EkonomiBakan Yumaklı, genç girişimciyi ziyaret etti

Bakan Yumaklı, genç girişimciyi ziyaret etti

21.09.2023 - 15:55 | Son Güncellenme:

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kastamonu’da Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi çerçevesinde hibe almaya hak kazanan genç girişimcinin büyükbaş hayvan yetiştiriciliği tesisinde incelemelerde bulundu. Ziyarette konuşan Bakan Yumaklı, "Kendi işini yapmak isteyen, aile işletmesini oluşturmak isteyen bütün genç kardeşlerimizi, Kırsal Kalkınma Desteklerinden faydalanmaya davet ediyorum" dedi.

Bakan Yumaklı, genç girişimciyi ziyaret etti

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bir dizi programa katılmak için Kastamonu’yu ziyaret etti. Bakan Yumaklı, Kastamonu merkez ilçesine bağlı Yürekveren köyünde 2022 yılında, Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi çerçevesinde kendi büyükbaş hayvan yetiştiriciliği tesisini kuran genç girişimci Fatma Kırdı’yı ziyaret etti. 2021 yılında Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden mezun olan ve kendi tesisini kuran Kırdı ile bir araya gelen Bakan Yumaklı, tesiste incelemelerde bulundu. 2022 yılında aldığı hibe ile kendi hayvanlarını alan ve süt üretimi yapan Fatma Kırdı’dan bilgi alan Yumaklı, proje çerçevesinde 250 bin TL’lik hibe tutarını gösteren kartı takdim etti.

Haberin Devamı

“Onlar eğitimlerini, kabiliyetlerini yansıtacaklar, bizler de destek olacağız”

Gençlerin devlet desteği ile hem tarımsal üretime destek verebileceğini hem de kendi işinin sahibi olabileceğini belirten Bakan Yumaklı, “Kendi işini yapmak isteyen, aile işletmesini oluşturmak isteyen bütün genç kardeşlerimizi, Kırsal Kalkınma Desteklerinden faydalanmaya davet ediyorum. Bunların büyük bir kısmının hibesi var. Çok büyük hibeli olan ve kendi katkıları olan programlar var. Genç kardeşlerimiz için işsizliğin sorun olmaktan çıkacağı bir ortam. Onlar eğitimlerini, kabiliyetlerini yansıtacaklar, bizler de destek olacağız inşallah” dedi.

IPARD 3 PROGRAMININ TANITIMINA KATILDI

Bakan Yumaklı, Kastamonu'da otelde düzenlenen Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK), 'IPARD 3 Programı'nın tanıtım toplantısına katıldı. Yumaklı, son 21 yılda tarım, orman ve su alanında önemli yatırımlar ve destek ödemeleri gerçekleştirdiklerini belirterek, "Üreticilerimize 845 milyar lira tarımsal destekleme ödemesi yaptık. Kırsal kalkınma alanında 90 binden fazla projeyi destekledik. Tarım arazilerinin satış ve miras yoluyla bölünmesini önledik. Tarım dışına çıkarılan arazi miktarını kat be kat azalttık. Su alanında önemli yatırımlara imza attık. Yaptığımız yatırımlarla suyu berekete, verime ve enerjiye dönüştürdük. Orman köylümüzü hiç unutmadık. Orman ve Köy İlişkileri (ORKÖY) kapsamında 15 milyar lira hibe kredi desteği sağladık. Üreticilerimizi doğal afetlere karşı emeğini ve alın terini Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) ile güvence altına aldık" dedi.

Haberin Devamı

'ÜRETİM İÇİN FIRSATLAR VAR'

Yumaklı, tarımsal üretim yapmak isteyen herkese destek verildiğini belirterek, "Kırsal alana yönelik yatırımları proje ve eylemleri arttırarak sürdüreceğiz, destekleyeceğiz. Tarımsal üretim yapmak için çok çok fırsatlar var. Bunlardan faydalanmak gerekir. IPARD programlarının başka bir yönü daha var; sizin yatırımınızı disipline eder, üretiminizle alakalı yapmanız gereken veya uygulamanız gereken hususlarda herhangi bir tereddüde düştüğünüzde yanınızda olur. Yani kendinizi o yatırıma başladığınız andan itibaren yapayalnız hissetmezsiniz. Gıda güvenliğini, bir memleketin, bir devletin, bir ülkenin güvenliği, hatta bağımsızlığının garantisi olarak görüyorsak kırsal kalkınmanın da ekonominin kilit bir refah unsuru olduğunu görmemiz ve bunu düşünmemiz gerekir. Bu çerçevede IPARD 3’ün sektör için, ülke için hayırlara vesile olmasını diliyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

'ADINA GIDA MİLLİYETÇİLİĞİ DEDİK'

Yumaklı, her şeyin dengesinin değiştiği, iklimin değiştiği, ülkeler arasındaki ilişkilerin değiştiği bir dönemde olduklarına işaret ederek, "Dolayısıyla o değişikliklere göre kendinizi dizayn etmeniz gerekir. Biz bunlara ‘yeni normal’ dedik. Yani Kastamonu’nun tamamına bir yılda yağması gereken yağmur sadece Bozkurt’a bir günde yağabiliyor. Buna kendimizi hazırlamamız lazım. Bu sadece derenin ıslahını yapmak değildir. Başka türlü problemler çıkmaya başladı. Şimdi yeni normal dediğimiz şey, artık sizin kendi hayatınızı, kendi uygulamanızı, bundan sonraki tahayyüllerinizi dizayn edeceğiniz hususlar demek. İklim değişti, salgın hastalıklar başladı, bugün Rusya ile Ukrayna arasında, yarın başka ülkeler arasında sorunlar oluşabilir. Dolayısıyla ülkeler gıda konusunda kendi içine doğru döndü. Adına 'gıda milliyetçiliği’ dedik. Yani kendi ihtiyacı olmasa bile gidişatı görüp ‘şu ürünle alakalı ihracat yasağı koydum’ diyebiliyor. Sizin paranızın olması hiçbir şey ifade etmez, alamazsınız. İşte biz hükümet olarak, devlet olarak bunların planını, programını yapıyoruz" dedi. (DHA)