25.05.2021 - 04:34 | Son Güncellenme:
Viskozite, akışkan yapıya sahip olan bir maddeye biraz ağdalık katmak amacıyla üretilen bir tür madde olarak tanımlanabilir.
Viskozite Nedir?
Belli bir akış içerisinde yüzey gerilimi adı altında deforme olma özelliğine karşı olan direnç ölçüsü olarak adlandırılır. Akışkan akmaya karşı göstermiş olduğu iç direnç adı ile de anılır. Akışkan hariç tüm gerçek olan akışkan maddeler yüzey gerilimine karşın bir direnç göstermeye meyilli olur. Bunun yanı sıra hiç direnç göstermeyen ve akışkan olan bir madde ideal akışkan madde olarak tanımlanır.
Viskozite akışkanların yüzey boyası göreviyle de kullanılmasında fayda sağlar. Kısacası sıvı akışında düzenleme yapmada büyük açıda yarar sağlamaktadır. Sıvılarda bir değişiklik olsa da gazlarda bu viskozite düşük bir seviyededir.
Viskozite Boyayı Nasıl Etkiler?
Viskozite boyada pek çok değişikliğe sebep olur. Bu özellikler şu şekildedir:
1. Sıcaklık molekülünün kinetik enerjisinde artışa neden olur.
2. Moleküllerin büyüklük ve şekil açısından bir dereceyi belirlediği bilinir.
3. Molekül arasında bulunan çekim akışkanlığı etkiler bu nedenden boyayı da direkt olarak etkileyecektir.
Boyama işleminde ortaya çıkarılacak işin pürüzsüz olması için kaliteli bir boya alınması gerekir. Jelleşme, faz ayrımı, kabuk haline gelme, kaymaklanma ve çökme gibi olumsuz durumlar olmamalıdır. Boyada akmazlık derecesinin de düşük olması ya da ayarının tutmaması boya kalitesini önemli bir seviyede etkiler. Düşük olan viskozite seviyesi boyanın dibe çökmesine sebebiyet verir. Çökme olan boyada da taban üzerinde sürme güçlü meydana getirir.
Yüksek ve Düşük Viskozite Ne Demektir?
Basınç arttıkça artan viskozite, basınç azaldıkça da azalma göstermektedir. Bunun nedeni basınç arttıkça sıvı içinde yer alan boşluk sayısının azalma göstermesi ve buna bağlı olarak molekül hareketinin zor bir hale gelmesidir. Fakat buna rağmen sıvılarda olan viskozite genel olarak sıcaklığın çok önemli bir fonksiyonu olsa da basınç değerinden pek fazla etkilenmez.