19.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
DuyguErdoğan
Ev, ofis, araba, kasa ve daha onlarca kilit için her gün binlerce insan çilingirlerin kapısını çalıyor. Konu ev olunca güvenlik sorunu çilingir konusunda başlıca etken oluyor. Kafalardaki soru işaretleri öyle çok ki, çilingir kapısını açtıktan sonra kendi kilidini değiştirmeye kalkanlar bile var. İnternette yapılan aramalarda gördüğünüz çilingirlerin pek çoğunda sadece bir telefon numarası sizi karşılıyor. Dükkanı olanların bir kısmının ise ne ustalık, ne de oda kaydı belgesi var. Peki kapınızı kim, nasıl açacak; karşılığında ne kadar ödeme yapacaksınız?
Bakkala, kasaba sorun!
Doğru çilingir için evinizin, iş yerinizin olduğu ‘mahalleyi’ işaret eden İstanbul Anahtarcılar ve Çilingirler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Sinan Bakkal, “Yaşadığınız yerde mutlaka size yakın bir çilingir var. Bilmiyorsanız da kasabınıza, bakkalınıza sorun. Nasıl ki kasabınız, bakkalınız belli, çilingiriniz de belli olsun” dedi.
İnternetteki kaçak çilingirler ve korsan çilingirlerle mücadele ettiklerini belirten Bakkal, “Gelip kapınızı açtı diyelim; zaten nasıl açılacağıyla ilgili bir ustalığı olmadığı için siz fark etmeseniz de kapınıza büyük zarar verecek. Diğer ciddi konu ise güvenlik. Evinizi, kapınızı emanet ediyorsunuz. Ama elinizde sadece bir telefon numarası var. Başınıza bir sıkıntı gelse şikayet edebilecek durumunuz bile olmayacak” diye konuştu.
Sinan Bakkal, açılan her yerin ve kilidin çilingir tarafından kayıt altına alınması zorunluluğu bulunduğunu dile getirirken, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: “Gerçek çilingir, kişinin adını soyadını yazıp; kapısını, kasasını her ne ise açtığına dair bir tutanak doldurmalı. Bölgede bir sorun olduğunda ve emniyet güçleri sorduğunda bu kayıtları gösterebilmeli. Kabahatler Kanunu çerçevesinde zorunlu bir durum. Odamıza kayıtlı mı, değil mi; dükkanlarında bunu gösteren belgeler var. Fiyat tarifesine, ustalık belgesine bakılmalı. Bunları sağlayan bir çilingire güvenebilirsiniz.”
Fiyatlar kilidine göre değişiyor
Çağlayan bölgesi mahalle çilingirleri, bu dönemde çilingire en çok evler için ihtiyaç duyulduğunu söylüyor. Gün içinde en çok sabah ve akşam saatlerinde çilingire ihtiyaç duyulurken, arabalar için de sık sık çilingirin kapısı çalınıyor.
Fiyat tarifesiyle ilgili bilgileri de veren Sinan Bakkal, tüketici kanununa göre, bu fiyatların altında bir bedel istenebileceğini ancak üstünde bir bedelin talep edilemeyeceği konusunda da uyarıyor. En yakın mesafe ve normal bir ev kapısı için 50-70 lira arasında ödeme istenebiliyor. Bu oran yüksek güvenlikli ev kapılarında 150-200 lira arasında uygulanıyor. Yine normal bir araba kapısı için 100 lira, yüksek güvenlikli araba kapısı için 300 lira alınıyor. Kasa açma ücretleri ise 300 liradan başlayarak 1000 liraya kadar çıkıyor.
Reklamı en üstte
İnternet üzerinden çilingir araması yapıldığında ilk çıkan sonuçların sahte hesaplara yönelik olduğunu anlatan Sinan Bakkal, “Bunlar reklam verip parayla aramalarda en üst sırada görünüyor. Dükkan bile açmadan, kişiye göre belirledikleri fiyatları uyguluyorlar. Dükkanı olup ‘korsan’ faaliyet yapan çilingirler de olduğunu kaydeden Bakkal, bunların da ustalık belgesi bulunmadığını; hem vergi kaçırıp, hem de yine kişiye göre fiyat uyguladıklarını söyledi.
Vatandaşın tüm bunlara rağmen güvenliğini ikinci planda tuttuğunu anlatan Bakkal, “Mesela mahlaledeki çilingiriniz size fiyatın 50 lira olduğunu söyledi, internet üzerinden bulduğunuz çilingir ise 25 lira dedi. İnanın vatandaş hemen internetten bulduğunu çağırıyor. Bu parayla ölçülemeyecek bir durum” dedi.