18.03.2022 - 16:24 | Son Güncellenme:
Gonca Kocabaş / Milliyet.com.tr - Çanakkale Köprüsü sadece ulaşım alanında değil aynı zamanda tarım, sanayi ve turizm alanlarında da bölgeye ve Türkiye'ye önemli katkılar sunacak dev bir proje olarak yorumlanıyor. Şehitlik'i, Assos'u, Troya'sı, eşsiz doğası, dalış turizmi ve deniziyle çok önemli bir turizm potansiyeline sahip olan Çanakkale'ye ulaşımda büyük kolaylık yaratacak köprü, özellikle yaz dönemimde turizm anlamında ciddi katkılar sunacak.
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı Mehmet İşler, daha şimdiden olumlu dönüşler aldıklarını dile getirdi. Ulaşımın seyahati ve turizmi birebir etkileyen önemli bir konu olduğunu söyleyen Mehmet İşler, "Bu anlamda Türkiye 2002 yılından beri ulaşımda müthiş bir atılım yaptı. Tüm ülkenin bütün yolları yeniden inşa edildi. Türkiye baştan başa otobanlarla ve çift geliş gidişlerle donatıldı. Tabii bunların en önemlilerinden bir tanesi de önemli su yollarının birleştirilmesiydi.
'ORTA AVRUPA'YI EGE'YE BAĞLIYOR'
Çanakkale Köprüsü’nün Orta Avrupa’yı Ege’ye bağlamasının turizm açısından oldukça verimli olacağını söyleyen Mehmet İşler, "Anadolu'yu bir başka yerden daha Avrupa'ya bağlıyoruz. Peki turizm buradan nasıl etkilenecek? İstanbul'da yapılan Osmangazi Köprüsü'yle İstanbul-İzmir arası 3.5 saate indi. Bu aynı zamanda İstanbul ve Bursa'yı bize bağlamaktaydı. Şimdi yeni bir döneme geçiyoruz. İstanbul'un Avrupa yakası, Tekirdağ, Kırklareli bölgesi dediğimiz ve Çanakkale'nin de bulunduğu Avrupa yakası, Gelibolu Adası oradan bağlantılı olarak Orta Avrupa pazarı dediğimiz Romanya, Polonya, Macaristan, Çekoslovakya, Yunanistan'ın araçla hiç zorluk çekmeden son derece güvenli bir şekilde artık Ege'yle bağlantıları sağlanmış bulunuyor" dedi.
'ŞİMDİDEN CİDDİ BİR TALEP VAR'
Ege Bölgesi'nin köprü vasıtasıyla en önemli potansiyeli olan turizmini, Avrupa’ya açma şansına sahip olacağına dikkat çeken İşler, “Uçakların maliyetleri yerine kara yoluyla otobüslerle seyahatin de daha ucuz olacağı, böylece maliyet düştüğü için de özellikle rekabetçi fiyatlar konusunda da avantaj sağlayacağımızı düşünüyoruz. Bunun da zaten ilk etapta rezervasyon akışlarımıza yansıdığını ve ciddi bir talep karşılaştığımızı söyleyebilirim.1915 Çanakkale Köprüsü yapıldıktan sonra da Ege'de turizmin yükseleceğini umut ediyoruz. Bunun için de sahada özellikle Orta Avrupa'daki tur operatörleri Çanakkale başta olmak üzere aşağıya doğru indiğimizde Ayvalık, Dikili, Asos İzmir ve Didim'e kadarki olan bölgede ciddi bir rezervasyon talebi konusunda araştırma yapıp bizimle temasa geçiyorlar" ifadelerini kullandı.
'YENİ İSTİHDAM, YENİ DÖVİZ KAPISI DEMEK'
"İleriki günlerde köprünün bizlere pozitif yansıyacağından şüphemiz yok" diyerek sözlerine devam eden Mehmet İşler, “Türkiye turizmi Çanakkale Köprüsü'yle beraber Ege'de bulmak istediği kanı daha çabuk bulacak ve Orta Avrupa da bu köprüyle Ege'ye bağlanmış olacak. Bu yeni bir istihdam, yeni bir döviz kapısı demektir. 1915 Çanakkale Köprüsü sadece üstünden geçen araçların gelirini bu ülkeye kazandırmayacak, turizmde, ihracatta ve istihdamda ciddi bir katma değer yaratacak. Bu noktada emeği geçen başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve Ulaştırma Bakanlığı olmak üzere tüm hükümete minnet ve şükranlarımızı diliyoruz. Türkiye'nin ilerlemesi yolunda büyük bir adım atıldığına bir kez daha şahit oluyoruz. 1915 Çanakkale Köprüsü, turizmin Ege'de yeniden dirilişinin bir abidesi olacaktır" diyerek sözlerini noktaladı.