02.03.2016 - 22:40 | Son Güncellenme:
ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan duyuruda, 13 Mart 2016'da saat 10.00'da uygulanacak YGS'ye başvuru yapan adayların sınava girecekleri bina ve salonlara atanma işlemlerinin tamamlandığı belirtildi. Duyuruya göre, adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren sınava giriş belgesini, T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ile bugünden itibaren ÖSYM'nin "https://ais.osym.gov.tr" internet adresinden edinecek.
Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.
Adaylar, internetten edinecekleri belgelerinin renkli ya da siyah-beyaz çıktılarını sınav günü yanlarında bulundurmak zorunda olacak. Belgenin ön ve arka yüzünde ÖSYM'nin belirlediği bilgiler dışında herhangi bir yazı, resim ve işaret bulunmayacak. Sınava giriş belgesini fotoğraf görünür bir şekilde yanında bulundurmayan adaylar, sınava alınmayacak. Adaylara sınava giriş belgesi gönderilmeyecek. Adayların sınava girebilmeleri için sınava giriş belgesinden başka, nüfus cüzdanı/Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı veya pasaportlarını yanlarında bulundurmaları zorunlu olacak.
Kendilerine en uygun bir mesleği belirleyip onun için çalışıp dururlar. Ancak sizlerin de bildiği gibi ülkemizde bir meslek sahibi olmak okuyarak bir mevki sahibi olmak hiç de kolay değildir. Bu nedenle de bu yolda yürüyecek olanların belli bir gitmeleri gereken yol vardır. Bu yolda pek çok engeller karşılarına çıkar. Amaçları tüm bu engellere ve zorluklara rağmen hiç yılmadan çalışıp amaçlarına ulaşmaktır. Şimdi ise lise son sınıflar dahil her yaştan lise diplomasını eline almış her birey üniversite sınavına girebilir, ve almış olduğu puan ile tercih yapıp lisans eğitimi alabilir. Bunun için yapılması gereken sadece üniversite sınavlarına girip istenilen puanları almaktır. Her yıl olduğu gibi yine bu yılda çok sayıda katılımın olduğu bu üniversite sınavı artık iki aşamalı olarak yapılmıştır. Mart ayında yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı bu aşamalardan ilkidir. Bu sınava her öğrenci katılım yapabilir.
İstenilen parayı belli bankaların ATM hesaplarına yatırarak başvurularını yapan her aday bu Yükseköğretime Geçiş sınavına katılımda bulunabilir. Sonrasında ise bu sınavda belirlenen belli bir baraj puanını geçtikten sonra haziran ayında yapılacak olan Lisans Yerleştirme sınavına girebilirler. YGS sınavında başarısız olan öğrenciler (180 puan barajını geçemeyen öğrenciler) ne yazık ki ikinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavına da katılımda bulunamazlar. Bu ilk sınav ön eleme niteliği taşır. YGS kısaltması ile öğrencilerin dilinde dolaşan bu sınav 2016 yılı için 13 Mart Pazar günü saat 10.00 da yapılacaktır.
Adaylar sınav giriş belgeleri ve nüfus cüzdanları ile sınava katılımda bulunmaları yeterli olacaktır. Sınav için gerekli olan diğer tüm ihtiyaçlar (peçete, kalem, silgi, kalemtıraş vb.) ÖSYM tarafından öğrencilere sınav günü verilecektir. YGS sınav yerleri de açıklandığı için öğrencilerin sınav olacakları salonu önceden gidip görmeleri onların heyecanını birazda olsa azaltacaktır. Nerede sınava gireceğini henüz bilmeyen adaylar ise ÖSYM’nin kendi resmi internet sayfası üzerinden aday giriş numarası, aday giriş şifresi ve T.C. kimlik numaraları ile sisteme girmeleri gerekir. Ardından karşılarına resmi sayfa açılacaktır. Bu resmi sayfada bulunan fotoğrafının altında ki seçenekleri tıklayarak YGS sınav yerlerini öğrenebilirler. Cep telefonları ile internete erişim sağlayarak da adaylar hem kolay hem de pratik bir şekilde sınava girecekleri yerleri öğrenebilirler.