11.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:
Mithat Yurdakul / Ankara
Kapıcı kime denir?
SGK’nın düzenlemesine göre, “Ana taşınmazın bakımı, korunması, küçük çaptaki onarımı, ortak yerlerin ve döşemelerin bakımı, temizliği, bağımsız bölümlerde oturanların çarşı işlerinin görülmesi, güvenliklerinin sağlanması, kaloriferin yakılması ve bahçenin düzenlenmesi” işlerini yapanlar “konut kapıcısı” olarak sayılıyor.
4A kapsamında sigortalı olan kapıcılar, işsizlik sigortasından da yararlanıyor. SGK genelgesine göre, birden fazla işveren yanında çalışabilen kapıcılar, aynı şekilde birden fazla işveren yanında sigortalı olabiliyor.
İşlem nasıl olacak?
Çalıştırdıkları kapıcıyı tescil edecek olan apartman yöneticileri, e-Sigorta kullanıcı kodu ve şifresiyle SGK’nın işveren sistemine “kolay işverenlik” ekranında girecek. Konut kapıcılığı kapsamında çalıştırılanların beyan giriş, güncelleme, teşvik tanımlama ve eksik gün giriş işlemleri https://uyg.sgk.gov.tr/isverensistemi linki üzerinden yapılacak. 1 Mart 2019 tarihinden önce tescil edilmiş konut kapıcılığı işverenlerinin (apartman yöneticilerinin) yeniden işyeri bildirgesi ve sigortalı işe giriş bildirgesi vermelerine gerek kalmayacak. Ancak tescilli işyerlerinde yeni bir sigortalı çalıştırılmaya başlanılması halinde sigortalı işe giriş bildirgesi verilecek.
1 Mart 2019 tarihinden itibaren kapıcı çalıştırılması halinde, kolay işverenlik başvuru ve giriş programları işletime alınıncaya kadar Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nde bulunan “İşyeri Bildirgesi” ile “Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi kuruma gönderilecek. E-Sigorta başvuru ve şifre işlemleri ise genel hükümlere göre e-devlet üzerinden yapılacak.
Prim oranları ne seviyede?
Kapıcıların yüzde 34,5 oranındaki sigorta primleri işverenler tarafından ödenecek. Bu primin yüzde 20’si uzun vadeli sigorta kolları, yüzde 12,5’i genel sağlık sigortası, yüzde 2’si kısa vadeli sigorta kolları primi, yüzde 3’ü işsizlik sigortası primi olacak. Konut kapıcılığı sigortalı bildiriminin, çalışmaya başladığı ayın sonuna kadar yapılması gerekiyor. Kapıcılar, iş kazası ve meslek hastalığı halinde yardımlardan yararlanacaklar.
Aylık kazanç ne kadar olur?
Kapıcıların işe giriş bildirgeleri ile ilk işyeri tesciline ilişkin işyeri bildirgesi, sigortalının çalışmaya başlayacağı ayın sonuna kadar gönderilecek. Kolay işverenlik başvuru ve giriş programları işletime alındığında, başvuru bilgilerine göre işyeri ve sigortalı işe giriş bildirgeleri otomatik olarak oluşturulacak. Artık işverenlerden işyeri ve sigortalı işe giriş bildirgesi alınmayacak. Beyan edilen gün sayısının 30 günden az olması halinde eksik gün belgeleri istenilebileceğinden, bu belgelerin saklanması gerekiyor.
Kapıcıların gün ve kazanç beyanında değişiklik olmadığı sürece, tahakkuk edecek primler, sisteme kaydedilen son beyan gün ve kazanç üzerinden oluşturulmaya devam edecek, değişiklikler ise sistem üzerinden güncellenecek. Ayda 30 gün süreyle çalıştırılmak üzere işe alınan kapıcının gün ve kazanç beyanı https://uyg.sgk.gov.tr/isverensistemi linkinden 30 gün ve 3 bin TL aylık kazanç olarak girilecek. Sigortalının ücretinin eylül ayı içinde 3 bin 250 TL olarak belirlenmesi halinde, işveren sistemine girilerek kazanç güncellenecek ve bu kazanç üzerinden prim tahakkuku yapılacak. Yöneticinin otomatik oluşturulan tahakkukları, beyan giriş ve teşvik tanımlama sistemine girip güncellemediği sürece, geçerli sayılacak. Prim borcu tutarları, ilgili ayı takip eden ayın on beşinden itibaren banka borç sorgusunda gösterilecek.