EkonomiÇevre dostu tankerlere teşvik

Çevre dostu tankerlere teşvik

21.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, hurdaya ayrılacak gemilerin yerine inşa edilecek petrol tankerlerinin, teşvikten yararlanan ilk çevre dostu Türk bayraklı gemiler olacağını bildirdi.

Çevre dostu tankerlere teşvik

Uraloğlu, Teşvik Uygunluk Belgesi Takdim Töreni’nde yaptığı konuşmada, 2023’te dünyada taşınan 14.3 milyar ton yükün yaklaşık yüzde 86’sı olan 12.4 milyar tonunun deniz yoluyla ulaştırıldığını belirterek, “Ülkemizde ise rakamın 450 milyon tonlara yakın olduğunu görüyoruz ve tonaj olarak yüzde 87.5’i, değer olarak ise yaklaşık yüzde 55’i deniz yoluyla gerçekleşmiş. Türk deniz ticaret gemi filosunda, 2023 yılı sonu itibarıyla 1000 groston üzerinde 2028 gemimiz bulunmakta. Bu gemilerin toplam taşıma kapasitesi 48.9 milyon dedveyt ton ile ülkemizi dünyanın en büyük 12. gemi filosuna sahip ülkesi yapmakta. Bu filonun maddi değeri de yaklaşık 25 milyar dolardır” dedi.

Haberin Devamı

Alternatif enerjili gemiler

Gemilere çevreci teşvik yönetmeliğiyle ilgili bilgi veren Uraloğlu, “Alınacak teşviklerle yeni inşa edilecek gemilerin ana sevk sistemleri, çevre dostu bir enerji kaynağına dönüştürülecek. Hicri Ercili Denizcilik AŞ tarafından Bakanlığımıza yapılan başvurunun uygun bulunması neticesinde şirket bünyesinde yer alan 5 bin 499 grostonluk Kapıdağ isimli kimyasal ürün tankerine teşvik kapsamında 3.2 milyon, 5 bin 401 grostonluk Ayşenaz isimli kimyasal ürün tankerine ise 2.8 milyon olmak üzere toplamda 6 milyon dolarlık teşvik sağlıyoruz. Hurdaya ayrılacak söz konusu gemilerin yerlerine inşa edilecek petrol tankerlerinin her biri yaklaşık 6 bin 283 groston büyüklüğündedir ve teşvikten yararlanan ilk çevre dostu Türk bayraklı gemiler olacaklardır. Sülfür içermemesiyle yeni nesil yakıt olarak kabul edilen metanol yakıt kullanan ana makine ile donatılarak inşa edilecekler. Gemilerimiz filomuzdaki ilk alternatif enerjili, çevreci gemiler olacaklardır” diye konuştu.