EkonomiBankalar Birliği 9 yıldan sonra tekrar kamuya geçti

Bankalar Birliği 9 yıldan sonra tekrar kamuya geçti

21.04.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye Bankalar Birliği’nde başkanlık yarışı, kamu bankaları lehine sonuçlandı. Dün yapılan seçimde kurumun başına oybirliğiyle Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın getirildi

Bankalar Birliği 9 yıldan sonra tekrar kamuya geçti

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince’nin bu görevinden ayrılmasından sonra dün yeni başkanını seçti.
Seçim öncesi yeni başkan adayı için özel sektör bankalarının genel müdürlerinin öne çıkmasına karşın, kamu bankalarının adaylığından da söz ediliyordu. Üç kamu bankasından Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar ve Vakıflar Bankası Genel Müdürü Süleyman Kalkan’ın adının telaffuz edilmesine karşın dün TBB’nin Akmerkez’deki yönetim katında yapılan seçimde son dakikaya kadar adı öne çıkmayan Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, bankacıların yeni başkanı oldu. Özel sektör bankalarından ise Garanti Bankası’nın Genel Müdürü Ergun Özen ve Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Varol Civil’in adı öne çıkmıştı.
Bankacıların bu yeni başkan tercihinden sonra 90’larda kamu bankalarında, 2000’lerde özel bankaların yönetiminde olan Bankalar Birliği böylece yeniden kamunun yönetimine geçmiş oldu.

İkinci nöbet değişimi
İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince’nin aralıksız olarak dokuz yıl yürüttüğü Bankalar Birliği Başkanlığı’ndan sonra kamu bankalarının etkin olması Birlik yönetiminde hükümetin ekonomi yönetimiyle gerginleşen ilişkilerin de etkili olduğu yorumları yapılıyor. 2000 yılında yapılan Bankalar Birliği Genel Kurulu’nda Ziraat Bankası Genel Müdürü Osman Tunaboylu ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince başkanlık için aday olmuş, seçimi kamu bankasının başındaki isim Tunaboylu kazanmıştı.
O dönem özelleştirilmeleri gündemde olan kamu bankalarının birlik başkanlığı, bir ‘nöbet değişimi’ olarak ifade edilmişti. İkinci nöbet değişimi ise dün Hüseyin Aydın’ın başkanlığa seçilmesi, yani Bankalar Birliği’nde yönetimi tekrar bir kamu bankası yöneticisinin devralmasıyla yaşanmış oldu.

10 özel, 3 kamu var
Türkiye bankacılık sektöründe TEB ve Fortis’in birleşmesinden sonra 48 banka faaliyet gösteriyor. Mevduat bankalarının sayısı 31, kalkınma ve yatırım bankalarının sayısı ise 13. Faizsiz bankacılık alanında faaliyat gesteren katılım bankalarının sayısı ise 4.
Mevduat bankalarından 3 tanesi kamu sermayeli, 11 tanesi özel sermayeli ve 16 tanesi yabancı sermayeli banka. Bankalar Birliği’nin yönetim kurulunda ise toplam 13 banka bulunuyor. Bu bankaların 10’u özel sermayeli üçü ise kamu sermayeli banka.

Haberin Devamı

Aydın mesleğe Ziraat’te başladı
Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, 1959 yılında Artvin’de doğdu. Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Ekonomi Fakültesi’nden mezun olan Aydın, meslek hayatına Ziraat Bankası’nda Müfettiş Yardımcısı olarak başladı. Aynı kurumda, Müfettiş, Daire Başkanı, Duisburg/Almanya Temsilciliği ve Şube Müdürlüğü görevlerinde bulundu. 2003-2005 arasında Halk Bankası Yönetim Kurulu Murahhas Üyeliğinin yanı sıra 2004’te mülga Pamukbank Yönetim Kurulu Üyeliği görevini yürüten Aydın, 31 Mayıs 2005 tarihinden itibaren Halk Bankası Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü olarak görevini sürdürüyor.
Aydın, seçimin ardından yaptığı yazılı açıklamada, TBB’nin değerlerini sahiplenerek kuruma ve bankacılık sektörüne azami katkıyı sunmak için çaba sarf edeceğini vurguladı. Aydın, bankacılık sektörünün Türkiye ekonomisinin küresel krizdeki olumlu performansında büyük katkısı olduğunu belirterek, “Bu durum, kamu-özel, yerli-yabancı, büyük-küçük ayrımına gitmeden sektördeki her oyuncuya ihtiyacımız olduğunu gösteriyor. TBB olarak sektördeki tüm bankaları sahiplenip bankalar arası ilişkiler ile devlet kurumları ve sektör arasındaki iletişimi en iyi şekilde yönetmeye çalışacağız” dedi.