07.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) tarafından Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) iş birliğiyle hazırlanan ‘Turizmde Dönüşüm Senaryoları Raporu’ İstanbul’da tanıtıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un da katıldığı törende, raporda turizm sektörü özelinde belirlenen dönüşüm senaryolarının hayata geçirilmesi durumunda 2033’te 104 milyon turist ve yaklaşık 120 milyar dolar turizm geliri elde edilebileceği belirtildi.
Tabana yayılacak
Bakan Ersoy, 2019’da 51 milyon turist, 34 milyar dolar turizm geliri, kişi başı gecelikte de 71 dolarlık gelirin yakalanacağını kaydetti. Ersoy, “Raporda değişimin temel eksenleri olarak fiziksel dönüşüm, 3. yaş turizmi, turizm rezidansları ve tanıtım atağı ön plana çıkarılmış. Bunlar yapılması gereken programlar ama biz bakanlık olarak önceliğin zihniyet ve vizyon değişikliği olması gerektiğini düşünüyoruz. Zihniyet değişimi derken, değişimin öncelikli olarak devlet ile başlaması gerekiyordu ve öyle de oldu” dedi.
Diğer önceliklerinin, turizm gelirlerinin tabana yayılması olduğunu belirten Bakan Ersoy, turizm tabana yayılmazsa turizm politikalarının etkili ve sürdürülebilir olamayacağını söyledi. Ersoy, şöyle devam etti:
“Hanutçuluk yapan acentelerimiz, rehberlerimiz ve dükkancılarımız var.
Mevcut otelin yatak kapasitesini artırmayı, kişi gece geliri artırmak yerine total ciroyu artırmayı başarı gören yatırımcı arkadaşlarımız da var. 12 aylık personel istihdamını hedeflemek yerine ‘Sezon geldiğinde komşunun personeline yüzde 5 fazla vererek çalarım’ diyen otelci arkadaşlarımız da var. Bu açıdan zihniyet ve vizyon değişikliği çok önemli.”
Cazibe merkezleri
Ersoy, “Bir başka zihniyet ve vizyon değişikliği de turizmi 81 ile yaymak, yeni cazibe merkezleri oluşturmak. 40 kere Antalya’ya gelmiş Rus turist var. Antalya’yı ezberlemişler, hatta bıkmaya başlamışlar. Biz onlara Ege’yi tanıtmalıyız. Aksi takdirde Türkiye dışındaki farklı bir destinasyona kaçıracağız” dedi.
Yol haritasında 5 senaryo var
TTYD Başkanı Oya Narin, yol haritasında 5 farklı senaryo üzerinde odaklanıldığını belirterek, “Birisi üçüncü yaş turizmi, diğeri sağlık turizmi, turizmde kentsel dönüşüm gibi eskimiş yapıların dönüşümü, tanıtım atağı ve konaklama düzeninin farklılaştırılması. Bunların hepsinin ölçümleri yapıldı” dedi. Narin, “Kamu-özel sektör iş birliğiyle yeniden bir düzenleme yapılabilirse, turizm mevzuatında, varış noktaları yönetiminden başlayıp ülkenin 12 aya ve ülke sathına yayılmış bir yapıyı oluşturabilirsek 2033’te yaklaşık 120 milyar dolarlık bir turizm geliri, işsizliğe 2 puan eksi bir avantaj katkı sağlayabiliriz” dedi.
‘Turist başına geliri artırmalıyız’
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, 2012’de Dünya Turizm ve Seyahat Konseyi’nin 10 yıl sonrası için öngörüsünün sektörün küresel ekonominin yüzde 10’una erişmesi yönünde olduğunu aktararak, “Bizim de hedefimiz, bu fırsatlardan azami katkıyı ülkemize taşımak olmalıdır. Bu süreçte turist sayısındaki artış kuşkusuz önemlidir ancak sürdürülebilir büyüme açısından daha da kritik olanı turist başına gelirin de artırılmasıdır. Farklı turizm türlerinin potansiyellerini bütüncül ve bölgesel olarak güçlendirecek programlara yoğunlaşmamız önemli faydalar sağlayacaktır. Tanıtım, yatırım ve altyapı güçlendirilmeli” dedi.