22.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
İstanbul Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Birliği ile İstanbul Su Ürünleri Komisyoncuları Derneği arasındaki toplantı sonucunda; balıkçılar denize açılmama kararı aldı.
İstanbul Su Ürünleri Komisyoncuları Derneği Başkanı Metin Akçay, “Şu an 25 ila 40 lira arası sattığımız balıklar teknelerimizin maliyetini kurtarmıyor” dedi. Akçay bu yıl yakıt, ağ ve köpük maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı avcılık yapmanın zor göründüğünü dile getirdi.
FİYATLAR KURTARMIYOR'
Balıkçı Yavuz Hendem, “Balıkçı tuttuğu balıktan yaktığı masrafı alamıyor. 1 gece çıkmadık kıyamet koptu” diye konuştu ve ekledi:
“1 Eylül’den beri tutulan balıkların balıkçıya verilen karşılığı 15.3 ila 25.2 lira. Bu fiyatlar balıkçıyı kurtarmıyor. 29 lira ile denize çıktık, mazot şu an 34 lira. Tezgahlarda balık kaç para? 100 lira, 150 lira. Fiyatları aşağı çekin, halkı tezgahlara çekin.”
Deniz Ürünleri Üreticileri Birlik Başkanı Ferit Yıldız da, “Avladığımızı hale 20 liraya verirken bakıyoruz tezgahta 100 lira. 5 katı. Biz hakkım
TABAN FİYAT OLMALI
Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya, “13-14 kilo gelen bir kasa balığı 400 liraya verdiğimiz zaman 28-30 liraya geliyor kilosu, sonra 150 liraya tezgâha koyuluyor. Hem balıkçı zarar ediyor, hem vatandaş pahalı yiyor. Balıkçının yakaladığı balıkçıyı komisyoncu ve perakendeci 4-5 katına satıyor” dedi. Balığın adil bir fiyatı olması gerektiğini dile getiren Özkaya, “Çay, fındık fiyatını belirliyorsun, balığın da taban fiyatı belirlenmeli” diye konuştu.