EkonomiÇin’e yayılan robotaksi filosu endişe ve merak uyandırıyor

Çin’e yayılan robotaksi filosu endişe ve merak uyandırıyor

17.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Wuhan’da ilgi çeken sürücüsüz taksiler, Çin’in diğer şehirlerine de yavaş yavaş yayılıyor. Ancak robotaksi’lere endişe ile bakanlar ve işini kaybetme korkusu taşıyanlar da var.

Çin’e yayılan robotaksi filosu endişe ve merak uyandırıyor

Çin’in Wuhan şehrinde robotaksi filosu hızla büyürken sokaklarda endişe ve merak uyandırıyor. Wuhan dünyanın en büyük sürücüsüz araç ağlarından birine sahip ve tıpkı normal araçlar gibi bir uygulama üzerinden çağırılabilen 500’den fazla taksiden oluşan bir filoya ev sahipliği yapıyor.

Haberin Devamı

Wuhan’ın sanayi bölgesindeki bir kavşakta AFP muhabirleri en az beş robotaksinin normal trafikte ilerlerken birbirlerini geçtiğini gördü. Yang soyadlı kent sakini robotaksiler hakkında “Bilimkurgu filmi gibi büyülü görünüyor” dedi. Ancak Yang’ın hayranlığını herkes paylaşmıyor. Güvenlikle ilgili tartışmalar Nisan ayında Huawei destekli bir Aito aracının ölümcül bir kazaya karışmasıyla yeniden alevlendi. 

Pirinç kaselerimizi çalıyorlar

Bir araç müşteriye ulaştığında, aracın kilidini açmak için telefonlarıyla bir QR kodu tarıyor. Güvenlik nedeniyle ön koltuklar bloke edilmiş durumda. Yapılan otuz dakikalık bir yolculuk, normal bir takside 64 yuan’a kıyasla sadece 39 yuan’a (5,43 $) mal oluyor.

Wuhan taksi şoförü Deng Haibing, “Pirinç kaselerimizi çalıyorlar, bu yüzden elbette onlardan hoşlanmıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Çin hükümeti sürücüsüz hizmetleri teşvik etmeye yönelik yeni adımlar atıyor. Wuhan’dan sonra Şangay geçen ay tamamen sürücüsüz otomobiller için ilk geçici izin grubunu yayınladı ve başkent Pekin banliyö alanlarında tamamen otonom robotaksileri onayladı. Güneybatıdaki Chongqing şehri ve güneydeki teknoloji merkezi Shenzhen’de de pilot projeler devam ediyor.

‘Henüz hazır değil’

 Trivium China’da teknoloji politikaları analisti olan Tom Nunlist’e göre, teknoloji açısından bakıldığında, sürücüsüz taksilerin yaygınlaşmasına daha uzun bir yol var. Nunlist, “Bu noktada herkes otonom sürüşün kaçınılmaz olduğunu düşünüyor gibi görünüyor ama açıkçası ben öyle olduğunu düşünmüyorum. Şu anda tamamen otonom sürüş teknolojisi büyük ölçekli dağıtım için hazır değil” dedi.

İki yılda sayıları beşten 500’e çıktı

Wuhan’ın sürücüsüz taksileri, teknoloji devi Baidu’nun Apollo Go projesinin bir parçası ve ilk olarak 2022 yılında şehirde faaliyet göstermek üzere lisans aldı. Başlangıçta sadece beş robotaksi, 14 milyonluk şehrin 13 kilometrekarelik çevresinde yolcu taşıyordu. Şu anda Wuhan’ın yüzölçümünün üçte birinden fazlası olan 3.000 kilometrekarelik bir alanda faaliyet gösteriyor. ABD lideri Waymo’nun kapsadığı en geniş alan ise 816 kilometrekare.