07.01.2025 - 07:01 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Socar Türkiye, ‘Master Plan’ projesi çerçevesinde Türkiye’ye 7 milyar dolarlık çevreci yakıt ve petrokimya yatırımı yapacağını duyurdu. Socar üst yönetiminin katılımıyla İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında Socar Türkiye ve grup şirketlerinin 2024 yılı değerlendirmesi ve planlanan petrokimya yatırımı ile ilgili bilgiler paylaşıldı. Socar Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkanı ve Petkim Genel Müdürü Kanan Mirzayev, yatırımın Türkiye’nin sanayi altyapısını güçlendirecek, üretim kapasitesini artıracak önemli bir adım olacağını söyledi.
Bu çalışma ile daha verimli, rekabetçi ve çevre dostu bir üretim yapısına ulaşmayı hedeflediklerini vurgulayan Mirzayev, “Projenin, Türkiye’nin petrokimya sektöründe liderliğimizi pekiştirirken, küresel ölçekte daha güçlü bir oyuncu olmamıza katkı sağlayacağına inanıyoruz. Proje kapsamında, yeni petrokimya üretim ünitelerinin kurulumu ve mevcut tesislerin modernizasyonuna yönelik önemli adımların planlanıyor” dedi.
‘En büyük dış yatırımcı’
SOCAR Türkiye CEO’su Elchin Ibadov, Türkiye’deki 17. faaliyet yıllarında 18 milyar doları aşan yatırım tutarıyla Türkiye’nin en büyük doğrudan dış yatırımcısı ve en büyük entegre endüstri grubu oldukları bilgisini paylaştı. Ibadov, “Sizlerin de ‘Master Plan’ olarak bildiğiniz, Türkiye’de petrokimyanın geleceğine katkı sağlayacak yeni yatırım çalışmasıyla ilgili sürecin başlamasına karar verdiğimizi; bu doğrultuda ilk fizibilite çalışmalarının tamamlanmış olup, detaylı teknik analizlerin yapılacağı Pre- FEED (Ön Uç Mühendislik Tasarımı Hazırlığı) aşamasına ve ardından FEED (Ön Uç Mühendislik Tasarımı) aşamasına geçilmesinin planlandığı bilgisini sizlerle paylaşmaktan büyük heyecan duyuyorum” diye konuştu.
‘Enerji güvenliğine destek’
Socar’ın Türkiye’nin enerji sektörü açığını kapatma noktasında önemli katkılar sağladığını da vurgulayan Ibadov, “Bu yatırımlar, Türkiye’nin enerji güvenliğini güçlendiriyor. Ayrıca Kayserigaz ve Bursagaz’a toplamda 209 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Bursagaz’ın dağıtım şebekesinin 7 bin 703 kilometreye, Kayserigaz’ın ise 7 bin 118 kilometreye ulaştı. Bursagaz’ın 1.2 milyon abonesi, Kayserigaz ’ın ise 700 bin abonesi bulunuyor. Grubun Türkiye genelindeki operasyonlarında 10 binden fazla kişiye istihdam sağlanıyor” diye konuştu.
Çevre dostu yakıt
Özellikle sürdürülebilir kalkınma projelerine yönelik araştırma/geliştirme faaliyetlerine dikkat çeken Elchin Ibadov, “Ana hedef, çevre dostu havacılık yakıtı üretmek. Bu yakıt, ya yosundan ya da evlerde kullanılan yağlardan üretilebilir. Bu yönde araştırmalar da yürütülüyor” dedi.