08.06.2021 - 16:18 | Son Güncellenme:
Roman yazılırken farklı farklı teknikler kullanılır, üstkurmaca tekniği de böyle bir tekniktir.
Üstkurmaca Nedir?
Üstkurmaca tekniğinin İngilizce ismi "Metafıction"dur. Üstkurmaca tekniği esasında klasik manadaki bütün kurmaca türlerine atıfta bulunur. Üstkurmaca tekniğinde yapılan şey esasında gerçek ile kurmaca arasındaki ilişkiyi sorunsallaştırmak veya sorgulamak için bilinçli ve de sistemli olarak dikkati, anlatılanın bir kurmaca olduğuna çekmektir.
Üstkurmaca tekniğini kullanan yazar okuyucunun esasında bir kurmaca ürünü okumakta olduğunu unutmasına müsaade etmez, bunu sürekli vurgular. Üstkurmaca tekniğini daha anlaşılır kılmak için genellikle tiyatro örneği verilir. Nasıl ki, tiyatroda seyirciye bir oyunu seyrettiği unutturulmazsa üstkurmaca tekniğini kullanarak romanını yazan yazar da tam olarak bunu yapar.
Üstkurmaca ile yazılmış bir roman linear olmayan bir romandır. Üstkurmaca romanında olayla ilgili dipnotlar bulunur. Bu tür romanlarda, romanda kurmacanın içinde olduklarını gösteren karakterler vardır. Üstkurmaca romanlarda yazarın kendisi de bir roman karakteri olmaktadır.
Üst Kurmaca Tekniği Kullanılan Roman Örnekleri Nelerdir?
Üstkurmaca tekniğinin kullanıldığı romana örnek olarak eski bir klasik olan Cervantes'in "Don Kişot " isimli eseri verilebilir. Fakat esas üstkurmaca tekniği 1960'lı yıllarda ortaya çıkmıştır. Bugün çok bilinen ve üstkurmaca tekniği ile yazılmış bazı romanları örnek vermek gerekirse:
Leyla'ya Mektuplar ( Yazarı Emre Karadağ )
Beyaz Kale ( Yazar Orhan Pamuk )
Anayurt Oteli ( Yazar Yusuf Atılgan )
Sofie'nin Dünyası ( Yazar Jostein Gaarder )