27.04.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
ALEYNA SEVİM / İstanbul - Milliyet’e konuşan Gülek, “İşlemimi e-Devlet’te halledecektim. Gece boyunca hata verdi. Belki de dolandırıcılar sitenin hata verdiğini biliyordu. Boşluğuma geldi. Benim gibi başka insanlar bu hataya düşmesin” dedi.
İşlem ücreti mesajı geldi
Fotoğraf Sanatçısı Mustafa Gülek, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda tapu işlemlerini halletmeye çalışırken dolandırıldığını duyurdu. Gülek, “Google üzerinden aratıp orada ilk çıkan siteye tıklayıp işlemi gerçekleştirmeye çalışınca başıma bu geldi. E-Devletin kendi dizaynı böyle değil ama geceden bu yana hata veriyordu. Belki de dolandırıcılar bunu biliyordu. 10 liralık işlem ücreti istendi, şifre gelip girdiğimde 17 bin 799 lira A-101 üzerinden ürün alındı gösterip para çektiler. Sosyal medya hesabımdan yaptığım paylaşım altına gelen yorumlarda da benzer olayları yaşayanları gördüm” dedi.
Markalar adına çekiliyor
Adli Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, şu uyarılarda bulundu: “Dolandırıcılar, sahte sitelere diğer web sitelerinden geri bağlantılar satın alarak arama motorlarına güvenilir ve ilgili olduğu izlenimi verirler. Güvenlik zafiyetleri nedeniyle, büyük markaların adlarına internet üzerinden para çekmek oldukça yaygın bir dolandırıcılık yöntemidir. Tüketiciler, güvenilir ve tanınmış platformları tercih etmeli, güvenli bağlantıları kullanmalı, kart bilgilerini paylaşmadan önce siteyi dikkatlice kontrol etmeli ve güçlü şifreler kullanmalı.”
Sahte internet sitesi nasıl anlaşılır?
- Kurumun web sitesinin URL’si kontrol edilmeli.
- URL’de yazım hataları veya eklemeler varsa, internet sitesi sahte olabilir.
- Sahte siteler karmaşık ve uzun URL’ler kullanır; harflerin yerine sayı/semboller olabilir.
- Güvenli web siteleri, adres çubuğunda yeşil bir kilit simgesi ve “https://” ile başlayan bir URL’ye ve SSL sertifikasına sahip olmalı.
- Sahte sitelerde düşük kalite/çalıntı resimler kullanılabilir.