02.09.2023 - 17:49 | Son Güncellenme:
Bakan Özhaseki'nin açıklamalarından satır başları şöyle; Tabi bu afette en çok yarayı alan en çok hasar gören şehrimiz Hatayımız. Ve Hatay'ın merkezde Antakya ve Defne yüzde 90'a varan oranda neredeyse yok oldu. Binlerce konutun kaldırılması kolay değil. Buradaki belki de hasar sayısı bağımsız birim olarak bakıldığı zaman bizim kayıtlarımızda 254 bin gözüküyor. Dile kolay...
Bütün bu nihayetinde ağır hasarlı yıkılacak binaların kaldırılması, orta hasarlarla ilgili bir takım tespitlerin veya hukuki bir takım gelişmelerin sonlandırılması, onların kaldırılabilmesi, binlerce binanın kaldırılıp harfiyat alanına gönderilmesi kolay değil.
Bu anlamda da sayın Valimizden biraz önce içeride brifing aldık. Yıkımlar ve harfiyatın kaldırılma oranı neredeyse yüzde 65'lere yaklaşmış. Bu bizim için sevindirici.
40 BİNİ AŞKIN KONUT YÜKSELİYOR
Bir kaç ay içerisinde olduğu gibi harfiyatlar kaldırılır. Ancak bütün bu harfiyatları beklerken 'biz bu harfiyatlar kalsın da ondan sonra planlamalar yapalım, sonra da evlere başlarız' gibi bir mantık içinde hareket etmiyoruz. Ne yapıyoruz? Bir taraftan sert zeminlerin olduğu rezerv alanlar diye tarif ettiğimiz mekanlarda biz hem konutlara, hem de iş yerlerine başladık. Yaklaşık 40 bin 400 civarında bizim konutlarımız yükseliyor.
Hatay'ın 5 km ötesinde, 3 km bu tarafında, 7 km değişik yerlerinde bulabildiğimiz, tespit edebildiğimiz genelde hazine arazisi olan yerlerde planlamalar yaptık, zemin etütlerini yaptık ve oralarda da inşaatlara başladık.
Bir taraftan da merkezde temizleyebildiğimiz yerlerde yerinde dönüşümle ilgili de yavaş yavaş işe başlıyoruz.
"HATAY'IN KENDİNE HAS ÖZGÜNLÜĞÜNÜ YANSITMASI LAZIM"
Merkezdeki meydan ve çevresi diye tabir edebileceğimiz Konut ve iş yerlerini yapmak istiyoruz. Şehirlerin meydanları sembolik yerlerdir. Hatay'ın kendine has özgünlüğünü yansıtması lazım.
250 bin civarında bağımsız birim yıkılmış, bazıları da hukuki ihtilaflara neden olmuş. Çok makul, haklı istekleri var. Onları da girerek itirazları bitirerek hafriyata başlamak lazım. 6-7 aydır planlamalar yapıldı, hafriyatlar kaldırılıyor. Buraya kaç defa geldim hatırlamıyorum. Buradaki yerel dinamikleri dinlemeye gayret ettik.
Siyaseten eleştiriyorlarsa aldırış etmeyiz, yolumuzdan şaşmayız, ciddi birşey söyleniyorsa hepimizin görevi. Zemini temizledik, planlamalar yaptık, yerinde dönüşümü de başlatarak Hatay'ın eski haline dönüştürmek için 'bismillah' deyip işe başlıyoruz.
Böyle bir afet karşısında insanların psikolojik olarak canları sıkılmıştır, bunu bilsinler ki arkalarında Türk milleti var, iktidar var. Onlar için neler yapılması gerekiyorsa soluksuz şekilde yapıyoruz.