09.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
AYLİN RANA AYDİN - Her yıl kasım ayında gerçekleştirilen indirim günleri, adeta bir alışveriş festivaline dönüşüyor. Yurtdışında Black Friday (Kara Cuma) olarak bilinen indirim zamanı Türkiye’de 11 Kasım Bekarlar Günü, Efsane Cuma, Şahane Cuma gibi isimlerle karşılık buluyor ve ardından gelen Siber Pazartesi kampanyaları ve yılbaşı indirimleri ile beraber son çeyrekte sektörün kazanç beklentisini bir hayli yükseltiyor.
Bu yıl e-ticaret sektörünün son çeyrekteki ciro rakamının en az 650 milyar TL olması bekleniyor. Bu dönemde genellikle tüm kategorilerde satışlar artarken, özellikle elektronik, giyim ve kozmetik ürünlerinde en yüksek satış seviyelerine ulaşıldığı belirtiliyor. Bazı markalar kasım ayı başında indirime girerken, indirimlerini tüm aya yayan markalar da bulunuyor. Online site ve platformların yanı sıra AVM ve cadde mağazalarında da indirimler yapılıyor.
TOBB E-ticaret Meclisi Üyesi ve Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucu CEO’su Cenk Çiğdemli, “E-ticaret sektörünün toplam son çeyrek ciro rakamının en az 650 milyar TL olmasını bekliyoruz. İşlem adedinin ise 1.5 milyardan fazla olabileceğini tahmin ediyorum” dedi.
Yıl boyunca e-ticarette en yüksek ciroya ulaşılan çeyrek dilime girilirken, ekim ayından başlayıp yıl sonuna kadar devam eden 3 aylık süreç e-ticaret sektörünün kampanya ve indirim çılgınlığı dönemi olarak da biliniyor. Son çeyrekte bu yıl sektörün beklentisi de yüksek. Çiğdemli, geçen yıl toplam 800 milyar TL’ye ulaşan yıllık e-ticaret hacminin 270 milyar TL’ye yakın kısmının son çeyrekte gerçekleştiğini dile getirdi.
Dünyada 3’üncü sırada
İstanbul Ticaret Odası’nın yayınladığı e-ticaret raporuna göre Türkiye’nin dünyada e-ticaret büyüme hızında 3. sırada yer aldığını söyleyen Çiğdemli, şöyle konuştu:
“Zorlaşan ekonomik koşullar büyüme hızını daraltıyor olsa da haftada en az bir kez e-ticaret alışverişi yapan internet kullanıcılarının oranına göre Türkiye yüzde 64.6 ile dünyada üçüncü sırada geliyor. Öte yandan bu yıl yaşadığımız deprem felaketinin ardından uzun bir süre alışveriş durgunluk yaşadı, birçok e-ticaret sitesi ve satıcısının stokları elinde kaldı. Son çeyrekte bu stokları eritmek için benzeri görülmemiş indirim kampanyaları yapılacak. Bu da ciro ve adetsel bazda e-ticaret sektörü son çeyrek rakamlarını yukarı yönlü olarak etkileyecektir.”
Elektronik, giyim ve kozmetik başı çekiyor
IdeaSoft CEO’su ve TOBB E-ticaret Meclisi Üyesi Seyhun Özkara, 24 Kasım Cuma günü gerçekleşecek olan Black Friday döneminde, e-ticaret satışlarının ve sipariş sayılarının yüzde 50-80 arasında büyümesini ve e-ticaret hacminin giderek artarak 1.2 - 1.3 trilyon TL olarak gerçekleşmesini öngördüklerini açıkladı. Bu dönemlerin e-ticaret işletmeleri için de satışlarını artırmak için büyük bir fırsat sunduğunu kaydeden Özkara, “İşletmeler için mobil alışveriş deneyimini iyileştirmek ve veri analitiği aracılığıyla kampanya etkinliğini izlemek de büyük başarı getirebilir. Bu dönemde genellikle tüm kategorilerde satışlar artarken, özellikle elektronik, giyim ve kozmetik ürünleri gibi kategoriler en yüksek satış seviyelerine ulaşır” dedi.
Yanıltıcı indirime dikkat
Kampanya günleri için tüketicilerin ihtiyaç listelerini hazırlamasında fayda var. Satın alacağınız ürünlerin fiyatlarına şimdiden bakarsanız, indirim günlerinde gerçekten indirim yapılıp yapılmadığını da görmüş olursunuz. Bu dönemde birçok tüketici de bazı marka ve online satış yerlerinde fiyatların artırılıp, tekrar normal fiyatından indirim yapılmış gibi satış yapıldığından da şikayet ediyor. Söz konusu nedenle tüketicilerin bu konuda dikkatli olması da gerekiyor.
Bakanlık uyardı
Ticaret Bakanlığı da önceki günlerde, indirimli satış kampanyalarında mağduriyet yaşanmaması için uyarıda bulunmuştu. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:
“Ticaret Bakanlığı olarak özellikle kasım ayı ile birlikte yoğun bir şekilde internet ve mobil uygulama üzerinden gerçekleştirilen indirim kampanyalarında tüketicilerimizin mağduriyet yaşamamaları, ayrıca satıcı veya sağlayıcıların neden olabilecekleri bu mağduriyetler nedeni ile idari yaptırımlarla karşılaşmamaları için mesafeli sözleşmelerde bazı hususlara azami dikkat etmeleri gerekmektedir.”