10.02.2023 - 10:40 | Son Güncellenme:
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremler dolayısıyla koordinasyonunu yürüttüğü Gaziantep'te, AFAD Deprem Koordinasyon Toplantısı’nın ardından açıklamalarda bulundu.
Bakan Kurum, deprem bölgelerinde ön hasar tespit çalışmalarına gerek karadan gerekse uydu ve dronelerle havadan hızlı bir şekilde yapıldığını belirterek, “Vatandaşlarımız adres ve TC kimlik numaralarını girerek, ‘e-Devlet’ üzerinden ya da ‘hasartespit.csb.gov.tr’ adresinden evlerinin hasar durumlarını görebilirler. Hasarsız ve az hasarlı durumdaki evlere girilebileceğini; orta hasar, ağır ve acil yıkılacak evlere ise kesinlikle girilemeyeceğini bu adreslerden öğrenebilirler.” ifadelerini kullandı.
“GAZİANTEP'TE 2 BİN 529 CANIMIZI KAYBETTİK; 12 BİN 468 KARDEŞİMİZ DE ŞU AN HASTANELERDE TEDAVİ ALTINDA”
Bakan Kurum, yaşanan felaketin tüm Türkiye’de ve dünyada seferberlik şuuru oluşturduğunun altını çizerek, “Yaşadığımız afet sebebiyle tüm illerimizde, Gaziantep'imizde devletimiz milletimiz ve dünyadan gelen birçok yardım kuruluşu seferberlik şuuru içerisinde milletimiz için çalışmaktadır. Mücadele vermektedir. An itibariyle Gaziantep'te 2 bin 529 canımızı kaybettik. 12 bin 468 kardeşimiz de şu an hastanelerde tedavi altındadır. Yaralı kardeşlerimizi, burada ihtiyacı olduğunu gördüğümüz ve düşündüğümüz tüm ailelerimizi ziyaret ediyor ve onlarla ilgili her türlü tedbiri de alıyoruz. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet diliyorum.” şeklinde konuştu.
“DEPREMZEDELERİMİZİN ELİNİ 85 MİLYONLUK TÜRKİYE AİLESİ OLARAK HİÇBİR ZAMAN BIRAKMAYACAĞIZ”
Bakan Kurum, depremzedelere her zaman destek olunacağı vurgusunu yaparak, “Şunu ifade etmek istiyorum; bizim milletimiz bugün depremde nasıl tüm acıları ortak olduysa, vefat eden ailelerimizin yavruları, kardeşleri, anneleri, babaları da hepimizin ailesi ve milletimize emanettir. İnşallah her zaman kendilerinin yanında olacağız. Daima onlarla birlikte olacağız ve onların elini 85 milyonluk Türkiye ailesi olarak hiçbir zaman bırakmayacağız.” dedi.
“ŞU AN SADECE 108 BİNADA ARAMA KURTARMA FAALİYETİ YÜRÜTÜYORUZ; KALAN BİNALARDA ARAMA-KURTARMA ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI”
Bakan Kurum, Gaziantep’te yapılan ilk tespitlerde 1.324 binada hasar olduğunu ifade ederek, “Tamamen yıkılmış veya enkaz altında vatandaşlarımızın olduğu bina sayısı 1.324'tü. Arama kurtarma faaliyetleri çerçevesinde şu an sadece 108 binada arama kurtarma faaliyeti yürütüyoruz. Kalan binalardaki arama kurtarma faaliyetleri tamamlanmış durumda bu kapsamda 16 bin 900 arama kurtarma personelimiz ve 3 bin 25 aracımızla son ana, son dakikaya kadar da vatandaşlarımızı enkaz altından kurtarabilmenin mücadelesini hep birlikte vereceğiz. Umutlarımız hala diri çünkü dün ve bugün itibariyle baktığınızda 86’ncı, 90’ıncı ve 100’üncü saatte enkaz altında kurtuldu, kurtardığımız yavrularımız var.
Berat, Yiğit adında yavrularımız var. İnşallah Gaziantep'te de bu mücadeleyi tüm illerde olduğu gibi son dakikaya kadar vermeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
“GAZİANTEP’TE VATANDAŞLARIMIZIN İÇİN GEÇİCİ BARINMALARINI SAĞLAYACAK 15 BİN 350 ÇADIRININ KURULUMU TAMAMLANDI; TOPLAMDA 25 BİN ÇADIRIN ACİL OLARAK BÖLGEYE KURULMASI PLANLANIYOR”
Bakan Kurum, arama-kurtarma çalışmalarının yanında bir taraftan da insani ihtiyaçları takip ettiklerini ifade ederek, “Vatandaşlarımızın gerek geçici barınma, gerek beslenme ihtiyaçlarını giderecek adımlarımızı hızla atıyoruz. Bununla ilgili de jandarmamız, askerimiz, emniyet güçlerimiz bilfiil hem havadan, hem karadan yardım ekipleriyle birlikte vatandaşımıza köylerimize ulaşıyoruz. Vatandaşlarımızın ne ihtiyacı varsa o ihtiyaçları gideriyoruz. Bu kapsamda bölgemizde 5 helikopterimizle jandarmamız, askerimiz, emniyetimiz bu hizmetleri vermektedir. Nur Dağı'nda ve İslahiye’deki tüm köylerimizin eş zamanlı olarak acil ihtiyaçları giderilmiş durumdadır. Sahra çadırlarımızı kurduk ve geçici barınmalarını sağlayacak vatandaşlarımızı için genelinde 15 bin 350 çadırının kurulumu tamamlandı. Toplamda 25 bin çadırın acil olarak bölgeye kurulması planlanıyor.” dedi.
“130 BİN VATANDAŞIMIZI GEÇİCİ BARINMA ALANLARINDA MİSAFİR EDİYORUZ”
Vatandaşların kalıcı ihtiyaçlarını, barınma ihtiyaçlarını giderecek ve bundan sonraki süreçteki geçici barınmayı sağlayacak konteyner kurulum sürecine başladıklarının altını çizen Bakan Kurum, “500 konteynerimizi gerek İslahiye'de gerek Nur Dağı'ndaki veriler alanlara kurduk. Etap etap konteyner sayısını da Gaziantep genelinde 15 bin konteyner olarak planladık. İnşallah Valiliğimizle, Büyükşehir Belediye Başkanlığımızla, yardım kuruluşlarımızla, AFAD’ımızla, TOKİ’mizle birlikte bu süreci tamamlayacağız. 15 bin konteyneri Gaziantep genelinde kuracağız. Vatandaşlarımızın binaları ile ilgili tespit süreci devam ederken geçici barınma alanlarında sosyal tesislerimizde, camilerde, taziye evlerinde, Şahinbey ve Şehitkamil olmak üzere ilçe belediyelerimiz, Büyükşehir Belediyemizle birlikte 130 bin vatandaşımızı da bu geçici barınma alanlarında misafir ediyoruz. İnşallah bu süreç tamamlanana kadar da onların yanında olmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.
“İLLER BANKAMIZ KOORDİNASYONUNDA ŞAHİN BEY, ŞEHİTKAMİL, NURDAĞI VE ISLAHİYE'DE SU VE ELEKTRİK VERMEYE BAŞLADIK”
İller Bankamız koordinasyonunda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, Şahinbey, Şehitkâmil, Nurdağı ve Islahiye'de su ve elektrik vermeye başladıklarını vurgulayan Bakan Kurum, şöyle devam etti:
“Şehrin tamamında su elektrik verilmesi süreci başlandı. Belde ve köylerimize de kısmi çözümler ürettik. İnşallah kalıcı çözümleri de enerjinin sahaya verilmesi ile birlikte tamiratların yapılması sürecinde takip ediyoruz. İletişim bağlamında ilk anda iletişim ile ilgili sorunlar yaşıyorduk ve her geçen gün her geçen dakika bütün alanlar için hep üstüne koya koya gidiyoruz. 31 baz istasyonumuzu tüm bölgeye dağıttık ve bu baz istasyonları şu an internetle erişimi dahil tüm alanda iletişimin sağlanması sürecini yapmaktadır.”
“BAKANLIĞIMIZ KAPSAMINDA 4 BİN 720 UZMAN 10 ŞEHİRDE İLK ANDAN İTİBAREN HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI YÜRÜTÜYOR”
Enkazların kaldırılması ve deprem sürecinde artçı depremlerinde tamamlanmasıyla birlikte sağlam binalara artık vatandaşların girmesi gerektiğini belirten Bakan Kurum, “Bu kapsamda 4 bin 720 uzmanımız da 10 şehrimizde Bakanlığımızca hasar tespit çalışmaları ilk andan itibaren devam etmektedir. Gerek araçlarımızla, gerek dronlarımızla bu tespitleri yapıyoruz. Ve şu ana kadar yapmış olduğumuz tespitler çerçevesinde o tüm ülke genelinde 12 bin 141 bina ve 66 bin 58 bağımsız bölümü yıkık veya ağır hasarlı olduğunu tespit ettik. Gaziantep özelinde 4 bin 475 bina ve 12 bin 423 ev konut iş yeri ağır hasarlı ve yıkık olarak tespit edilmiştir.” dedi.
“VATANDAŞLARIMIZ İLETİŞİM OFİSLERİNE GİDEREK HASAR TESPİTİNİN DURUMUNU ÖĞRENEBİLİRLER”
Depremzedelere yönelik bilgilendirmeleri daha seri yapabilmek amacıyla iletişim ofisleri kurduklarını kaydeden Bakan Murat Kurum, “Hem hasar tespit, hem de vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarını, taleplerini alacağımız iletişim ofislerimiz şehir genelinde kurulmuştur.
Hem Gaziantep merkezde, hem Nurdağı’nda, hem de İslahiye'de vatandaşlarımız hasar tespit ofislerine iletişim ofislerine giderek hasar tespitinin durumunu da öğrenebilir.” dedi.
“CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK AFET KONUT SEFERBERLİĞİNİ DE MİLLETİMİZ İÇİN, YAVRULARIMIZ İÇİN BAŞLATMIŞ OLACAĞIZ”
Bakan Murat Kurum, tüm Türkiye'de ve depremin yaşandığı 10 ilde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da talimatları ile birlikte arama-kurtarma sürecinin tamamlanması ile birlikte hayatın normale dönmesi için de çalışmalara hız kesmeden devam edeceklerini kaydetti. Bakan Kurum, “Daha önceki depremlerde Elazığ'da, Malatya'da, Kastamonu'da, İzmir'de nasıl afette hızlı bir şekilde konutlarımızı yaptıysak, burada da, bu 10 ilimizde de aynı aksiyonu alacağız. Tüm illerimizde hayatı normale çevirecek, vatandaşlarımızı sağlam, güvenli konutları çevirecek sürecimizi TOKİ Başkanlığımızı eliyle yürüteceğiz. 10 ilimizde eş zamanlı olarak Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut seferberliğini de milletimiz için, yavrularımız için inşallah başlatmış olacağız.” diye konuştu.
“ENKAZ KALDIRMA SÜRECİ İLE BİRLİKTE YENİ YERLEŞİM ALANLARININ KURULUMU ÇALIŞMALARI YÜRÜTÜLMEKTEDİR”
Bakan Kurum, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı ilgili Genel Müdürlükler, TOKİ ve Emlak Konut ile tüm şantiyelerindeki 30 bin işçi ve mühendisleriyle arama-kurtarma faaliyetine destek verildiğini söyledi. Bakan Kurum, “Bu kapsamda firmalarımızı, personeli ve ekipmanı ile birlikte 10 ilimize görevlendirdik. 10 ilimizde bu arkadaşlarımız bilfiil AFAD koordinasyondaki faaliyetlere destek vermektedir.
Enkaz kaldırma süreci ile birlikte yeni yerleşim alanlarının kurulumu noktasında da gerek zemin etüt çalışmaları, gerekse bölgenin yöresel ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yürütülmektedir ve bir dakikayı bile önemsiyoruz. Vatandaşları yağmurdan, soğuktan ve güneşten bir an önce kurtarabilmek adına kalıcı konutların yapımını başlatmak suretiyle Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut yapım seferberliğini de bu kapsamda başlattığımızı da burada ilan etmek istiyorum.” şeklinde konuştu.
“BU AFETİN DE ÜSTESİNDEN GELİP, EN KISA SÜREDE KONUTLARI, YENİ YERLEŞİM ALANLARINI SUNACAĞIZ”
Ekiplerin enkaz alanındaki vatandaşları kurtarabilmek adına uyumadan 7 gün 24 saat çalıştıklarını kaydeden Bakan Kurum, “AFAD’ımıza, UMKE’mize Kızılay’ımıza, jandarmamıza, emniyetimize, askerimize, polisimize, bakanlıklarımızda çalışan tüm kardeşlerimize, valilerimize, belediye başkanlarımıza gerçekten çok çok teşekkür ediyorum. Hakikaten insanüstü bir mücadele verdiler. En büyük teşekkürü de tabii vatandaşımıza ediyorum. Gaziantepli artık bizim hemşerimiz, kardeşimiz. Tüm Türkiye'de olduğu gibi burada da kendi acılarını bir kenara koyarak, komşusu için arama kurtarma ekiplerine destek olabilmek için bir seferberlik ruhuyla hareket ediyorlar. Tek duyduğumuz onlardan ‘devletimiz var olsun, milletimiz bir olsun. Biz bu acıların da üstesinden hep birlikte geliriz’ ifadesidir. Bu kapsamda da biz de onlarla birlik, beraberlik şuuru içerisinde hareket ediyoruz. İnşallah bu afetin de üstesinden diğer afetlerde olduğu gibi geleceğiz. Ve en kısa zamanda onlara konutlarını, yeni yerleşim alanlarını sunacağız.” dedi.
“SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZIN LİDERLİĞİNDE TÜM EKİBİMİZLE BİRLİKTE ÇALIŞMALARIMIZI YÜRÜTECEĞİZ”
Bakan Kurum, yeni İslahiye, yeni Nurdağı'nın inşasını yapacaklarını belirttiği konuşmasının son bölümünde, “Tüm 10 ilimizde de eş zamanlı bu süreci yürüteceğiz, eş zamanlı vatandaşımızı bilgilendireceğiz. İnşallah çok kısa sürede inşaatlarımıza başlayacağız. Nasıl bugün iki gün içerisinde Gaziantep'imize konteynerlerimizi kurduysak, çadırlarımızı kurduysak, vatandaşlarımızın barınma ihtiyacını, gıdaya ihtiyacını giderdiysek, daha önceki afetlerde nasıl konutlarımızı hızlı bir şekilde onlara teslim ettiysek, bu afette de inşallah Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde aynı anlayışla tüm ekibimizle birlikte çalışmalarımızı yürüteceğiz. Bilgilendirmelerimizi de günlük, saatlik vatandaşlarımıza, kardeşlerimize yapacağız. İnşallah bu kapsamda da bu afetin de üstesinden geleceğiz.” diye konuştu.