29.02.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
YAVUZ KARAMAN-EMLAK
Konut alımında en önemli enstrüman olan kredilerde 2011 sonuna doğru yükselen faizlerden olumsuz etkilenen konut satışları, son günlerdeki faiz düşüşleriyle birlikte yüzde 20 artış gösterdi. Bu artışın en belirgin yansıması ise değerleme alanında yaşandı. Konut alırken artık çoğunlukla kredi kullanıldığını ifade eden TSKB Gayrimenkul Değerleme (GD) Genel Müdürü Işıl Dinçer de, son dönemde düşen kredi faizleriyle birlikte kendilerine gelen talebin yüzde 20 oranında arttığını söyledi. Konut kredisi kullandıran tüm bankalarla çalıştıklarını ve talebin bu nedenle piyasanın genelini yansıtabileceğini vurgulayan Dinçer, “Kredilerin düşmesiyle talep arttı, bu da satışların artması anlamına gelecek. Bu piyasayı canlandıracak” dedi.
Işıl Dinçer, değerleme sektöründe yıllık yaklaşık 700 bin rapor hazırlandığını belirterek, bunun da yüzde 90’ının satışa döndüğünü kaydetti. Raporların çok büyük bir bölümünün de konutları kapsadığını dile getiren Dinçer, konut kredilerindeki büyümenin geçen yıllardaki kadar olmasa bile piyasanın belli ölçüde hareketlenebileceğini vurguladı. Işıl Dinçer, konut piyasasında durgunluk olmasına rağmen, danışmanlık işlerinin arttığını belirterek, “Bu şu anlama geliyor: Müteahhitler yeni projeleri için araştırma yapıyor. Önümüzdeki döneme hazırlık yapıyor. Belli bir süre sonra projeler hayata geçecek” dedi. Dinçer, 3-4 yıl önce ortalama 60 bin lira olan kredi kullanımının da 70 bin lira seviyesine geldiğini kaydetti.
Araplar yalı fiyatlarını artırır
Işıl Dinçer, yabancıya satışla ilgili yapılacak düzenlemenin ardından yabancıların ilgisinin artacağını belirterek, özellikle Arapların talebinde patlama olabileceğini söyledi. Özelikle zengin Arapların yalılara yönelebileceğini ifade eden Dinçer, “Yalılarda da değerleme yapıyoruz. Dünyada sadece 300 tane Boğaz yalısı var. Yasa çıkarsa Araplar yalıları satın alabilir ve fiyatları çok yükselebilir” değerlendirmesini yaptı. Dinçer, ayrıca yakın olması nedeniyle Güneydoğu bölgesinin de Arapların ilgisiyle karşılaşabileceğinin altını çizerek, talebin Mersin ve Kilis gibi yerlerde yoğunlaşacağını vurguladı. Antalya, Bodrum ve Marmaris gibi bölgelerde de yazlık konutlara talebin artacağına dikkat çeken Dinçer, bireysel yatırımcıların yanı sıra yabancı fonların toplu halde konut alabileceğini kaydetti.
Yabancılar otel arsası soruyor
Dinçer, yabancı yatırımcıların ise İstanbul’un merkezinde arsa sorduklarını belirterek, şehir oteli yapmak isteyen yabancının bu tarzda arsa aradığını vurguladı. İstanbul’un dışında İzmir’in de yabancıların gündeminde olduğunu dile getiren Dinçer, “İzmir son dönemin gözdelerinden. Özellikle otoyol projesi ve çözülen imar sorunları kenti parlatıyor” dedi.
Konuta röntgen
TSKB GD Özel Projeler Müdürü Hüsniye Boztunç, kredi ile ev sahibi olmak isteyen ya da herhangi başka bir sebepten dolayı evinin hukuki durumunu merak edenlere hizmet sunduklarını belirterek, şunları söyledi:
“Bir ev almak istiyorsanız ya da var olan evinizin hukuki durumunu sorgulamak istiyorsanız. Sizin gördüğünüz ev gerçekten o ev mi? Yasal olarak göründüğü kat sayısında mı? Bu gibi durumlar tapu ve belediyelerden araştırılması gerekiyor. Biz de rapor hazırlıyoruz.”
AİDATI DÜŞÜRÜYOR
TSKB GD Teminat Değerleme Departmanı Koordinatörü Fatih Tosun ise yeşil binaların değerlemesini yaptıklarını belirterek, inşaata yüzde 2 ile 8 arasında ek maliyet getiren yeşil binaların çevreye çok daha az zarar verdiğini ve aidatları düşürdüklerini söyledi. Tosun, yeşil binanın diğerlerine göre fiyatının daha yüksek olacağını ifade ederek, “Yeşil bina yapanlar konutları daha yüksek fiyattan satabilir. Bunu bir pazarlama enstrümanı olarak kullanabilirler” dedi.
3. köprü etkisi
TSKB GD Kurumsal Değerleme Müdürü Makbule Yönel Maya da, İstanbul’da gündemde olan bölgeler arasında Avrupa yakasında Küçükçekmece, Halkalı, Basın Ekspress Yolu ve Ayazağa’nın olduğunu, Anadolu yakasında ise Ataşehir, Kartal ve Pendik gibi bölgelerin geldiğini söyledi. Maya, bundan sonraki süreçte İstanbul’un yeni gelişim bölgelerinin belirlenmesini 3. Köprü ve 3. Havaalanı’nın belirleyeceğini anlatırken, konut satış fiyatlarında ise herhangi bir düşüş trendi beklenmediğini dile getirdi.
AVM olsun diye yapılan 25 bina başka telden çalıyor
Türkiye’de mevcut 290 tane AVM olduğu bilinirken, aslında 25 AVM’nin iflas ettiği ya da tamamen başka amaçlar için kullanıldığı ortaya çıktı. Bu AVM’lerin çoğu İstanbul’da bulunuyor
Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, Türkiye’deki mevcut AVM sayısının 290 olarak bilindiğini ancak gerçek AVM sayısının 265 olduğunu açıkladı. "Türkiye AVM Potansiyel Raporu 2012-2014" raporunu açıklayan Yazıcı, bir merkezin AVM olabilmesi için 5 bin metrekarenin üzerinde ve en az 15 mağazadan oluşması ve organize bir şekilde işletilmesi gerektiğini belirterek, “Tüm AVM’leri tek tek inceledik ve bunlardan 25 tanesinin artık AVM olmadığını gördük” dedi. Bazı AVM’lerin iflas ettiğini, bazılarının ise tamamen fonksiyonunu yitirdiğini vurgulayan Yazıcı, “Bazıları okul, hastane ya da dershane olarak farklı bir kimliğe bürünmüş” diye konuştu.
Bu AVM’lerin tamamının Türk yatırımcıların olduğunu dile getiren Yazıcı, aynı bölgede birbirine benzeyen çok sayıda AVM olduğunda ve mağaza karması iyi kurgulanamadığında bu sonun kaçınılmaz olabileceğinin altını çizdi. Çoğunluğu İstanbul’da olmak üzere, Ankara ve Kocaeli illerinde alışveriş merkezlerinin fonksiyonlarını yitirdiklerine işaret eden Yazıcı, İstanbul’da özellikle Beylikdüzü, Başakşehir, Esenyurt, Büyükçekmece ve Pendik gibi bölgelerdeki AVM’lerin bu tabloyla karşılaştığını söyledi. Yazıcı, İstanbul’da 244 bin 202 metrekare, Ankara’da 63 bin 178 metrekare ve Kocaeli’nde 17 bin 500 metrekare fonksiyon yitiren AVM alanının söz konusu olduğunu dile getirdi.
Cansel Turgut, 2011 yılında oyuncu olmaktan çıkan, fonksiyon değiştiren alışveriş merkezlerinin sektörde 325 bin metrekarelik bir azalmaya neden olduğu tespit edildiğini dile getirerek, sektörün bir yandan büyürken, bir yandan da kan kaybettiğine dikkat çekti.
Bu yıl 40 AVM açılacak
Raporda ayrıca Türkiye’nin AVM potansiyeli ve haritasının belirlendiğini anlatan Yazıcı, AVM bulunan 48 ildeki merkezlerin incelendiğini, çalışmada ayrıca, 2014 sonuna kadar açılması planlanan 82 alışveriş merkezinin de ele alındığını kaydetti.
Turgut, vurguladı:
"Şu an Türkiye’de 265 aktif AVM mevcut, 55 ilimiz ise henüz AVM ile tanışmamış durumda. Bugünden itibaren 2012’de 40 AVM açılışı bekliyoruz. 2013’te bu sayı 29, 2014 de ise 13 olarak bekleniyor. Bu gelişmelerle 2014 yılında Türkiye’de 347 AVM olacak. Peki, hepsi ayakta kalacak mı? Sektörde artık ciddi oranda kan kaybı da görülüyor" diye konuştu.
İstanbul’da hâlâ AVM’ye ihtiyaç var
Akademetre Araştırma ve Planlama Yönetim Kurulu Başkanı Halil Zeytin de, İstanbul’da hâlâ AVM’ye ihtiyaç olduğunu belirterek, bunların Kağıthane, Küçükçekmece, Bağcılar, Sultangazi, Gaziosmanpaşa, Fatih, Ataşehir, Beyoğlu, Avcılar, Güngören olduğunu söyledi. Zeytin, AVM’ye doymuş ilçelerin ise Avrupa yakasında Bayrampaşa, Bakırköy, Beşiktaş, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Anadolu yakasında ise, Pendik, Ümraniye, Üsküdar, Kadıköy, Kartal olduğunu kaydetti.
Konut alan vatandaşa ‘depreme dikkat et’ uyarısı
1-7 Mart’taki Deprem Haftası nedeniyle konut alacaklara uyarılarda bulunan temsilciler, eski binaların risk taşıdığını belirtirken, proje ve firmanın çok iyi araştırılması gerektiğini vurguluyor
‘Projeyi ve firmayı çok iyi araştırın’
Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, konut alırken inşaat firmasının ve projenin çok iyi incelenmesi gerektiğini söyledi. Tüketicilerin, daha çok araştırma yapar ve sorgular hale gelmesinin de denetimlere ek olarak firmalar için büyük bir baskı olacağını söyleyen Demir, bu şekilde bir zincirin halkaları gibi inşaat sektörünün olması gereken kalite standartlarına erişeceğini ve daha büyük acıların önüne geçileceğini vurguladı.
Deprem kuşağında bulunan ülkemizde, eski yapıların büyük depremlere dayanma ihtimalinin çok zayıf olduğunu hatırlatan Hamit Demir, bu nedenle ülkemizde il il kentsel dönüşüm projelerinin hazırlanması ve bir an önce çalışmalara başlanması gerektiğine vurgu yaptı.
Demir, başta İstanbul olmak üzere, topraklarının yüzde 95’i deprem kuşağında bulunan ülkemizde hem inşaat firmalarının hem de tüketicilerin daha duyarlı davranması gerektiğini sözlerine ekledi.
‘Yönetmeliğe aykırı binalar tehlikeli’
Propa İnşaat İcra Kurulu Başkanı Can Reşit Özçiçek ise, bir konutun nitelikli olup olmadığını belirleyen en önemli unsurun, temel ve taşıyıcı sisteminin sağlamlığı ve kullanılan malzemeler olduğunu belirterek, “Bu noktada zemin etüdü çok önemli. Çünkü zemin etüdü ile inşaata başlamadan önce zeminin, yapılması planlanan binaya uygun olup olmadığı ortaya çıkıyor. Bu sayede çıkan zemin raporlarına uygun projeler çiziliyor” dedi. Türkiye’de birçok binanın gerçek jeolojik etütlerinin yaptırılmadığının altını çizen Özçiçek, “Bu küçük maliyetten kaçınan inşaat firmaları ve müteahhitler tüketicileri büyük bir tehlikenin altına sokuyor” diye konuştu.
Deprem Yönetmeliği’ndeki eksikler nedeniyle çok büyük sorunlar yaşandığını da hatırlatan Özçiçek, Deprem Yönetmeliği kapsamında firmalara yaptırım uygulanması gerektiğini belirtti. Özçiçek, hem inşaat firmalarının hem de tüketicilerin duyarlı davranması gerektiğini ifade etti.
Egeyapı’dan çevreye 25 milyonluk yatırım
Egeyapı Group, Avrupa’nın en büyük karma inşaat projesi olarak tanımladığı Batışehir’i de kapsayan 25 milyon liralık yeni bir çevre yatırımına imza attığını açıkladı. Esenler ve Bağcılar’a enerji sağlayan yüksek gerilim hattının 6 bin 100 metrelik kısmının yer altına alınacağı çalışmanın, Ekim 2012’ye kadar bitirilmesi planlanıyor. Yaklaşık 350 bin kişiyi etkileyeceği belirtilen proje ile Esenler ve Bağcılar ilçelerinin daha modern ve çevreci bir görünüme kazandırılması amaçlanıyor. Yatırımın öncelikle Batışehir projesine değer katacağını söyleyen Egeyapı Group Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, “Yatırım ile birlikte hem Avrupa’nın en modern projesi Batışehir’de taahhüt ettiklerimizi yerine getiriyoruz hem de bölgemize çevresel değer katıyoruz” dedi.
Ispartakule faizleri düşürme kararı aldı
Avrupa Konutları tarafından kısa bir süre önce lansmanı gerçekleştirilen Ispartakule 3 projesinde, yüzde 25 peşinat ve yüzde 1.06 faiz oranı ile konut sahibi olmak mümkün. Dört ay sonra başlaması planlanan ikinci etap satışlarına şimdiden başlanan projede, konut kredisi kullanmak isteyenlere dosya ve komisyon masrafı ödetilmiyor. Ekim 2012’de teslim edilecek proje toplam 40 bin 476 metrekare alan üzerine inşa ediliyor. 644 konut ve 12 ticari üniteden oluşan projede, 1+1’den 4+1’e kadar konut seçenekleri mevcut. Projede, açık-kapalı yüzme havuzu, fitness center, sauna, buhar odası ve spor sahaları gibi sosyal alanlar yer alıyor.
Maltepe’de 2. dalga kampanyayla geliyor
Dap Yapı’nın tasarladığı projelerden biri olan Dalga Kule’de, 1. etap satışlarının tamamlanmasının ardından başlayan 2. etaptaki kampanya 24 Mart’a kadar devam ediyor. Fiyatların 179 bin liradan başladığı kampanya kapsamında, 1.000 liradan başlayan taksit seçeneği ve 50 aya kadar sıfır faiz avantajı sunuluyor.
Maltepe’de inşa edilen projede, ‘oturmadığın dönemde kirala’ modeliyle alternatif kazanç imkânı sağlanıyor. Projenin, A bloğunda 178, B bloğunda 176 konut yer alıyor. 15 ticari alana yer verilen projede, büyüklükleri 45 ile 105 metrekare olarak değişen stüdyo, suit ve grand suitler yer alıyor. Projede yüzme havuzu, fitness center, sauna, Türk hamamı bulunuyor.
Bahçeşehir’de 18 ayın taksidini kendisi ödüyor
Babacan Yapı tarafından Bahçeşehir’de projenlendirilen Crown Deluxe’den yeni bir kampanya haberi geldi. Kampanya kapsamında peşinatsız daire sahibi olma fırsatının yanında, 18 ay boyunca taksit ödememe imkânı da veriliyor. Buna göre 18 ay boyunca taksitler Babacan Yapı tarafından ödeniyor ve dekontlar ev sahiplerine gönderiliyor. Konut sahibi ise 19. aydan sonra ödemelere başlıyor. Daire teslimlerinin 2013’te yapılacağı projenin, satıştaki 1. etap fiyatları ise 163 bin liradan başlıyor.