EkonomiTerminal İstanbul projesi tanıtıldı: Türkiye'nin teknoloji girişimleri büyüyor

Terminal İstanbul projesi tanıtıldı: Türkiye'nin teknoloji girişimleri büyüyor

16.03.2024 - 15:07 | Son Güncellenme:

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Terminal İstanbul projesi ile İstanbul’un binlerce girişimciye ev sahipliği yapan bir çekim merkezi olacağını vurguladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ‘‘Terminal İstanbul Türkiye’nin teknoloji geliştirme iddiasının bir üst lige taşındığı bir merkez olacak. Yeni girişimlerin yetişeceği bir girişimci fabrikası inşa ediyoruz. 400 bin metrekarelik Atatürk Havalimanı Terminalini dünyanın en büyük teknoloji ve girişimcilik merkezi haline getiriyoruz’’ dedi.

Uraloğlu, 5G altyapıları için kritik öneme sahip, 5G çekirdek şebeke, 5G baz istasyonu, 5G’ye özel yönetim, servis ve yazılım ürünleri geliştirdiklerini belirterek, “Akıllı fabrika uygulamaları, özel endüstriyel mobil şebekeler, 5G destekli çevrim içi uzaktan ameliyat gibi, çok sayıda yenilikçi projeye de imza attık. Yerlilik ve millilik anlamında bu yıl atacağımız önemli bir adım da; Türksat 6A’dır. Ülkemizin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu da yakında uzayda olacak.” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Terminal İstanbul projesi ile İstanbul’un binlerce girişimciye ev sahipliği yapan bir çekim merkezi olacağını vurguladı. Uraloğlu, “Terminal İstanbul projesi ile İstanbul Atatürk Havalimanımız artık; ülkemizin en büyük teknoparkı olarak dijital dönüşüm ve teknoloji gelişiminde ülkemizin amiral gemisi olacak. İstanbul’un dünyanın en gelişmiş ilk 20 girişimcilik şehrinden biri olmasını sağlayacaktır.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Terminal İstanbul Tanıtım toplantısında konuştu. Terminal İstanbul projesinin İstanbul’u bilişim ve yüksek teknoloji dünyasının önemli bir merkezi haline getireceğini belirten Uraloğlu, “Öyle bir dünyada yaşıyoruz ki, bugün bilgi üretmeyen, ürettiği bilgiyi ürüne dönüştüremeyen ülkelerin gelişmeleri artık mümkün değil. Bunun için dijital toplum olmalı ve dijital dönüşüm sürecine uyum sağlamalıyız. Dijital toplum, sadece internet erişimine sahip olmayı değil, aynı zamanda dijital becerilere sahip bireylerin ve işletmelerin var olduğu bir toplumu da ifade ediyor.” dedi.

Bakan Uraloğlu, dijital okuryazarlığın da bu noktada son derece önemli olduğunu belirterek, İnternet dünyasında karşılaştığı bilgileri güvenilir kaynaklardan teyit ederek, hakikatin ve gerçeğin peşinde, bilinçli bir kullanıcı olmanın her zamankinden daha hayati bir önem arz etmekte olduğunun altını çizdi.

94 MİLYON İNTERNET ABONESİ

Özellikle Kovid 19 pandemi sürecinde yaşanılan zorluklarda, dijitalleşmenin ne kadar önemli olduğunu anımsatan Uraloğlu, “İşe ve okula gitmeden uzaktan eğitim ve evden çalışma gibi yeni kavramlar hayatımıza girdi. Ülkemizin dijital altyapısının gücü sayesinde pandemi sürecini kolayca geride bırakabildik. Ancak süreç herkesin, eşit ve güvenli bir şekilde dijital dünyaya erişim sağlayabilmesi için, daha çok çalışmamız gerektiğini de ortaya koydu. Bu kapsamda da ülkemiz genişbant altyapısının yaygınlaştırılması ve fiber altyapının güçlendirilmesi gibi stratejik adımlarla hizmetlerin daha hızlı ve güvenilir olması adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugün yaklaşık 19,5 milyonu sabit abone, 74,8 milyonu mobil abone olmak üzere toplam; 94,3 milyon genişbant internet abone sayısına ulaştık.” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

İLK YERLİ VE MİLLİ UYDU YAKINDA UZAYDA

Fiber altyapı uzunluğunu bu yıl 600 bin kilometreye yükseltmeyi planladıklarını ifade eden Uraloğlu, 2028 yılına kadar da bunu 850 bin kilometrenin üzerine çıkarmayı hedeflediklerinin altını çizdi. Ulaştınma ve Altyapı Bakanlığı olarak yerli, milli ve özgün üretime de büyük önem verdiklerini vurgulayan Uraloğlu, “Bir yandan 5G ile ilgili çalışmalarda yerli ve milli çerçevede ilerlerken, bir yandan da 6G teknolojisinin hazırlıklarına başladık.” dedi.

Uraloğlu, 5G altyapıları için kritik öneme sahip, 5G çekirdek şebeke, 5G baz istasyonu, 5G’ye özel yönetim, servis ve yazılım ürünleri geliştirdiklerini belirterek, “Akıllı fabrika uygulamaları, özel endüstriyel mobil şebekeler, 5G destekli çevrim içi uzaktan ameliyat gibi, çok sayıda yenilikçi projeye de imza attık. Yerlilik ve millilik anlamında bu yıl atacağımız önemli bir adım da; Türksat 6A’dır. Ülkemizin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu da yakında uzayda olacak.” şeklinde konuştu.

1,6 MİLYAR DOLAR İLE İLK 10 ÜLKEDEN BİRİYİZ

Geleceğin ihtiyaçlarını iyi tespit eden ülkelerin, bilişim sektöründe de bir adım öne geçebilmek için akıl almaz bir rekabet içinde bulunduğunu ifade eden Uraloğlu, “Ayrıca devir artık sadece rakiplerinle değil kendinizle de rekabet etme devri. Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü öyle büyük bir hızla büyüyor ki; bu sektörün 2026 yılında 5,6 trilyon dolar küresel büyüklüğe ulaşacağı öngörülüyor. Daha çok girişimci çeken, yenilikçi fikirleri elinde tutan, yarının kazananı olacak.” dedi.

Bu noktada Avrupa girişimcilik ekosistemi istatistiklerine bakıldığında Türkiye’nin 1.6 milyar ile Avrupa ülkeleri arasında ilk 10 ülkeden biri olduğun belirten Uraloğlu, “Batı dünyasına olan yakınlığımız ve genç nüfusumuzla, Ülkemizin bölgede en büyük üretim ve yatırım merkezi olması hiç de zor değil. Gelişmiş ülkelerle her konuda rekabete girebilmek, bu ülkelerle dünya pazarlarında yarışabilmek için, kamu ve özel sektör şirketlerimizin büyümesi ve dünya pazarlarına daha fazla nüfuz etmeleri gerekir. Bunu gerçekleştirmek için de sadece devletin değil, herkesin bilişime yatırım yapması gerekiyor.” diye konuştu.

Bakan Uraloğlu, nesnelerin interneti, kuantum bilgisayarlar, bulut bilişim, makineler arası iletişim, blok zincir uygulamaları ve yapay zeka teknolojilerinin konuşulduğu zamanlarda Terminal İstanbul projesinin öneminin bir kez daha ortaya çıktığını belirterek, “Bu noktada İstanbul'u dünya çapında bir inovasyon merkezine dönüştürecek ortamı oluşturmak ve iş birliği platformu sağlamak üzere girişimcilik alanındaki eşsiz projelerden biri olan Terminal İstanbul projesiyle, uzun yıllar Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı olarak hizmet veren Atatürk Havalimanı; milyonlarca yolcunun bağlantı noktasıyken artık binlerce girişime ev sahipliği yapan bir çekim merkezi olacak. Dünyanın en büyük teknoloji ve girişimcilik merkezlerinden birine dönüşecek” dedi.

Terminal İstanbul; fiziki şartları, merkezi konumu, hava ulaşımı dahil her türlü ulaşım rahatlığı, Türkiye’nin en büyük Millet Bahçesinin hemen yanında olması gibi eşsiz avantajlarıyla tüm İstanbul’a hizmet vereceğini vurgulayan Uraloğlu, Toplumda bilim kültürü, teknoloji farkındalığı ve bilim yetkinliğinin gelişeceğini kaydetti.

Uraloğlu, “ Özellikle teknoloji tutkunlarını bir araya getiren TEKNOFEST’e de ev sahipliği yapan İstanbul Atatürk Havalimanımız artık; ülkemizin en büyük teknoparkı olarak dijital dönüşüm ve teknoloji gelişiminde ülkemizin amiral gemisi olacak. İstanbul’un dünyanın en gelişmiş ilk 20 girişimcilik şehrinden biri olmasını sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.

Terminal İstanbul sayesinde yerli üretim ile yüksek teknoloji üreten çok daha fazla küresel markalar çıkacağını belirten Uraloğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Türkiye’nin dijital dönüşüm yolculuğunda güçlü ve kararlı adımlarla ilerliyoruz. Kimsenin şüphesi olmasın ki Türkiye Yüzyılı; Dijitalin, başarının ve bilimin yüzyılı olacaktır. Bu düşüncelerle Terminal İstanbul projesini hayata geçiren Sanayi ve Teknoloji Bakanımızı, kıymetli ekibini ve diğer tüm paydaşlarımızı canı gönülden tebrik ediyorum. Gençlerimize, girişimcilerimizi, ülkemize ve milletimize hayırlı uğurlu olsun.”

Haberin Devamı

BAKAN KACIR: ‘TERMİNAL İSTANBUL, YATIRIM FONLARI İLE GİRİŞİMLERİN BULUŞMA NOKTASI OLACAK’’

Haberin Devamı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ‘‘Terminal İstanbul Türkiye’nin teknoloji geliştirme iddiasının bir üst lige taşındığı bir merkez olacak. Yeni girişimlerin yetişeceği bir girişimci fabrikası inşa ediyoruz. 400 bin metrekarelik Atatürk Havalimanı Terminalini dünyanın en büyük teknoloji ve girişimcilik merkezi haline getiriyoruz’’ dedi.

Haberin Devamı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Teknoloji ve Girişimcilik Merkezi Terminal İstanbul'un Tanıtım toplantısında konuştu. Bakan Kacır, Atatürk Havalimanı’nın İstanbul’u dünya çapında girişimcilik ve inovasyon merkezi haline getirecek bir projeye ev sahipliği yapacağını ifade etti.

‘‘TÜRKİYE’NİN TEKNOLOJİ GİRİŞİMLERİNİ BÜYÜTMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ’’

Teknolojide hızlı bir gelişim olduğunu vurgulayan Bakan Kacır, Teknolojideki hızlı gelişimin ve dijital dönüşümün baş döndürücü etkisiyle girişimcilik ekosistemi dünyada değişime öncülük ediyor. Yenilikçi fikirler ve teknolojiler öne çıkıyor. İş dünyası, değişen beklentilere uyum sağlamak ve rekabet avantajı elde etmek için yenilikçi girişimlere daha fazla yatırım yapıyor. Bu anlayışla, Ar-Ge teşviklerimizden, teknopark uygulamalarımıza, TUBİTAK desteklerinden KOSGEB programlarına ve girişim sermayesi fonlarına pek çok uygulama ve düzenleme ile Türkiye’nin teknoloji girişimlerini büyütmek için çalışıyoruz’’ dedi.

Teknoloji girişimciliği ekosisteminde önemli gelişmeler olduğuna dikkat çeken Kacır, ‘‘Son 22 yılda sıfırdan inşa ettiğimiz teknoloji girişimciliği ekosistemi gelecek adına umut kaynağımız. Teknoparklarımızın sayısını 2’den 101’e, teknoparklarımızda AR-Ge ve inovasyon yapan girişimlerin sayısını 56’dan 10 binin üzerine çıkardık. Daha önce olmayan Ar-Ge ve tasarım merkezlerimizin sayısı 600’ü aştı. TUBİTAK Bigg programlarıyla 2 bin 293 teknoloji girişiminin kurulmasını sağladık’’ şeklinde konuştu.

Bakan Kacır, ‘‘2019’a kadar henüz Unicorn’u olmayan bir ülke iken bugün 6’sına bakanlık olarak destek verdiğimiz değeri milyar dolarları aşan 7 unicornumuz, bizim deyimimizle 7 Turcorn’umuz var. Önceki 10 yılda toplam 1 milyar dolar yatırım yapılan Türk teknoloji girişimleri son 3 yılda 4 milyar dolara yakın yatırım aldı’’ dedi.

‘‘TERMİNAL İSTANBUL TÜRKİYE’NİN TEKNOLOJİ GELİŞTİRME İDDİASININ BİR ÜST LİGE TAŞINDIĞI BİR MERKEZ OLACAK’’

Terminal İstanbul Teknoloji ve Girişimcilik Merkezi’ne ilişkin açıklamalarda bulunan Kacır, ‘‘Burası Türkiye’nin teknoloji geliştirme iddiasının bir üst lige taşındığı bir merkez olacak. Yeni girişimlerin yetişeceği bir girişimci fabrikası inşa ediyoruz. 400 bin metrekarelik Atatürk Havalimanı Terminalini dünyanın en büyük teknoloji ve girişimcilik merkezi haline getiriyoruz’’ ifadelerini kullandı.

‘‘TERMİNAL İSTANBUL, YATIRIM FONLARI İLE GİRİŞİMLERİN BULUŞMA NOKTASI OLACAK’’

Bakan Kacır sözlerine şu şekilde devam etti: ‘‘Bu yeni nesil teknoparkta; yenilikçi projelerin gerçekleşmesini sağlayacak modern çalışma ofisleri, Kuluçka merkezleri, hızlandırıcı programları, ortak çalışma alanları, ortak prototipleme ve üretim merkezleri ile Ar-Ge laboratuvarları gibi yapılar bulunacak. Burası küresel teknoloji şirketleri ve yatırım fonları ile girişimlerin buluşma noktası olacak. Terminal İstanbul ile burayı ziyaret etmeyen yatırımcı kalmayacak. Yılda 1 milyondan fazla ziyaretçiye ev sahipliği yapacak dev bir bilim merkeziyle herkesi bilimle buluşturacağız. Teknofest takımları burada kuracağımız atölyelerden, geliştirme altyapılarından ve terminal içinde ve apronda bulunan test alanlarından yıl boyunca yararlanabilecekler. Terminal İstanbul şehrin ekonomik, sosyal ve kültürel hayatına yeni bir soluk getirecek.’’

BAKAN KURUM: ‘’TÜRKİYE’NİN TEKNOLOJİ VE GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİ, ADETA ALTIN ÇAĞINI YAŞIYOR’’

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi’nde düzenlenen Terminal İstanbul Tanıtım Toplantısı’na katıldı. Konuşmasına ‘’Türkiye’nin en büyük teknoparkı ve bilim merkezinin, dünyanın en büyük teknoloji ve girişimcilik merkezinin, Terminal İstanbul Projemizin Tanıtım Toplantısı için bir aradayız.’’ sözleriyle başlayan Kurum, projenin hayata geçtiğinde genç girişimcilerin mekânı haline geleceğini ve İstanbul’un üreten gücünü bir araya toplayacağını belirtti.

‘’TÜRKİYE’NİN TEKNOLOJİ VE GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİ, ADETA ALTIN ÇAĞINI YAŞIYOR’’

Teknoparklara ve teknoloji üreten sivil toplum kuruluşlarına çok yoğun ziyaretler gerçekleştirdiklerini ifade eden Kurum, ‘’Ne zaman bir teknoparktan içeri girsek orada yüzlerce gencimizin heyecanına ortak olduk. Onlarla konuştuk, yaptıkları işler hakkında bilgiler aldık. Ne büyük başarılara imza attıklarına şahit olduk. İzninizle birkaç örnek vermek istiyorum. Ben afetlerde, depremlerde, sel ve yangınlarda uzun süre çalışmış, mücadele etmiş biriyim.

Bir gencimizle bu konu hakkında konuşurken, arkadaşımız bize kendi tasarımı olan ‘Robot Arama Köpeğini’ anlattı. Sese ve ısıya duyarlı, kendi sensörleriyle yön tayinini yapan ve yukarıda bekleyen arama ekiplerine bilgiyi anlık olarak ileten bir tasarımdı bu.

Öyle keyifle sohbet ettik ki, şimdi bu köpeği daha elastik bir yapıya ulaştırma, eğilme, doğrulma, sürünme özelliklerini de beraber geliştirme kararı aldık.

Bir başka tarafa döndük, orada da başka bir kardeşimizin dünyaya milyonlarca dolara sattığı ve ülkemize ücretsiz olarak verdiği yazılımları inceledik. Kodlamasından uygulama aşamasına kadar tartıştık, fikirlerini dinledik. Evet, Türkiye’nin teknoloji ve girişimcilik ekosistemi, adeta altın çağını yaşıyor.’’ dedi.

Savunma sanayi alanındaki yatırımlardan örnekler veren Kurum, ‘’İşte Türk mühendislik harikası KAAN’ımız, İHA ve SİHA’larımız, Bayraktar’ımız, süzüldüğü göklerde, GÖK VATAN’ımızda bizi gururlandırıyor. TCG Anadolu’muz, MAVİ VATAN’ımızda bayrağımızı dalgalandırıyor. TOGG’umuz VATAN’ımızın her karışında göğsümüzü kabartıyor.

Ben bizlere bu gururu yaşatan başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, bakanımıza, milyonlardan oluşan Teknofest nesliyle Türkiye’yi geleceğe hazırlayan Selçuk Bayraktar’a ve tüm genç mühendislerimize sonsuz şükranlarımı sunuyorum, sağ olsunlar, var olsunlar.’’ diyerek konuşmasını sürdürdü.

‘’2030 YILINA KADAR, İSTANBUL’UMUZU DÜNYANIN EN GELİŞMİŞ İLK 20 GİRİŞİMCİLİK ŞEHRİNDEN BİRİ YAPACAĞIZ’’

Terminal İstanbul Projesinin önemine değinen Kurum, ‘’Biz İstiyoruz ki, İstanbul’umuz yeni KAAN’lar, yeni Bayraktar’lar, Yeni TCG Anadolular üretsin. Bu şehir yeni Selçuk Bayraktarlar, yeni Aziz Sancar’lar çıkartsın. İşte 1 Nisan’da göreve geldiğimizde en büyük motivasyonumuz bu olacak. Bunun için bakanlıklarımızla birlikte Terminal İstanbul’u kuracağız.

Burada, yeni markalarımızı, yeni isimlerimizi çıkartmak için canla başla çalışacağız. Çünkü İstanbul’umuz bunu sonuna kadar hak ediyor. Bu şehrin dinamik teknoloji ve girişimcilik ağı, acilen harekete geçmeyi bekliyor. Biz kararlıyız. 2030 yılına kadar, İstanbul’umuzu dünyanın en gelişmiş ilk 20 girişimcilik şehrinden biri yapacağız.

Bu hedefin en büyük adımını da, toplam 400 bin metrekare büyüklüğe sahip olacak işte bu devasa alanda atıyoruz. 25.000 kişinin aynı anda çalışma imkânı bulacağı Terminal İstanbul’umuz; ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ vizyonumuzun temel taşıyıcılarından biri olacak.’’ dedi.

Buradaki terminal binalarını, eskiden uçakların yanaştığı körüklerin olduğu alanları, teknolojik ürünlerin sergilendiği birer salon ve avlu haline getireceklerini söyleyen Kurum, Teknopark ve Bilim-Toplum alanlarını süratle inşa edeceklerini belirtti.

‘’BİLİM MERKEZİMİZİ KURACAĞIZ’’

Kurum, İstanbul’un 39 ilçesinde kuracakları yeni paylaşımlı ofisleri birer kuluçka merkezine dönüştüreceklerine dikkat çekti. ‘’Terminal İstanbul’u, bu kuluçka alanlarının ana merkezi haline getirecek, 39 ilçenin kuluçka alanlarını buradan yöneteceğiz. Büyükşehir Belediyemizin dijital dönüşüm ofisini de burada konumlandıracağız. Başta deprem, sel ve yangın afetlerinde kullanacağımız, şehrimizi en kötü durumlara karşı simüle edebileceğimiz, İstanbul’un dijital ikizini burada, gençlerimizle birlikte geliştireceğiz.

İstanbul’un acilen ihtiyaç duyduğu tüm deprem, ulaşım ve çevre teknolojilerini burada geliştirecek, İstanbul’un hizmetine sunacağız.’’ şeklinde konuşan Murat Kurum, ‘’Bilim Merkezimizi kuracağız. Burası, bilimsel merakı tetikleyen, eğlenceli ve interaktif etkinliklerle geleceğin bilim insanlarını yetiştiren ve her yıl 1 milyon kişiyi ağırlayacak bir merkez olacak.

Çocuk Üniversitemiz, geleceğin bilim insanlarının, mühendislerinin yetiştiği bir okul olacak. Her yıl 1000 öğrencimize eğitim fırsatı vereceğiz.

Deneyap Atölyelerimizde, her yıl ortaokul ve lisede okuyan 1500 yavrumuzun, teknoloji üretme becerisini burada geliştireceğiz.’’ diyerek Terminal İstanbul çerçevesindeki diğer projelerini sıraladı.

BURASI İSTANBUL’UN YENİ CAZİBE MERKEZİ OLACAK

Terminal İstanbul’un, girişimcilere dünyanın en iyi standartlarında çalışma sunacağını ve rahat ulaşım imkânlarıyla öne çıkacağını söyleyen Kurum, ‘’Yine restoranları, kafeleri, sosyal alanları, kültür-sanat atölyeleriyle keyifli zaman geçirilen bir mekân olacak. Ayrıca son derece modern konaklama mekânlarıyla da gençlerimizi burada ağırlayacağız. Burası İstanbul’un yeni cazibe merkezi olacak.

Gerek Millet Bahçemiz, gerekse Terminal İstanbul’umuz, 365 gün ve 7/24 yaşayan bir Sosyal Bütünleşme ve Dijital Üretim alanı haline gelecek. Aynı zamanda yıl içerisinde belediye olarak organize edeceğimiz, çok büyük festival-fuar-konser etkinliklerimize de ev sahipliği yapacak.’’ dedi.

GİRİŞİMCİ RUHLU MİLYONLARCA GENCİMİZİN HER ANLARINDA, HEP YANLARINDA OLACAĞIZ

Gençlere güvendiklerini ifade eden Murat Kurum, ‘’Biz bu gençliğin, azmedince neleri başardığını çok iyi biliyoruz. 21 yaşındaki Fatih Sultan Mehmet küçük düşünseydi, İstanbul fethedilemezdi. Mimar Sinan küçük düşünseydi eserlerini tarihe altın harflerle yazdıramazdı. Selçuk Bayraktar ve arkadaşları, genç Türk mühendisleri küçük düşünseydiler, SİHA’larımız, KAAN’ımız göklerin hakimi olamazdı.

Biz, hayalleri olan, girişimci ruhlu milyonlarca gencimizin her anlarında, hep yanlarında olacağız. Yine büyük düşüneceğiz. İstanbul’da, ‘Bilişimin, Teknolojinin ve Başarının Yüzyılı’

hedeflerini teker teker başaracağız. Dünya İstanbul’a bakacak, İstanbul teknolojisiyle dünyayı konuşturacak. İstanbul’un gençleri üretecek, Türkiye kazanacak.’’ sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Toplantıda konuşma yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, ‘’Teknofest‘e de ev sahipliği yapan havalimanımız artık ülkemizin en büyük teknoparkı olarak dijital dönüşüm ve teknoloji gelişiminde ülkemizin amiral gemisi olacaktır. İstanbul’un dünyanın en gelişmiş ilk 20 girişimcilik şehrinden biri olmasını da sağlayacaktır. Terminal İstanbul sayesinde yerli üretim ile yüksek teknoloji üreten çok daha fazla küresel marka çıkaracağız. Türkiye’nin dijital dönüşüm yolculuğunda güçlü ve kararlı adımlarla ilerliyoruz. Kimsenin şüphesi olmasın ki ‘Türkiye Yüzyılı’ dijitalin, gençliğin, başarının ve bilimin de yüzyılı olacaktır.’’ dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise, ‘’İstanbul dünya çapında bir marka kent. İstanbul için dünyaya söylenecek yeni sözler, dünyayla paylaşılacak yeni ve parlak fikirler var. Hedefimiz 2030 yılına dek İstanbul’u girişimcilikte dünyanın ilk 20 merkezinden biri haline getirmek. Terminal İstanbul Teknoloji ve Girişimcilik Merkezi, Türkiye’nin teknoloji geliştirme iddiasının bir üst lige taşındığı bir merkez olacak.’’ şeklinde konuştu.

Toplantının ardından Murat Kurum ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Teknoloji Geliştirme Vakfı Başkanı Selçuk Bayraktar basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. 1 Nisan itibarıyla Terminal İstanbul projesi ile Teknolojik Türkiye çağını, İstanbul çağını başlatacaklarını söyleyen Kurum, ‘’ Burası İstanbul'un teknolojide altın çağının yaşatılacağı ve bu maksatla her türlü ürünün, buradaki laboratuvarlarla, deneylerle yeni teknolojilerle üretildiği ve dünyaya ihracatının yapıldığı, pahada ağır yükte hafif olan yüksek teknolojinin üretildiği bir İstanbul'u hayal ediyoruz’’ dedi.

Atatürk Havalimanı Terminallerini, ‘Terminal İstanbul’ markasıyla dünyanın en büyük teknoloji ve girişimcilik merkezine dönüştürdüklerini ifade eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ‘’İstanbul halihazırda teknoloji girişimciliğinin ülkemizdeki kalbi ve dünyada da en hızlı yükselen girişimcilik ekosistemlerinden biri. Malumunuz teknoparklarımızla, üniversitelerimizle, kuluçka hızlandırma merkezlerimizle iki yılda bir dünyanın en büyük teknoloji festivallerini burada Atatürk Havalimanı Apronu’nda gerçekleştirerek yani Teknofestlerle İstanbul’un teknoloji yolculuğuna bugüne dek önemli kazanımlar getirmiştik.’Terminal İstanbul’ projesi bu kazanımları taçlandıracak ve önümüzdeki dönemde İstanbul’un tüm ilçelerine, mahallelerine yayılan yeni bir rüzgârın merkez üssü haline gelecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Adayımız Murat Kurum Bey de bizimle birlikte. Biliyorsunuz onun da ‘Dijital İstanbul’ vizyonu var. Ortak çalışma ofisleri ile girişimcilik destekleriyle İstanbul’da nitelikli insan kaynağını İstanbul’a katma değer yaratacak şekilde yönlendirmeye dönük pek çok proje hazırladılar. Önümüzdeki dönemde ‘Terminal İstanbul’ projesi tüm bu projelerle birlikte hayat bulsun ve inşallah önümüzdeki dönem İstanbul’un, medeniyetimizin rüzgârının soluğunu dünyayla buluşturduğu bir dönem olsun.’’ diye konuştu.

Tüm dünyada hayatımıza giren en büyük değişim rüzgarı yüksek teknoloji üzerinden geldiğine vurgu yapan Teknoloji Geliştirme Vakfı Başkanı Selçuk Bayraktar, ‘’Bu yüksek teknolojiyi geliştiren tüm dünyada ufak girişimler, startup dediğimiz garaj firmaları. Dünyaya damgasını vurmuş, son otuz senede hayatımıza girmiş ne varsa hepsi böyle bizim Teknofest’te yarışan takımlarımız gibi bir araya gelmiş gençlerin kurduğu isimlerden çıkıyor. Ülkemiz elbette girişim ekosistemi açısından dünyayla yarışır bir şekilde bir noktaya evrildi. Dünyaya damgasını vuracak. Özellikle savunma sanayiinde büyük işlere imza atacak girişimler çıkardı. Bunlar tüm dünyada en fazla ihraç edilen ürünler oldular; Bayraktar TB2 gibi. Bunun yanında savunma sanayimizin ürünleri tüm dünyada büyük beğeniyle kullanılıyor. Muharebede büyük ilgi topluyor. Tabii bizler bu dönüşümü ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ idealiyle sadece savunma sanayii alanında değil, teknolojinin tüm diğer alanlarında olması maksadıyla hareket başlattık. Bu harekete de ‘Milli Teknoloji Hareketi’ dedik.’’ şeklinde konuştu.

Toplantıya Murat Kurum’un yanı sıra Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, Selçuk Bayraktar ve Astronot Alper Gezeravcı ile davetliler katıldı.

Yazarlar