satıldı. Güncel sanatı böyle gelişmeler hep olumlu olarak etkiler. Dünyada pek çok eser satıldı bugüne kadar ama bu defa çok acayip bir fiyat farkı oldu.
Bu satışlar sanat merakını kamçılayan ve koleksiyoner olma isteğini artıran durumlar olarak değerlendirilebilir. Bu satışın Türkiye’ye faydası olur mu bilmiyorum çünkü, ülkemiz bu olayların çok dışında. Dünyadaki bu alım satımla mukayese edildiğinde Türkiye’nin çok geri sıralarda olduğunu görürsünüz. Türkiye henüz dünya ile entegre olamamış durumda. Bu çarkın dışında kaldık.”