03.07.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
EMLAK - YAVUZ KARAMAN
Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile ilgili olarak 3. yönetmelik değişikliği dünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Önemli değişiklikler içeren yeni yönetmelikle birçok konu aydınlığa kavuştu. Açık arttırmanın satış şartlarının belirlendiği değişiklikle riskli yapı tespiti yapacak mühendislere eğitim ve Bakanlık tarafından katılım belgesi alma zorunluluğu getirildi. En önemlisi de uygulamada 15. madde esaslı bir şekilde değiştirilerek SPK lisanslı değerleme raporunun toplantı öncesinde alınması ve anlaşma sağlanamaması halinde tek malikçe noterden toplantıya davet usulü getirildi.
Ayrıca tüm tebligatların artık Tebligat Kanunu dikkate alınarak yapılması esası getirildi. Yani tapu müdürlüklerinin riskli yapı bildirimlerini mektupla yapmaları yerine Tebligat Kanunu’na uyarak yapmaları esas alındı.
Değişiklikle TOKİ, riskli alan ve riskli yapılarda oturanlar ve işyeri sahipleri için rezerv konut ve işyeri sağlayabileceği gibi, bu alanlarda oturmayanlar için de gelir getirecek uygulamalar yapabilecek ve satışa başlayabilecek.
Kiracı için sınırlama
Düzenlemeyle riskli yapılardaki maliklerin anlaşma sağlaması ve taşınmazı tahliye etmesi durumunda artık 60 günün sonu beklenmeyecek ve maliklerin yazılı muvafakati, elektrik, su, doğalgaz vb. hizmetlerin kapatıldığı belgelenmek kaydı ile 6 gün içerisinde yıkım ruhsatı belediyelerce verilecek.
2 ayda bir belediyeler riskli yapıların yıkılıp yıkılmadığını kontrol edecek ve bu şekilde yıkımı yapılmayan ve geciktirilen yerlerde yıkım hızlıca gerçekleştirilecek.
Riskli yapılarda kiracılara işyeri veya konut verilmesi uygulaması kaldırılırken, sadece riskli alan ve rezerv yapı alanlarında bu hak korundu. Uygulama alanlarında kiracıların sayısının fazla olması durumunda ise kura yöntemi getirilerek hak sahibi yapılacak.
Taraflar arasında önceden oy birliği sağlanmamış ise Sermaya Piyasası Kurulu’na (SPK) tabi değerleme şirketinden rapor alınarak kat maliklerini noter marifeti ile toplantıya çağrılması şartı getirildi. Buna göre maliklere önce herhangi bir usule tabi olmadan kendi aralarında oy birliği ile anlaşma şartı kondu. Bu anlaşma sağlanmazsa tek toplantı yapılması ve bu toplantıdan önce değerleme şirketinden rapor alınarak rapor üzerinden anlaşma yapılması, bu da olmazsa 2/3 arsa payı oranında karar alınması şartı getirildi.
İlk satış Bakanlığa
Binanın yıkılması sonrasında arsanın satılmasına karar verilmesi halinde öncelikle satışın Bakanlığa yapılması şartı getirildi. Bir parselde birden fazla yapı var ve hepsi riskli yapı ise bu yapıların yeniden yapımında tamamının 2/3 arsa payı üzerinden karar alınacak. Bir parselde birden fazla yapı var ve bir kısmı riskli yapı ise bu yapılar üzerine riskli yapı şerhi işlenecek olup, risksiz yapılardan ifrazı mümkün ise ifraza parsel üzerindeki bütün maliklerin 2/3’ü oranında karar verilecek.
Riskli alanlarda ve riskli yapılarda birden fazla yapı bulunması halinde risksiz yapı uygulama dışı tutulabilecek. İfraz yapılarak risksiz yapı korunacak. İfraz mümkün değil ise maliklerin anlaşması ile bina korunabilir. Ancak uygulama bütünlüğü açısından risksiz yapının bakanlıkça uygulamaya tabi tutulması öngörülebilir.
Kritik kat incelenecek
Bu arada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamayla, riskli binaların tespiti için hesapların mevcut bina taşıyıcı sisteminin özellikleri dikkate alınarak yapılacağı belirtildi.
Buna göre binanın mevcut taşıyıcı sistem özellikleri sadece kritik kat rölevesiyle belirlenebilecek.
Açık artırma yapılacak
Yeni düzenlemeyle yasaya açık arttırma ile satış maddesi eklendi. Buna göre 2/3 ile alınan karar ve SPK lisanslı şirket değerleme raporu Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne bildirilecek. Açık arttırmaya sadece 2/3 ile anlaşmaya evet diyen malikler katılacak. Açık arttırma sözlü olarak arttırma sureti ile yapılacak.
Harç ve vergiye muafiyet geldi
Yeni yönetmelik ile kentsel dönüşüm yasası kapsamındaki muafiyetler de netleşti. Bina göre 492 sayılı Harçlar Kanunu gereğince noter harçları, 492 sayılı Harçlar Kanunu gereğince tapu ve kadastro harçları, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu gereğince belediyelerde alınan harçlar, 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu uyarınca damga vergisi, 7338 sayılı Veraset İntikal Vergisi kanunu uyarınca veraset intikal vergisi, Belediye Gelirleri kanunu ve İmar kanunu uyarınca döner sermaye adı altında alınan ücretler ile otopark yönetmeliği uyarınca belediye meclis kararı ile belirlenen her türlü ücret ile kullanılan krediler nedeniyle 6802 sayılı Gider Vergisi Kanunu uyarınca alınması gereken banka ve sigorta muameleleri vergisi alınmayacak.
Esenyurt’ta konutların yarısını iki ayda sattı
Bak Yapı, İstanbul Esenyurt’ta geliştirdiği projesi İstanbul Prestij Park’ta 1+1 ve 2+1 dairelerin kaba inşaatını tamamlarken, projedeki konutların yarısını da 2 ayda sattı.
İlk etabının Aralık 2014 yılında teslim edilmesi planlanan, toplam 2 bin 392 konutluk İstanbul Prestij Park projesinde, 1+1 ve 2+1 tipindeki dairelerin dış giydirmelere geçildi. 103 bin 800 metrekarelik alanda, 2 etap halinde gerçekleştirilen projede bin 500 konut satıldı.
İkinci etabı ise 2016 yılında teslim edilecek olan projede daire büyüklükleri 90 metrekareden başlıyor. Toplam 26 blokta, 1+1, 2+1, 3+1 daire tiplerine yer veren Prestij Park’ta yüzme havuzları, fitness center, sauna, buhar odası, Türk hamamı gibi sosyal olanaklar alıcılarını bekliyor.
Bak Yapı Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ferhat Bakgör, son dönemlerde imar sıkıntıları ve proje iptalleriyle gündeme gelen bölgede, ruhsat ve tapu sorunu olmayan, kaliteli ve uygun fiyatlı bir projeyi hayata geçirerek İstanbul halkının da güvenini kazandıklarını söyledi.
Bakgör, “Ruhsatı alınmış ve imar planları Büyükşehir Belediyesi’nden onay almış Prestij Park konutlarını tercih edenler, kat irtifak tapusunu da hemen teslim alabiliyor” dedi.
Fikirtepe’deki 3.000 konut için Alman fon ile anlaştı
Fikirtepe’de 2 bin 300 hak sahibiyle imza anlaşması yapan ve projesini satışa çıkarmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yapacağı düzenlemeleri bekleyen Vartaş, bölgedeki projeleri için Alman Stern firmasıyla ortaklık kurdu.
Stern İmmobilien AG ile yüzde 50’lik ortaklık anlaşması yaptıklarını ve sermayelerini güçlendirmek için böyle bir anlaşma yaptıklarını ifade eden Vartaş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Barata, “Fikirtepe’de yapacağımız projemizin yatırım değeri 300 milyon lira. Alman Borsası’nda halka açık bir şitket olan Stern, bu proje için 150 milyon lira kaynak aktaracak” dedi.
Stern ile 1500 hak sahibinin sözleşme imzaladığı alanda toplam 3 bin konutun inşaatını ortak yapacaklarını söyleyen Barata, “2 adada 58 bin metrekarelik alande ortağız. Fikirtepe’de 4,14 emsale göre plan yaptık” dedi.
2 adada anlaşma yaptı
Barata, bölgede 2 adada anlaşmalarını ve projelerini tamamladıklarını vurgulayarak, “Bakanlık hızla bölgenin planlamasını yapıyor. Bölgenin maketi çıkarıldı. En geç 1 aya kadar yeni planların netleşmesini bekliyorum ve hemen ardında da yeni projelerimizi satışa sunacağız” diye konuştu.
Ömer Faruk Barata, diğer projelerle ilgili olarak ise Katarlı grypla ortaklık kurduklarını belirterek, “Katarlı yatırım fonuyla ortak BT şirketini kurduk. Bu ortaklık yapısıyla da yeni projeler geliştireceğiz” dedi.
200 projeyi inceledi
Stern firmasının İstanbul’daki bir projeden 10 daire alarak ilk kez Türkiye’ye geldiğini söyleyen Stern Yatırım şirketi ortağı Hans Kilger de, 5 yıldır İstanbul'da araştırma yaptıklarını, 200 projeyi incelediklerini ve en sonunda Vartaş'ın Fikirtepe projesini ortaklık için seçtiklerini açıkladı.
Stern Yönetici Ortağı Hans Kilger, Tüürkiye’yi tercih etmelerinde genç nüfusun önemli olduğunu dile getirerek, “Bizim Almanya'da yaş ortalaması 50, Türkiye'de ise 30'un altında. Türkiye'nin büyüyen bir ekonomi olacağına inanıyor ve güveniyoruz. Onun için buradayız. Avrupa'nın gayrimenkul yatırım potansiyeli en yüksek, bir numaralı şehri İstanbul” dedi.
İkinci ‘kanal’ projesi Riva’da gerçekleşecek
Avrupa yakasına yapılacak Kanal projesinin ardından, yeni bir kanal da Riva Deresi ve çevresinde yapılacak. Bu kapsamda ‘Riva Vadisi Çevre Koruma ve Bölgesel Kalkınma Projesi’ olarak geçen ‘Kanal Riva’ projesiyle, Beykoz’a modern turizm tesisleri, sosyal donatı ve spor alanları kazandırılacak.
Proje, ilçenin çehresini değiştirerek, yeni bir turizm alanı oluşturacak. Proje, Riva Deresi'nin DSİ tarafından ıslahı yapılan 17 km'lik şeridin devamında yer alan 15 km'lik kısmında uygulamaya geçirilecek.
Öncelikli olarak bölge, uzun yıllardır sel baskını riski göz önüne alınarak yapılacak dere ıslahıyla, ilçe sakinleri için güvenli hale getirilecek. Islah projesiyle Riva Deresi'nde 50 metre genişliğinde ve 5 metre derinliğinde bir kanal kurulacak ve bu kanal Avrupa'daki kanallarda olduğu gibi tekne gezintilerine açılacak.
Via/Port Houses & Suites’te sona gelindi
Kurtköy’de Via Properties tarafından hayata geçirilen lüks konut projesi Via Port Houses&Suites, eylülde teslim ediliyor.
VIADMC Kurtköy Gayrimenkul Satış & Pazarlama Direktörü Ahmet Gülşen, “Projenin kaba inşaatı bitti, sosyal alanların tasarımına başladık. Eylülde hayat başlıyor” dedi.
Gülşen, “Şu anda elimizde 64 daire var. Bunun 17’sini 1+1’ler, 38 adetini 2+1’ler, 9 tanesini 3+1 daireler, geri kalanlarını da Houses tipi daireler oluşturuyor” dedi. Yüzde 80’i yeşil alan olarak planlanan proje, toplam 26 bin metrekarelik alan üzerine konumlandırılıyor.
Kuzey Irak’a 306 villa ile çıkarma yapıyor
Seha Yapı, Rast Construction Company tarafından geliştirilen New Zakho projesi kapsamında, kaba inşaatı tamamlanan toplam 306 villanın ince inşaatını, elektrik işlerini ve mekanik işlerinin imalatını 23 milyon 279 bin 856 dolar bedelle imzaladığı sözleşme çerçevesinde yapacak.
Seha Yapı’nın Irak’taki ilk projesi olan villalar, 341 metrekare büyüklüğünde. 104 dönümlük alan üzerinde yükselen proje, Nisan 2014 tarihinde bitirilecek.
Seha Yapı Genel Müdürü Hüdaverdi Dursun, “Kuzey Irak’a giriş projesi olarak gördüğümüz New Zakho villalarının yanında yeni projeler için de altyapı ve araştırmalarımız sürüyor” dedi.
Dünya devi markalar Göztepe’de yerini aldı
Anadolu Yakası’nın 120 milyon dolar değerindeki en prestijli ofis projelerinden biri olan Nidakule Göztepe, Onur Taahhüt, Gübretaş, Regus, Mazda ve UPM gibi ulusal ve global dünya devi birçok şirketin tercihi haline geldi. Yaşamın başladığı proje merkezi lokasyonu, sosyal kullanım alanları, LEED sertifikası ve Uzakdoğu Felsefesi Feng Shui’ye uygun tasarımı dikkat çekiyor. Tahincioğlu Gayrimenkul tarafından hayata geçirilen projeyle ilgili konuşan Tahincioğlu Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, “Nidakule Göztepe’yi ofis sakinlerinin hizmetine açmaktan dolayı mutluluk duyuyorum” diye konuştu.
İBB, Üsküdar’da acele kamulaştırma yapacak
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Boğaziçi Sahil Şeridi ve Öngörünüm Bölgesi Uygulama İmar Planı ve Vahdettin Köşkü ve Çevresi Yol Düzenlemesi Projesi kapsamında, İstanbul Üsküdar’da kamulaştırma yapılacak.
Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, İstanbul Üsküdar’daki Çengelköy Mahallesi sınırları içerisinde gerçekleştirilecek söz konusu proje kapsamında, bulundukları yer, ada ve parsel numaraları belirlenen taşınmazlar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığınca acele kamulaştırılacak.