08.07.2010 - 02:02 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Eurasia Cinemas’ın AFM Uluslararası Film Prodüksiyon’un sermayesinin yüzde 88.01’ini temsil eden hisseleri Esas Holding’e satılıyor. Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emine Kamışlı, eğlence sektörünün gelişmesini bekledikleri bir sektör olduğunu belirterek, “Bundan dolayı Esas Holding olarak AFM Uluslararası Film Prodüksiyon’a yatırım yaptık. Türk sinemasında da alınan başarıları ve son zamanlarda yaşanan gelişme oldukça dikkat çekici” diye konuştu.
AFM’nin, Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda yayımlanan açıklamasında, satıma konu hisselerin satıcılar tarafından alıcıya devrinin, Rekabet Kurulu ve hisse alım anlaşması kapsamında öngörülen diğer izin, şart ve koşulların tamamlanmasına tabi bulunduğu belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:
“Esas Holding satıma konu hisseler için satıcılara nakit ve peşin olarak 82 milyon 386 bin 160 dolar ödeyecektir. Ancak, hisse alım anlaşması uyarınca, bu hisse alım fiyatı hisse alım anlaşmasında belirtilen şart ve koşullara bağlı olarak bazı uyarlamalara tabi olabilecektir.”
201 salonu bulunuyor
1965 yılında İstanbul Beyoğlu’nda Dünya ve Fitaş olmak üzere iki salonla hizmet vermeye başlayan AFM’nin Türkiye genelinde 201 salonu var. Rus Eurasia Cinemas, AFM’nin yüzde 51.9 hissesini 2007 yılında satın almıştı. Eurasia, o dönemde yüzde 38.1’i halka açık olan AFM’nin yüzde 36.11 hissesini çağrı yoluyla toplamıştı. Halka açık kısım da yüzde 1.99’a inmişti.
AFM’nin ortaklarından Akdemir’in 15 Temmuz 2009’da sermayenin yüzde 5’ine tekabül eden A grubu hisseleri Eurasia’ya transfer etmesiyle Rusların şirketteki payı yüzde 51.90’dan yüzde 56.90’a, daha sonra yüzde 61.90’a kadar çıktı.
Aynı süreçte Eurasia’nın halka açık kısım hisselerinden yaptığı satışla şirketin halka açıklık oranı yüzde 11.95’e kadar çıktı. Böylece, Eurasia’nın şirketin halka açık kısmından topladığı hisse oranı yüzde 36.11’den yüzde 26.15’e kadar geriledi.
RAKAMLARLA ESAS HOLDİNG
Satış gelirleri: 1 milyar dolar
Çalışan sayısı: 4.495
Yatırımlar: 2.3 milyar dolar
Yatırım alanları: Perakende, gıda, havacılık, sağlık 2009 büyümesi: Yüzde 30
Esas’ın Pegasus’tan Cityfarm’a 4 sektörde 12 markası var
Esas Holding’in havacılık, gıda, sağlık ve perakende alanında önemli yatırımları bulunuyor. Şirket havacılıkta Pegasus, İzair, Air Berlin ve Medair markalarıyla büyümesini sürdürüyor.
Esas Holding, Air Berlin’de yüzde 16.48 payla en büyük hissedar konumunda. Esas Holding’in gıda alanındaki yatırımları ise Bonservis, Cityfarm, Trakya Çiftlik, Peyman ve Bonbeef. Şirket sağlıkta BSK ve Medline ile hizmet verirken perakende alanında ise Electroworld’le bulunuyor.
Ayrıca Esas Holding bünyesinde ‘Kiraz 1 Gayrimenkul ve Yatırım Danışmanlığı’ adlı yeni bir de emlak şirketi bulunuyor.