EkonomiArkeolojik kazıya madenci desteği

Arkeolojik kazıya madenci desteği

22.08.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Çanakkale’nin Çan ilçesindeki Bahadırlı köyünde bulunan İnkaya Mağarası’nda 2017 yılından bu yana hummalı bir kazı çalışması var. 86 bin yıl öncesine ait taştan yapılmış çeşitli kesici, kazıyıcı taş aletlerin bulunduğu kazı, Kazı Başkanı Prof. Dr. İsmail Özer’in deyimiyle tarihi 300 sayfalık bir kitap olarak düşünürsek, son bir sayfasından son sekiz sayfasına bakmak gibi…

Arkeolojik kazıya madenci desteği

GÖRKEM EVCİ / Çanakkale - Bundan milyonlarca yıl önce Paleolitik (Yontma Taş) Çağ’da insanoğlu, taşları yontarak alet yapıyordu. Yaklaşık 11 bin yıl önce ise bakır madeni işlenmeye başlandı. Aralarında milyonlarca yıl bulunan bu iki malzeme, İnkaya kazısında buluştu. Yontma taş aletlerin çıkarıldığı kazıya, Truva Bakır destek veriyor.

Haberin Devamı

Arkeolojik kazıya madenci desteği

25 bin alet bulundu

Prof. Dr. Özer, günümüzden 86 bin yıl öncesinden başlayarak yaklaşık 46 bin yıl boyunca insan varlığının sürdüğü bu mağarayla ilgili şunları söylüyor: “İnkaya, Orta Paleolitik Çağ’da kuzey yarımkürede hüküm süren buzul dönemlerinde yaşayan insanların, Orta Doğu ve Avrupa’daki buluntu yerleri arasındaki olası göçleri ve genetik/kültürel bağlantıları ortaya çıkarması açısından kilit konumda. Bugüne kadar 25 bine yakın çakmaktaşı ve bazalt yontma taş aletleri ile bu aletlerin parçalarına ulaştık.”

Arkeolojik kazıya madenci desteği

2.5 milyar dolar

Truva Bakır İşletme Müdürü Ünsal Arkadaş da, “Cengiz Holding’in ‘Yerin altındaki bütün cevherleri çıkarıyoruz’ fikriyle başlattığı ve tarihe destek vermeyi amaçladığı projeyi biz de Çanakkale’de devam ettiriyoruz” dedi. Bakırın modern dünya için vazgeçilmez maden olduğuna dikkat çeken Arkadaş şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Halilağa Bakır Madeni ile Türkiye’nin bakır ihtiyacının karşılanmasına katkı sunmayı hedefliyoruz. Şu anda yatırım aşamasında olan tesisimizle 15 yıllık işletme dönemimiz boyunca toplam 90 milyon ton cevheri ekonomiye kazandırarak, ithal edilmekte olan 2.5 milyar dolarlık katot bakırın Türkiye’de üretilmesini sağlayacağız.”

Arkadaş, tesiste inşaat döneminde 2 bin kişinin, işletme sürecinde de bin 200 kişinin çalışacağını belirtti.