EğitimYol gösterici uygulamalar

Yol gösterici uygulamalar

25.07.2024 - 20:25 | Son Güncellenme:

Üniversite tercihlerinde adayların programların taban puanları ve başarı sıralarının yanı sıra burs, yurt olanakları, Ar-Ge faaliyetleri, memnuniyet durumu, mezunların mesleki sınavlardaki performansları gibi pek çok kriteri incelemesinde yarar var. Bu konuda adaylara kaynak olacak uygulamaları derledik.

Yol gösterici uygulamalar

Mine Özdemir GÜNELİ - Üniversite tercih döneminde adayların bilinçli ve doğru karar verebilmeleri için üniversite programlarının taban puanlarından başarı sıralarına, akademik personel sayılarından burs oranlarına, öğrenci sayılarından mezunların başarılarına kadar birçok kriteri iyi incelemeleri gerekiyor. 2024-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, tüm adaylar için en temel kaynak. Yine tüm bu bilgilerin tek bir yerde görülebileceği adreslerin başında Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) 2016’da hayata geçirdiği ve her yıl güncellediği Yükseköğretim Program Atlası geliyor. 9 modülde bilgilerin yer aldığı uygulamaya yokatlas.yok.gov.tr adresinden ulaşılabiliyor.

Haberin Devamı

Yurt, burs bilgileri var 

Uygulamanın “Üniversitelerimiz” başlıklı modülünde yükseköğretim kurumlarının öğrenci ve öğretim elemanı sayılarının yanı sıra kuruluş yılı, web siteleri, sosyal medya linkleri, iletişim bilgileri, spor tesisleri, öğrenci toplulukları, yurt kapasiteleri, laboratuvar sayıları ve yüzölçümü bilgileri yer alıyor. 

Lisans ve Önlisans Tercih Sihirbazı modüllerinde ise adaylar, programların kontenjan bilgileri, lisansta son 4 yıl, ön lisansta son 2 yılın taban başarı sıraları, puan türü değişen programların eski puan türündeki taban başarı sıraları, şehre, üniversite türüne, burs oranlarına, öğretim türüne göre arama yapabiliyorlar. Ancak adayların son kontrolleri yaparken ÖSYM’nin sitesinde yer alan güncel 2024 YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’na bakmaları gerekiyor. 

Haberin Devamı

Lisans ve Önlisans Atlası modüllerinde de ‘Üniversite Seç’ ve ‘Program Seç’ olarak iki ayrı alan var. Bu seçeneklerde üniversite ya da programa göre araştırma inceleme yapılabiliyor. Ayrıca programlara yerleşenlerin YKS netleri, geldikleri liseler, bölgeler, öğretim üyeleri, yabancı uyruklu öğrenci sayıları, Erasmus ve yatay geçiş trafiği gibi pek çok detaya ulaşılabiliyor.

TYT-AYT Net Sihirbazı’nda da 2023 YKS’de Merkezi Yerleştirme ile öğrenci alan lisans ve önlisans programlarına yerleşen son kişinin TYT-AYT testlerinde yaptıkları netleri görülebiliyor. Meslek Atlası modülünde adayların meslek seçimine ışık tutacak tercih istatistikleri yer alırken, Tercih Listem modülünde de adaylar, üniversite ve program seçimlerini yaparak tercih listelerini oluşturabiliyorlar. Mezun Başarı Atlası modülünde ise mesleki yeterlilik sınavlarında mezunların başarıları görülebiliyor. 

Ebeveynlere kılavuz hazırlandı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu yıl ilk kez üniversite tercih sürecinde ailelere rehberlik etmesi amacıyla “Tercih Süreci Ebeveyn Kılavuzu” hazırladı. Kılavuzda, tercih süreci, üniversite ve bölümlerle ilgili detaylı bilgilere ulaşılabilecek güvenli adresler, burs olanakları, yatay ve dikey geçiş imkânları, tercih yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar ile sıkça sorulan sorular gibi detaylı konu başlıkları yer alıyor. MEB, öğrencilere üniversiteye yerleştirme sürecinde destek olmak amacıyla rehber öğretmen/psikolojik danışmanlar aracılığıyla sunacağı “Tercih Danışmanlığı” hizmetinin de hazırlıklarını tamamladı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı’ndan kariyer danışmanlığı

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi de Danışman Bilgi Sistemi (DABİS) ile üniversite tercihlerinde adayları yalnız bırakmıyor. Mezunların iş gücü piyasası performanslarını göstergeler üzerinden değerlendiren projeler ile kariyer danışmanlığı desteğinin bir araya gelmesiyle oluşturulan DABİS, genç yeteneklerin yükseköğretim süreçlerine geçiş yaparken modern, kanıta dayalı tercihler yapma imkânı sunuyor. Sistem, kariyer danışmanlığı hizmeti almak isteyen adaylar için sisteme tanımlı psikolojik danışman ve rehber öğretmenler, iş ve meslek danışmanları gibi meslek uzmanları tarafından kullanılıyor.

Ar-Ge faaliyetlerini inceleyin

Haberin Devamı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) da katkılarıyla üniversite tercihi yapacak adaylar için rehber hazırladı. Üniversitelerin yetkinlikleri, Ar-Ge faaliyetleri, teknoloji ve yenilik odaklı bölüm/alanları gibi bilgilerin incelenebildiği rehberde Patent Tescili Bulunan Kişilerin Mezuniyet Alanları, Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi Sonuçları, Üniversite-Sanayi İşbirliğinde Yetiştirilen Doktora Öğrencileri gibi göstergeler de bulunuyor.