Ekonomi4 kulvarda 4 girişim

4 kulvarda 4 girişim

05.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Startup girişimleri hayatın her alanındaki ihtiyaçlara dokunuyor. Teknolojinin kullanılmadığı alanlardaki açığı kapatıyorlar. Kendilerini niş alanlarda gösteriyorlar. Çoğu girişimcinin önce kendi ihtiyacından yola çıktığı ve açık gördüğü bir alanı değerlendirdiği dikkat çekiyor. Bugünkü yazımızın konukları Alivex, Robibot, Rent’n Connect ve AutoTrainBrain...

4 kulvarda 4 girişim

Spor severlere platform

Haberin Devamı

Alivex, aktif bir yaşam platformu. Dışarı çıkıp koşmak, bisiklete binmek gibi aktivitelerle dolu bir yaşam sürmek isteyen herkese ‘bugün ne yapsam’ sorusunun cevabını veriyor. Bunun için de katılımcıların ve organizatörlerin arasında çift taraflı hizmet veren ürünler sunuyor. Bunlardan ilki girişime de ismini veren Alivex. İnternet sitesi ve mobil uygulama üzerinden ulaşılabiliyor. Organizatörlere sundukları Alivex Organizer uygulaması ise web tabanlı bir SaaS platform. Aktivitelerin kayıt ve katılımcı yönetimlerini sağlıyor.

Alivex, Erkmen Erakkuş, Ali Şenlen ve Buğra Erakkuş tarafından 2018 Temmuz ayında kuruldu. Erkmen Erakkuş, 2016’da Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Küçüklüğünden itibaren pek çok farklı spor dalıyla ilgilendikten sonra 2014’deki favorisi triatlon sporunu daha iyi tanıyabimek için Ali Şenlen ile spor etkinlik ajansı GamePlan’ı kurdu. Erakkuş, “Bu ajans sürecinde edindiğimiz tecrübeler ve yaptığımız gözlemlerle sektördeki dijital kayıt süreci ve kişisel veri güvenliği problemini gördük. Hukukçu olmanın getirdiği yaklaşımla Alivex’i kurmaya karar verdik” diyor.

Haberin Devamı

Balkanlar hedefte

Erakkuş, hedeflerini şöyle açıklıyor: “Dikey bir pazarda büyümeye çalıştığımız için Türkiye’deki doyum noktamıza oldukça yaklaştık. İlgi ve uzmanlık alanımızı genişletmeden aktivite dikeyinde 2019 yılı bitmeden yurtdışı açılımımızı gerçekleştireceğiz.

Genişleme yolculuğumuz henüz rekabetin düşük olduğu Balkanlar ve Birleşik Arap Emirlikleri üzerinden başlayacak. Amacımız kısa sürede bu bölgede yayılarak globalde rakibimiz konumunda Active ve Athlinks gibi büyük oyuncuların yanında Türkiye’den çıkan bir girişim olarak yerimizi almak.”

Kod eğitimi robottan

Genç girişimci Sezgin Gül, Robibot’un kurucusu. Robibot, okul çağındaki çocukların gelişimlerini destekleyecek eğitim içerikleri barındırıyor. Erken yaşta algoritma ve kodlama imkanı sunuyor. Hiçbir ek cihaza ihtiyaç duymadan tamamen fiziksel ortamda çocukların oyun alışkanlıklarını bozmadan onlara eğitim veriyor. Sezgin Gül, eğitim içeriklerinin sürekli yenilenebilir olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

Gül, “Çocuklar gerçek yapboz parçalarını birleştirip Robibot’u kodlarken matematik, bilim, motor becerileri, iletişim, problem çözme, takım çalışması ve daha pek çok alanda beceri kazanıyorlar. Robibot, konuşma özelliği ile çocuklara soru sorar, doğru veya yanlış cevaplarına geri bildirim vererek onları motive eder. Hatta İngilizce dil özelliği ile çocuklara yabancı dil de öğretmektedir” diye anlatıyor.

Yerli ve milli teknoloji

Gül, Artvin doğumlu. Atatürk Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü mezunu. Robibot için iki mühendis ve iki çocuk gelişim uzmanı ile bir buçuk yıl önce proje çalışmalarına başlamış. Gül, “Proje ile Tübitak’tan hibe alarak ODTÜ Teknokent’te şirketleştik ve proje geliştirmelerini tamamladık. Bazı okullarda demo eğitimler gerçekleştirerek olumlu yönde geri bildirimler aldık” diyor.

Sezgin Gül, hedefini şöyle anlatıyor: “Milli teknoloji hamlesi çerçevesinde eğitim kurumlarında okul öncesinde de algoritma ve kodlama eğitimlerini yerli ürünümüz ile sunmayı ve teknolojide tüketen değil üreten bireylerin gelişmesi noktasında çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Yerli imkanlarla geliştirdiğimiz Robibot’u yurtdışına da ithal ederek Türkiye’den bir global marka yaratmayı amaçlıyoruz.”

Haberin Devamı

4 kulvarda 4 girişim

Tatilde sınırsız internet

Rent’n Connect ise Özgür Gen’in girişimi. 2014 yılında faaliyete başlayan ve seyahat çözümleri üreten bir firma. Seyahat edenlerin teknolojiyi ve interneti daha uygun fiyatlara kullanmasını sağlıyor.

4 kulvarda 4 girişim

Gen, “Biz seyahat edenlere yolculukları boyunca mobil bağlantıya kolayca erişebilmeleri ve doyasıya kullanabilmeleri için 50’den fazla ülkede kapsama alanı sağlayan Wi-Fi modemleri kiralıyoruz. Web sitemiz üzerinden kiralama talebi alıyoruz. İstanbul ile beraber, Londra ve Berlin ofislerimizde tüm Avrupa topluluğu ülkeleri ve Türkiye’de cihazları kullanıcılarımıza ulaştırıyoruz. İster havaalanlarından, ister otel veya adreslerinden kolayca ulaşmalarını sağlıyoruz. Cihazlarımız aslında herkese daha kaliteli vakit geçirme imkanı sağlıyor. Cebe sığabilecek küçüklükte, 4G hızında, limitsiz ve 10 cihaza kadar mobil dataya bağlanma özellikleriyle seyahat süresince kullanıcılarımızın çevrim içi kalmasını hedefliyoruz” diye anlatıyor.

Haberin Devamı

230 ülkeden kullanıcı

Şu ana kadar 230 ülkeden kullanıcı sitelerini ziyaret etti ve 92 ülkeden müşterileri oldu. 1.5 milyon günden fazla kullanıcılara cihazlarıyla erişim sağladılar. 40’tan fazla ülkede hizmetlerinin kullanılmasını sağlıyorlar. Bundan sonraki hedefleri bulunduğumuz bölgede kapsama alanlarını genişleterek bu alanda lider olmak. Global oyuncu olarak yollarına devam etmek. Özgür Gen, Boğaziçi Üniversitei Makine Mühendisliği’nden mezun.

4 kulvarda 4 girişim

Disleksik çocuklara mobille öğretiyor

AutoTrainBrain ise, disleksi (öğrenme bozukluğu) hastalarının iyileşmesi için kullanılan bir mobil telefon uygulaması. İş modeli abonelik bazlı. AutoTrainBrain, literatürde yeri olan ve dislekside pozitif yönde etkili olduğu bilinen nörogeri bildirim ve çoklu duyu yaklaşımlarını temel alıyor. AutoTrainBrain, HMS Health Mobile Software Sağlık Mobil Yazılım A.Ş. tarafından üretildi. Tübitak, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafindan finanse ediliyor.

4 kulvarda 4 girişim

Başarıyı artırıyor

Sabancı Üniversitesi doktora öğrencisi Günet Eroğlu tarafından geliştirildi. Eroğlu, “Oğlum disleksi ve kendi yaşam tecrübemden yola çıkarak tasarladığım ve geliştirdiğim yazılım konusundaki doktora çalışmasını Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Müjdat Çetin ve Doç. Dr. Selim Balcısoy danışmanlığında yürütüyorum. Alınan fonlarla Ar-Ge çalışmaları yürütüldü ve uygulama geliştirildi. Geliştirme çalışmaları sürüyor.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Prof. Dr. Serap Teber’in sorumluluğunda çalışmamız devam ediyor. Geliştirdiğimiz mobil uygulama, özgül öğrenme güçlüğünün bir alt grubu olan ve ilaçla tedavisi henüz mümkün olmayan disleksinin etkilerini azaltıyor ve çocukların okul başarısının artmasında yardımcı oluyor” diye anlatıyor. Klinik araştırmanın tamamlanmasının ardından CE sertifikasyon sürecine ve ürün satışlarına başlanacak. Sertifikasyon sürecinin 1 yıl içerisinde tamamlanması hedefleniyor.

SON

4 kulvarda 4 girişim