04.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
MİTHAT YURDAKUL / Ankara - TBMM’de milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Işıkhan, emekliler için ücret artışları yanında sosyal boyut için de çalışma yapılacağını belirterek, “Bu sosyal düzenlemeler özellikle sağlık, kültür, sanat, eğitim, ulaşım ve toplumsal yaşama katılım boyutlarında olacaktır. Emeklilerimizin kahve köşelerinde ya da başka köşelerde vakit geçirmesi, benim de bir sosyal politika hocası olarak asla kabul etmeyeceğim bir şeydir” dedi. Işıkhan, emeklilere sosyal proje için bakanlıklarla protokoller yapılacağını söyledi.
Emeklilere bir defalık yapılacak ödemeye değinen Işıkhan, ekim itibarıyla gelir ve aylık alan 12,2 milyon emekli ve hak sahibine 5 bin liralık ödeme yapılacağını bildirdi. EYT kapsamında aylık bağlamayı bekleyen 200 bin kişi olduğu eleştirilerine de yanıt veren Işıkhan, normalde yılda 440 bin aylık bağlanırken, EYT sürecinde bunun aylık olarak gerçekleştirildiğini kaydetti.
Asgari ücretli oranı yüzde 40
Asgari ücretle çalışan sayısının “abartıldığını” savunan Bakan Işıkhan, “Ben de şaşırıyorum, bu veriler nereden elde ediliyor diye. Yüzde 50, 60, 70, neredeyse yüzde 100 diyecek bazı vekillerimiz. Asgari ücretle çalışan kardeşlerimizin oranının yüzde 40 olduğunu da yüce heyetinizle paylaşmak isterim” dedi.
‘11 yaşında çocuğun parmakları delik deşik’
TİP 1 diyabetli çocuklar için şeker ölçüm cihazına da değinen Işıkhan, “Benim de çok üzüldüğüm bir konu. Dün hatta İstanbul’da 11 yaşında bir judocu öğrenci geldi, parmaklarını gösterdi bana, delik deşik olmuş durumda. Cumhurbaşkanı’mızın talimatıyla bu konu gündeme geldi, SGK Başkanlığı ile de yakın işbirliği içerisindeyiz. Sensörlü şeker ölçüm cihazlarının geri ödeme kapsamına alınması noktasında da Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu’nda değerlendirileceğini paylaşmak isterim” diye konuştu.
Sorular üzerine SGK’nın özerk yapısının değişmeyeceğini söyleyen Işıkhan, İşsizlik Fonu’nda bulunan paranın da rekor seviyeye ulaşarak 176,7 milyar lira olduğunu kaydetti.