12.06.2008 - 00:47 | Son Güncellenme:
Eylem Türk / Fotoğraf: YALÇIN ÇINAR
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) yeni üniformaları, Mesel grubunun Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu fabrikasında dikiliyor. 1964 yılından bu yana orduya üretim yaptıklarını söyleyen Mesel Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Selim Keresteci, “Toplam üç tesiste üretim yapıyoruz.
Adıyaman’daki fabrikamız askeri kıyafet, Sarıkamış’ta tesisimiz askeri bot, İstanbul’daki tesisimizde de askeri çorap ve iç çamaşırı üretimi yapılıyor” dedi.
Nanoteknolojiyle üretilen yeni kamuflaj elbiselerinden 1 milyon adet üretim yaptıklarını söyleyen Keresteci, yılda 500 bin çift askeri bot üretimi gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Ordunun yanı sıra emniyet teşkilatı için de üretim yaptıklarını anlatan Keresteci, polis gömleği ürettiklerini belirtti.
İhracat hedefi 40 milyon dolar
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kara birliklerinde görev yapan askerlerin kıyafetlerini diktiklerini belirten Keresteci, “Bu yıl da Jandarma ve Hava Kuvvetleri birlikleri için nanoteknolojiyle üretim yapacağız. Önümüzdeki günlerde Deniz Kuvvetleri’ne kıyafet dikilecek” dedi. Yıllık cirolarının 60 milyon YTL olduğunu belirten Keresteci, “Tesislerimizde toplam 750 kişi çalışıyor” dedi.
Yurdışındaki ordulara da üretim yaptıklarını kaydeden Keresteci, şöyle devam etti:
“Kıyafet diktiğimiz ordular arasında Sudan, Kazakistan ve Gürcistan var. Bu yıl şimdi adını veremeyeceğim bir ülkenin ordusuna da kıyafet dikmek üzere anlaşmaya yapacağız. Anlaşma tamamlandığında 7 milyon dolarlık ihracatımız 40 milyon dolara çıkmış olacak.”
‘Nano’ ile uydudan görünme oranı azaldı
Selim Keresteci, TÜBİTAK ile ortaklaşa nanoteknolojiyle üretilen yeni kamuflaj elbiselerinin uydudan görünme oranın yüzde 18-19 oranında azaldığına dikkat çekti.
Yeni üniformaların özellikleri şunlar:
- Dört mevsim kullanılıyor, kışın üşütmüyor, yazın yakmıyor.
- Antibakteriyel olduğu için ter kokusunu engelliyor.
- Askerleri zararlı güneş ışınlarından koruyor.
- Yıkandığında normal kumaşlara oranla 6-8 kat hızlı kuruyor.
- Üniformalar 42 farklı bedende üretildi. Cepler, kol altı havalandırma detayları, fermuarlar bu bedenlere göre tasarlandı
- İçe giyilen polarlar kolay giyilip çıkarılsın diye yandan fermuarlı yapıldı.
Askerin üniforması Arzu Kaprol tasarımı
TSK 1985’ten bu yana kullandığı üniformasını değiştirmeye 2004’te karar verdiğinde TÜBİTAK ile çalışmaya başladı ve harekât bölgelerine uyumlu, Türkiye’ye özgü bir kamuflaj deseni geliştirilmek için uzaydan yedi ayrı coğrafi bölgenin fotoğrafı çekildi.
Bu fotoğraflar İsviçreli bir kumaş firması olan Schoeller’de desen haline getirildi. Elde edilen desenler harekât bölgelerinde test edilerek, Kara Kuvvetleri birliklerinin harekât ortamına uygun renk bulundu. Bu noktada devreye Arzu Kaprol girdi ve tasarıma imza attı.
Onlar Türkiye'nin en çok bilinen isimleri. Şimdi ışıl ışıl yaşayan ünlülerin hayat yolculukları hep böyle başlamadı. Kimi kaset satarken söylediği şarkılarla keşfedildi, kimi inşaatlarda çalıştı. İşte ünlülerin ilk işleri...