EkonomiAçlık sınırı bin 17 lira oldu

Açlık sınırı bin 17 lira oldu

26.03.2013 - 11:02 | Son Güncellenme:

Türk-İş’in yaptırdığı “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’na göre 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 17 TL, yoksulluk sınırı ise 3 bin 311 TL oldu. Çalışanların mutfak harcaması yılbaşına göre üç ayda 32 TL artarken, yaşam maliyetindeki artış 103 TL oldu.

Açlık sınırı bin 17 lira oldu

TÜRK-İŞ, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay düzenli olarak yapılan “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasının 2013 Mart ayı sonuçlarını yayınladı. Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 16,59 TL olarak belirlendi.

Haberin Devamı

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 3 bin 311,38 TL oldu. Çalışanların mutfak harcaması yılbaşına göre üç ayda 32 TL artarken, yaşam maliyetindeki artış 103 TL oldu. Böylece yılbaşında sadece 33 TL artırılan asgari ücret mutfak harcamasındaki üç aylık artışa ancak denk duruma geldi. Araştırmada “İnsana onuruna yakışır geçim koşullarını temel alan ‘yeter ücret’ dikkate alınmadan var olan asgari ücretle geçinebilmenin mümkün olduğu ileri sürülmüştü. Oysa Konfederasyonumuzun hesaplaması temel alındığında, yürürlükteki aylık net asgari ücretin ancak 3 hafta sağlıklı ve dengeli beslenebilmek için gerekli tutarı karşılayabildiği ortaya çıkmaktadır” denildi.

Haberin Devamı

GIDA İÇİN YAPMASI GEREKEN ASGARİ HARCAMA TUTARI YÜZDE 0.94 ARTTI

TÜRK-İŞ’in araştırmasına göre Mart 2013 ayı itibariyle “mutfak enflasyonu”ndaki değişim şöyle oldu: “Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0.94 oranında arttı.

-Yılın ilk üç ayı itibariyle artış oranı yüzde 3.25 oldu. -Gıda enflasyonunda oniki ay itibariyle artış oranı yüzde 6.52 oranında gerçekleşti.

-Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 5.18 olarak hesaplandı.” -TAVUK FİYATINDAKİ ARTIŞ SÜRDÜ- Gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan ürünlerin fiyatlarında Mart 2013 itibariyle gözlenen değişim şöyle: “-Süt, yoğurt, peynir grubunda; önemli bir fiyat değişikliği görülmedi. Süt ürününün litre fiyatı markasına göre 1,99 lira ile 2,99 arasında olurken, yoğurt ve peynirde fiyat aralığının daha dar olduğu görüldü.

-Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat gibi ürünlerin bulunduğu grupta; artacağı yönünde haberler yapılmasına karşın et fiyatı et fiyatı aynı kalırken tavuk fiyatındaki artış bu ay yine arttı. Geçtiğimiz ay fiyat indirimi yapılan sakatat ürünlerinde önceki düzeyine yine gelindi. Yumurta fiyatı altılı pakette 1,95 lira ile düzeyini korudu. Balık fiyatları ise ortalamada fazla bir değişiklik göstermedi. Bakliyat ürünleri (nohut, mercimek, kuru fasulye, barbunya vb) fiyatları bu ay nohuttaki gerileme dışında aynı kaldı.

Haberin Devamı

-Mevsim koşullarına göre büyük farklılık gösteren yaş sebze-meyve fiyatlarında bu ay yine artış görüldü. Geçtiğimiz ay ortalama kilogram fiyatı 3,12 lira olarak hesaplanan yaş sebze-meyvenin fiyatı bu ay 3,33 lira oldu. Hesaplamada -her zaman olduğu gibi- pazarda bol bulunan mevsim ürünleri temel alındı. Örneğin dolmalık biber, çağla vb turfanda ürünler hesaplama dışında tutuldu. -Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; bulgur fiyatı 10 kuruş ucuzladı, un fiyatında ise artış belirlendi.

-Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden; tereyağı, margarin, zeytinyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı bu ay yine aynı kaldı. Siyah zeytin fiyatı kiloda yaklaşık bir lira artarken, yeşil zeytin fiyatı aynı kaldı. Şeker, bal, reçel, pekmez, tuz fiyatı bu ay yine değişmedi, salça fiyatında 4 kuruşluk bir ayarlama görüldü. Baharat ürünleri (kimyon, nane, karabiber, vb) fiyatı da aynı kalırken, yağlı tohum ürünlerinden (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb) fındığın fiyatında gerileme görüldü. Çay ortalama kilogram fiyatı biraz arttı, ıhlamur fiyatı ise değişmedi.”(ANKA)