EkonomiCARLTON’UN ARSASINI ALDI BEŞ YILDIZLI OTEL YAPACAK

CARLTON’UN ARSASINI ALDI BEŞ YILDIZLI OTEL YAPACAK

25.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Konut ve enerjiden sonra otel yatırımlarına yönelen Ağaoğlu, daha önce yüzde 60’ını satın aldığı Yeniköy’deki eski Carlton Oteli’nin kalan hissesini satın aldı. Ağaoğlu, metrekare fiyatı 10 bin lirayı geçen arsada 5 yıldızlı lüks otel yapacak

CARLTON’UN ARSASINI ALDI BEŞ YILDIZLI OTEL YAPACAK

Gayrimenkul sektörünün önde gelen isimlerinden biri olan Ağaoğlu Şirketler Gurubu, konut ve enerji projelerinin yanı sıra turizm yatırımlarına da ağırlık veriyor. İstanbul ve Bursa’da otelleri bulunan Ağaoğlu, portföyünü genişletmek için daha önce yüzde 60’ını satın aldığı Yeniköy’deki eski Carlton Oteli’nin arsasının yüzde 40 hissesini daha Yeniköy Turizm İşletmeleri AŞ’den satın aldı.
Böylece İstanbul'un en gözde arazilerinden olan Yeniköy'deki Carlton Arazisi’nin tamamı Ali Ağaoğlu’nun oldu. 17 bin metrekarelik arazinin tamamına sahip olan Ali Ağaoğlu arsada otel yapmak için kolları sıvadı.

Turizmde büyüme hedefi
Ağaoğlu Şirketler Gurubu Yönetim Başkanı Ali Ağaoğlu, arazinin kalanını da satın alarak otel yatırımlarına başlayacaklarını belirterek, son dönemlerde inşaat ve enerji alanında yaptıkları yatırımlara turizm alanında da bir yenisini daha eklemiş olmaktan mutlu olduklarını ifade etti. Grubun turizmle ilgili yatırımlarının hız kesmeden devam edeceğini belirten Ağaoğlu, şunları söyledi:
“İstanbul, dünyanın kültür başkenti olduğu kadar aynı zamanda turizm başkenti olma yolunda da hızla yol alıyor. Bu nedenle İstanbul’da turizme yönelik yapılan yatırımları çok önemsiyoruz. Ağaoğlu olarak, inşaat ve enerji alanında yaptığımız yatırımların yanı sıra turizm alanında da büyümeye devam edeceğiz.”

M2’si 10 bin lirayı geçti
Ali Ağaoğlu, İstanbul’un özellikle şehir oteline ihtiyacının bulunduğunu belirterek, “İstanbul’un büyük bir turizm potansiyeli var. Bu potansiyeli görerek yatırımlarımıza hız verdik. Kentin en değerli arsalarından biri olan bölgede 5 yıldızlı lüks bir şehir oteli yapacağız” dedi. Arsanın İstanbul’un en değerlilerinden biri olduğunu ifade eden Ağaoğlu, metrekare fiyatının da 10 bin lirayı geçtiğini açıkladı.
Ali Ağaoğlu, turizm imarlı arsayla ilgili kısa süre içinde çalışmalara başlayacaklarını belirterek, “Mevcut otellerimizi biz işletiyoruz. Bu oteli de kendimiz işletebiliriz. Türk markaları da çok iyi otel işletebiliyor” diye konuştu.

10. oteli olacak
Ali Ağaoğlu, turizm yatırımlarına yönelik olarak arsa satın almaya devam ettiklerini anlatarak, toplamda 10 otele ulaşmak istediklerini söyledi. Carlton Oteli’nin arsasının dışında devam eden otel projelerinin olduğunu açıklayan Ağaoğlu:
“Son dönemde başka arsalar da satın aldım. Ayrıca devam eden otel projelerimiz de var. Çamlıca, Ataşehir ve Basın Ekspres Yolu’nda projeler var. Carlton arazisine 10. oteli yapmayı planlıyorum” dedi.

Haberin Devamı

Karadağ’a enerji yatırımı planlıyor
Bir yandan da hız kesmede Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde enerji yatırımları yapan Ali Ağaoğlu, bu kez rotayı yurt dışına çevirdi. Yeni yatırım bölgesi olarak Karadağ’ı seçen Ağaoğlu, bölgede arayışlara başladı. Karadağ’ın yüksek bölgelerinde enerji yatırımları için uygun yer bakan Ali Ağaoğlu, gerekli koşulların oluşması durumunda bölgeye yatırım yapacak.

Toprak’a satılmıştı
1986 yılında Carlton Oteli'nin yıkılmasıyla Halis Toprak’a satılan Sait Halim Paşa Yalısı’nın bitişiğindeki Carlton arazisi, sonraki yıllarda Toprak’ın borçları nedeniyle TMSF’ye geçmişti. TMSF’nin 2007 yılında düzenlediği ihalede araziyi 70 milyon liralık teklif veren Yeniköy Turizm İşletmeleri AŞ alırken, Ağaoğlu’nun sahibi olduğu Akdeniz İnşaat ve Turizm şirketi de sonrasında projeye ortak oldu.

Haberin Devamı

CENNET KOYU’NDAN İLHAM ALDI ARSAYI SATIŞA ÇIKARDI
Astaş Gayrimenkul’ün otel ve konut yatırımlarıyla gündeme gelen Bodrum’da arsa satışları tavan yaptı. Astaş’ın Cennet Koyu’nda otel ve konuttan oluşan projesinin ilgi görmesi üzerine Londra merkezli bir fon olan The Ottoman Fund da bölgedeki büyük bir arsasını satışa çıkardı. 1/1000 imar planları onaylı arsa toplam 9 parsel üzerinde 149 bin 550 metrekare alandan oluşuyor. Arsanın 38 bin 350 metrekaresine konut ve 11 bin 170 metrekaresine de otel yapılabiliyor.
Arsanın şirket tarafından 2007’de satın alındığını aktaran yatırım danışmanı Firuz Soyuer, 2010 sonrasında yeni ortakların katılmasıyla şirketin kâr amaçlı satışlara başladığını kaydetti. Arsada nakit satışın dışında, hasılat paylaşımı veya halka açık şirketlerin hisse senetleriyle takas tekliflerinin de değerlendirileceğini ifade eden Soyuer, “Şirket, hasılat paylaşımı yöntemiyle kendine uygun gördüğü projede arsa sahibi olarak da var olabilir” diye konuştu. Arsaya Türk girişimciler dışında yabancı yatırımcıların da ilgi gösterdiğini söyleyen Soyuer, görüşmelerin devam ettiğini belirterek, “Şirket, yabancı yatırımcılardan ziyade Türkiye’deki geliştiricilere öncelik tanıyor” dedi.

Haberin Devamı

Riva’da 930 dönümlük arsa
Türkiye’deki faaliyetlerine 2006’dan itibaren devam eden The Ottoman Fund, daha önce de Riva’daki arsasıyla gündeme gelmişti. 2006’da alınan arsa 100’ün üzerinde parselden oluşan 930 dönümlük bir araziyi kapsıyor. Firma Riva’daki arsayı da satıyor.

Metrobüs Beylikdüzü’ndeki konut fiyatlarını 2’ye katladı
Metrobüs seferlerinin Beylikdüzü’nde konut fiyatları üzerindeki etkisini değerlendiren İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Odası İkinci Başkanı Nizamettin Aşa, metrobüs söylentisinin Beylikdüzü’ndeki ev fiyatlarını son 2 yıl içinde en az 2’ye katladığını vurguladı. Bölgede konut fiyatlarının artık doyum noktasına geldiğini belirten Aşa, bundan sonra Beylikdüzü’ndeki fiyatlarda artış beklemediklerini ifade etti.
Aşa, “Beylikdüzü’nde çok fazla arazi kalmadı. Esenyurt’un kuzey tarafında ve Kayabaşı’nda muhtelif araziler var. Buradaki arazilerin fiyatları değişmekle beraber bin - bin 500 dolar civarında seyrediyor. Metrobüs söylentisi Beylikdüzü’ndeki ev fiyatlarını son 2 yıl içinde en az 2’ye katladı. Fiyatlar doyum noktasına ulaştı, merkezi yerlerle aynı seviyeye geldi” diye konuştu.
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER)Başkanı Işık Gökkaya ise bir konutun fiyatlanmasında bölgesinin ve ulaşım arterlerinin çok önemli olduğunu dile getirdi.
Bireylerin kendilerini kısa sürede merkezi iş alanına götürebilecek arterleri seçtiklerini kaydeden Gökkaya, bu tarz bölgelerde markalı konut projelerinin geliştiğini hatırlattı. Metrobüsün yaklaşmasının ve faaliyete geçmesinin ciddi anlamda bir artış getireceğini öne süren Gökkaya, şunları söyledi:
“Metrobüs çevre ilçeleri de hareketlendirir. Toplu ulaşımı geliştirirseniz, insanlar şehre biraz daha dışarıdan ama daha kaliteli yaşam standartlarına sahip projeleri seçecektir. Çünkü merkeze yaklaştıkça fiyatlar artmakta, merkezden uzaklaştıkça fiyatlar daha fazla düşmektedir. Eğer ulaşım kısa sürede gerçekleşebiliyorsa, merkezin dışına talep artacaktır.”

Haberin Devamı

‘TÜRKİYE’DE 6.5 MİLYON KONUT ELDEN GEÇİRİLMELİ’
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye genelinde elden geçmesi gereken 6.5 milyon konut olduğunu belirterek, “Salaş yapıları şehirlerimizden söküp atmalıyız” dedi.
Kentsel Dönüşüm Yasası’nın önemli kolaylıklar getirdiğini belirten Bayraktar, İstanbul, İzmir, Bursa, Kocaeli başta olmak üzere, afet riskinin yüksek olduğu bölgelerde dönüşümün acilen yapılması gerektiğini vurguladı.
Türkiye’de nüfusun yüzde 76’sının şehirlerde oturduğuna, bu oranın kaçınılmaz olarak artacağına dikkat çeken Bayraktar, “Avrupa’da şehirleşme büyük ölçüde sanayileşmeyle birlikte planlı yapılabildi. Bizde şehirleşme ağırlıklı olarak 1950’lerde başladı. Bu göç şehirlerin düzenli gelişmesinin önünü tıkadı. Türkiye’de, 1950’den bu yana yapılaşma konusunda bir sürü af çıkarıldı. Hiç birisi derde deva olmadı. 6,5 milyon konutun elden geçmesi gerekiyor. İzmir metropolde 1.1 milyon konut var. Bunların 310 bininin değişmesi lazım.”

Haberin Devamı

‘KDV oranındaki adaletsizlik kayıtdışılığı arttırır’
Maliye Bakanlığı’nın konutlarda uygulanacak KDV oranlarını değiştirdiği yasa kabul edildiği halde uygulama halen netleşmedi. Metrekare baz alınarak hesaplanan konut vergisi yeni yasanın kabulü ile arsanın bulunduğu yer esas alınarak hesaplanacak. Fakat hangi bölge ve semtlerde oranın ne olacağı henüz açıklanmadığından sektörde belirsizlik sürüyor.
Konuyla ilgili görüşlerini açıklayan Mar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök, yeni başlanacak projelerde tüketiciye yansıyacak KDV yükünün, konut satışlarında durgunluk yaşanmasına neden olabileceğini söyleyerek, inşaat sektöründe haksız rekabetin doğabileceğini belirtti.
Arsa bedellerine göre sosyal konutlardan yüzde 1, orta sınıf konutlardan yüzde 8, lüks konutlardan ise yüzde 18 olarak tahsil edilmesi planlanan KDV oranlarının Türkiye’nin adaletli biçimde yeniden inşa sürecinde önemli rol oynayacağını dile getiren Özkök, kayıt dışı ekonominin artacağını belirterek, “Firmalar ile tüketiciler arasında KDV pazarlıkları yaşanması, kayıt dışı üretimin artması gibi sektörü olumsuz etkileyecek ve firmalar arasında haksız rekabete yol açacak durumların yaşanmaması için düzenlemenin dikkatlice yapılması gerekmektedir” dedi.

Bosphorus City’de Ramazan şenlikli başladı
Sinpaş GYO’nun İstanbul Boğazı’nın tarihi dokusundan esinlenerek Küçükçekmece’de hayata geçirdiği Bosphorus City, bu yıl eğlenceli Ramazan şenliklerine ev sahipliği yapıyor. Projenin etkinlik alanı Ortaköy Meydanı’nda düzenlenen şenliklerde gölge oyunu, hat ve ebru sanatı etkinlikleri, macun, şerbet ve pamuk şeker gibi geleneksel lezzetler sunuluyor.
El işi hediyelik eşya satanlar, ressamlar, karikatüristler, hat ve ebru sanatçılarının renkli görüntüler oluşturduğu Ramazan Şenlikleri, gölge oyunlarının efsanevi karakterleri Hacivat ve Karagöz oyunları ile devam ediyor. İftarın hemen ardından başlayan, pamuk şekerler, rengarenk macunlar, kağıt helvalar ve geleneksel kıyafetleriyle şerbetçiler yer alıyor.

Türk iş adamlarından Ukrayna’ya örnek proje
Türk işadamları, son olarak düzenlediği Avrupa Şampiyonası ile gündeme gelen Ukrayna'da gerçekleştirdikleri sosyal sorumluluk projeleriyle Türkiye'nin bilinirliğini ve imajını artırmak için yoğun bir şekilde çalışıyor. Bu projelerin sonuncusu, ülkenin tatil beldesi Odessa'nın en büyük ikinci yetimhanesi olan Solnisko Kimsesizler Yurdu'nun onarımıyla gerçekleşti.
Türk-Ukrayna İşadamları Derneği'nin (TUİD) liderliğinde yapılan projeyle uygun şartlar altında barınma şansı bulamayan terk edilmiş Ukraynalı 110 çocuk güvenli ve konforlu bir yetimhaneye kavuştu. Projeye imza atan TUİD önümüzdeki dönemde de benzer projeleri hayata geçirmeyi hedefliyor. Ukrayna'da 700 Türk firması faaliyet gösterirken, Türk işadamlarının burada yaklaşık 1.5 milyar dolarlık yatırımları bulunuyor.

‘Metro hattı Buyaka’ya olan talebi artırdı’
Ümraniye’de hayata geçen Buyaka ofislerinin kiralamalarını yapan TNL Gayrimenkul Geliştirme şirketi Kurucu Ortağı Emre Yazıcı, hızla gelişen toplu taşıma imkânlarının, yerli ve yabancı şirketlerin projeye olan ilgisini büyük ölçüde artıracağına dikkat çekti. Yazıcı, “Hem konut, hem de ofis projelerinin gerek kiralama, gerekse satın alma işlemlerinde projenin kalitesi ve sunduğu hizmetler kadar, bulunduğu lokasyon da alıcının karar verme sürecinde etkin rol oynuyor” dedi.
Artell ve Koytür ortaklığının ilk karma kullanım projesi olan Buyaka, 43 bin metrekare arazi üzerinde inşa ediliyor. 22 katlı 3 ofis ve 1 rezidans bloğundan oluşan projede, AVM de bulunuyor.

Nidakule’ye yabancı yatırımcı ilgisi sürüyor
Tahincioğlu Gayrimenkul’un A plus ofis projesi Nidakule Göztepe İş Merkezi, yabancı yatırımcılardan büyük bir ilgi görüyor. Ekim 2012’de teslimatlara başlanacak olan proje, Japonya’dan, Ortadoğu ülkelerine Amerika’ya kadar çok farklı bölgelerden gelen yatırımcıların dikkatini çekiyor.
İstanbul Göztepe’de 120 milyon dolar yatırım değeriyle inşa edilen projenin metrekare kira fiyatları 25-30 dolar arasında değişiyor. Her katta 450 metrekare ve 900 metrekare kiralık alan alternatifleri olan projenin yaklaşık yüzde 90’lık bölümünün yabancı yatırımcılar tarafından kiralanması için görüşmeler devam ediyor.