Ekonomi7’den 70’e internetle tanıştılar

7’den 70’e internetle tanıştılar

01.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Türk Telekom, hiç internet kullanmamış olan 43 bin kişiyi dijital dünya ile tanıştırdı. Projeye katılanlar internetin sağladığı imkanları ve uygulamaları deneyerek öğrendi.

7’den 70’e internetle tanıştılar

Türk Telekom, dezavantajlı kesimlerin internete ulaşımını sağlamak amacıyla ‘İnternetle Hayat Kolay’ projesini başlattı. Hedef kitlesi başta kadınlar olmak üzere kalkınmada öncelikli illerde yaşayan, 25 yaş üstü, internet kullanma becerileri olmayan yetişkinlerin oluşturduğu proje ile 43 bin kişi dijital dünya ile tanıştırıldı.

Haberin Devamı

Proje, Habitat Derneği ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliği ile hayata geçiriliyor.

Özel uygulaması var

Eğitim içeriklerine her yerden herkesin ulaşmasını mümkün kılmak üzere özel bir mobil uygulama da hayata geçirilmiş durumda. İnternetle Hayat Kolay projesi kapsamında Türkiye’nin doğusundan batısına her köşesinde düzenlenen eğitimlerde 350’den fazla gönüllü eğitmen yer aldı. Eğitimlerle temel internet kullanımının yanı sıra e-devlet hizmetleri, internet bankacılığı, sosyal ağlar, bloglar ile internet üzerinden alışveriş gibi birçok online servisin nasıl kullanılacağı anlatılarak katılımcıların hayatları kolaylaştırılıyor.

Bu sayede emekliler, köylüler ya da ev hanımları interneti kullanarak faturalarını sıra beklemeden ödüyor, e-devlet hizmetlerinden yararlanabiliyor, hastane randevularını kolayca alabiliyor, ürettikleri el yapımı ürünlerin ve yetiştirdikleri mahsullerin pazar fiyatlarını takip edebiliyor. Uzakta yaşayan akrabaları ile kolayca iletişim kurmayı mümkün kılan sosyal medya ve haberleşme uygulamaları da katılımcıların en fazla ilgi gösterdiği alanlar olarak öne çıkıyor.

Haberin Devamı

Camiden anons

Eğitim alanların öğrendiklerini çevrelerine yayması ile projenin yarattığı fayda dalga dalga yayılıyor. Eğitim alan kadınlar bu bilgileri kendi aralarında yaptıkları günlerde arkadaşlarına aktarırken emekli bir katılımcı ise öğrendiklerini mahallesindeki kıraathanede uygulamaya sokarak mahallelinin internetin avantajlarıyla tanışmasını sağlamış. Camiden yapılan anonslarla eğitimlerden haberdar olan köy halkı cami çıkışında e-devlet, sosyal medya kullanımı gibi pek çok internetin sunduğu avantajlardan bilgi sahibi oldu.

7’den 70’e internetle tanıştılar

Hasankeyf’te eğitim verildi

Proje kapsamında Batman’ın tarihi Hasankeyf ilçesinde bulunan 12 bin yıllık bir mağarada da eğitim verildi. Ayrıca Şırnak, Bingöl, Şanlıurfa ve Ordu gibi çeşitli illerde düzenlenen eğitimlerle elektrik, su faturası ödeme, hastane randevusu alma gibi temel ihtiyaçların yanı sıra ürettiği ürünleri dünyaya açmak için bir yol arayan vatandaşlar ve akrabaları ile kolay iletişim kurmayı amaçlayanlara da internetin tüm kapıları açan dünyası tanıtıldı.

Haberin Devamı

Kahramanmaraş’ta oto ve halı yıkama işletmesi bulunan kadın girişimci internetle hayat kolay eğitimlerinin ardından açtığı internet sayfası sayesinde işyerinin tanınırlığını artırarak işletmesini büyüttü. Trabzon’da ise 50 down sendromlu genç İnternetle Hayat Kolay projesine katılarak eğitim aldı.

500 yıllık tarihi handa eğitim

Proje kapsamında eğitim verilen en ilginç mekanlardan biri de İnegöl’deki 500 yıllık Cafer Paşa Beylik Hanı oldu. 2013’te çıkan yangın sonrasında harabe haline gelen han restore edildikten sonra işletme ve yönetimiyle kadın girişimcilere tahsis edildi. Han’da çalışan 15 kadın girişimciye proje kapsamında eğitimler verildi. Bu sayede kadın esnaf ve girişimciler Instagram gibi sosyal medya platformlarında hesaplar açarak işlerini daha da geliştirme olanağı buldu.