Ekonomi500 milyon TL'lik teknolojik yatırım

500 milyon TL'lik teknolojik yatırım

19.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

İş Bankası, dijital dönüşümde etkili olmak için Tuzla’da “Teknoloji ve Operasyon Merkezi” kurdu. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, teknoloji için yılda 500 milyon TL yatırım yaptıklarını söyledi

500 milyon TLlik teknolojik yatırım

Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, Tuzla’da faaliyete geçen İş Bankası Tuzla Teknoloji ve Operasyon Merkezi ile (TUTOM), dijital çağı destekleyen bir altyapıya kavuştuklarını söyledi.

Haberin Devamı

Tuzla’da yer alan TUTOM’ı düzenlenen toplantıda Aran, İş Bankası’nın teknolojiye her yıl ortalama 500 milyon TL’lik yatırım yaptığını kaydetti.

Dijitalleşme ve teknolojideki dönüşüm programını 2014’de başlattıklarını ifade eden Hakan Aran, 15 milyon müşterisi bulunan İş Bankası’nın 1.364 şube ve 25 bin çalışan ile hizmet verildiğini, günde ortalama 100 milyon işlemin gerçekleştirildiğini belirtti.

İş Bankası’nın, bilişim teknolojileri alanında 1.600 kişilik bir kadro ile çalıştığı da açıklandı.

Dijital öncülük hedefi

Dönüşümü; veri altyapısı, uygulama mimarisi, bilgi teknolojileri ve veri merkezi olmak üzere 4 alanda başlattıklarını ifade eden Aran, şöyle konuştu:

“2014 yılından bu yana dönüşüm kapsamında hemen hemen dokunmadığımız veri, uygulama kalmadı. Ülkemizin bankacılık tarihinde teknolojik alanda imza attığı pek çok ilk ile öncü konumunda bulunan bir kurum olarak, müşterilerimizle en yeni ürün ve hizmetleri buluşturmaya devam ediyoruz. Tüm dünyada dijital bankacılık ve dijital dönüşümün konuşulduğu bir dönemde, yenilikleri takip eden değil takip edilen kurum olma özelliğimizi sürdürmek istiyoruz. Müşterilerimizin bizden beklentileri çerçevesinde de en kaliteli, en iyi ve en hızlı hizmeti sunma anlayışımızın öncü konumumuzu daha da pekiştireceğine inanıyoruz.”

Haberin Devamı

Depreme sismik izolatör

Hakan Aran, 32 bin metrekarelik alana kurulan Atlas Veri Merkezi ile bankanın kesintisiz, güvenli ve hızlı veri akışı sağlamasının hedeflendiğini söyledi.

Aran, her bir enerji ve soğutma sisteminin bire bir yedeğinin olduğu, deprem etkilerini minimize edebilen en gelişmiş sismik izolatörlerin kullanıldığı ve olası büyük depremlerde bile kesintisiz hizmet verebilecek şekilde tasarlanan veri merkezinin, İş Bankası sistemlerinin altyapı kullanılabilirlik değerlerini %99,995’in üzerine taşıyacağını belirtti.

Aran, şu an her biri 500 metrekarelik üç sistem salonuyla hizmet veren merkezin, toplam 8 sistem salonuyla 4 bin metrekarelik beyaz alana kadar büyüme kapasitesine sahip olduğunu söyledi. Doğa ve insan dostu çözümleri ile dikkat çeken veri merkezinde, sağlıklı ve ekolojik bir yaşam çevresi oluşturma prensibinin benimsendiğini belirten Aran, binanın konumlandırılmasında güneş ve rüzgâr etkilerine önem verildiğini, mevcut ağaçların ve verimli toprağın korunduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

‘Kanadalılara’ TÜRK ZEKASI

Hakan Aran, girişimler ve Fintech’lerle işbirliği içinde olduklarını söyledi. Aran, bu yapıları sermaye anlamında desteklemek için Maxis adlı bir şirket kurduklarını bildirdi. Aran, “Finans teknolojileri konusunda sektöre öncülük ediyoruz. Bu alanda sadece Türkiye’de değil dünyada da çok iyi bir noktadayız. Grup şirketlerimizden Softtech’in Amerika’da Silikon Vadisi’nde bir ofisi var. Oradaki arkadaşlarımız, yapay zekâ konusunda Kanadalı bir banka ile 2-3 aylık bir proje için anlaştılar. Yapay zekâ konusunda edindiğimiz know-how’ı yurt dışına satabilecek noktadayız” dedi.