Yurtdışında eğitim gören 4.3 milyon öğrenci, ülke kasalarına 100 milyar dolarlık gelir sağlıyor. 2020 yılında beklenen rakamlar ise yurtdışında eğitimin ne kadar büyük bir sektör olduğunu gözler önüne seriyor.
Küresel bir sektör haline gelen yurtdışı eğitime Türk öğrencilerin ilgisi her geçen gün artıyor. Dünya çapında artan ilgi yurtdışı eğitime harcanan bütçeleri de buna bağlı olarak yükseliyor. Yurtdışına öğrenci gönderiminde üst sıralarda yer alan Türkiye, her yıl 1.5 Milyar
Dolar yurtdışı eğitime harcıyor. Dünya genelinde harcanan meblağ ise yaklaşık 100 Milyar Dolar. OECD raporlarına göre bu rakamların 2020 yılında iki katına çıkması bekleniyor.
2011 OECD raporlarına göre dünya genelinde 4,3 milyon öğrenci kendi ülkesi dışında bir ülkede
eğitim görüyor. 1990’larda yurtdışında eğitim gören öğrenci sayısı 1,3 milyonken bu rakamın 2025 yılında 8 milyona çıkması bekleniyor. 2011 verilerine göre hali hazırda 4,3 milyon öğrenci dünya ekonomisine 100 Milyar Dolar katkıda bulunuyor. Hızlı büyümesini sürdüren yurtdışı eğitim sektörünün önümüzdeki yıllarda devletlerin önemli gelir kaynakları arasındaki yerini alacağı öngörülüyor.
GENÇLER YURTDIŞINDA EĞİTİME NEDEN YÖNELİYOR?
Türkiye’de olduğu gibi dünya çapında da; milyonlarca aday arasından sıyrılarak iş bulmak gün geçtikçe zorlaşıyor. Mezun olduktan sonra iş başvurularını yapan öğrenciler, CV’leriyle işverenlerini etkileyebilmek adına eğitimlerine daha fazla önem veriyor. Yurtdışında bir üniversiteden mezun olmak, yüksek lisans yapmak, artı yabancı diller ve yurtdışında staj iş başvurusu yapanların bir adım öne çıkmasını sağlıyor. Bu sebeple dünya çapında milyonlarca öğrenci ülkelerinden ayrılarak farklı ülkelerin eğitim kurumlarında eğitimlerine devam ediyor.
Türkiye’nin birçok ülkeyle vizelerini kaldırması sayesinde meydana gelen ulaşım kolaylığı, küresel ekonomide söz sahibi olan Türkiye’ye yabancı yatırımcıların girmesiyle birlikte iş yapma biçimlerinin gelişmesi, küreselleşme, teknolojik gelişimeler, sosyal medya sayesinde erişilebilirlik gibi farklı etkenler de uluslararası öğrenci trafiğinin hızlanmasına neden olurken; öğrencilerin uluslararası eğitime katılım oranı ülkelerin gelişmişlik seviyesini de gözler önüne seriyor.
YURTDIŞI EĞİTİMDE DEĞİŞEN TRENDLER:
Yıllar içerisinde öğrencilerin yurtdışı eğitime katılımının artmasıyla birlikte eğitim trendleri de değişiklik gösteriyor. Önceki yıllarda öğrenciler az gelişmiş ülkelerden gelişmiş ülkelere yönelirken son yıllarda bu noktada değişimler gözleniyor. En çok öğrenci gönderen ülkeler çoğunlukla gelişmekte olan ülkelerden olsa da Çin, Rusya, Güney Kore, Japonya ve Asya ülkelerinin tercih edilir konuma gelmesi eğitim trendlerinin değişimi konusunda yol gösterici oluyor.
Türk öğrencilerin ilk tercih ettikleri ülkeler İngiltere ve ABD olurken son zamanlarda farklı ülkelerde listede yer buluyor. Çin’in dünya ekonomisinde gelişen konumu Türk öğrecileri bu ülke dilini, kültürünü ve iş yapma biçimlerini öğrenmeye yöneltiyor. Bunun yanı sıra Asya ülkeleri ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin kuvvetlenmesi dolayısıyla, bu ülkelere doğru bir yönelmede söz konusu. Özellikle Malezya’daki üniversiteleri tercih eden öğrenci grafiği
yükselen bir ivmeye sahip.
TÜRK ÖĞRENCİLERİN YURTDIŞI EĞİTİMDEKİ PAYI VE TERCİH ETTİKLERİ:
Türkiye’de her yıl yurtdışında eğitim almak üzere ülkeden ayrılan öğrenci sayısı 100 bine ulaşıyor. Türk öğrencilerin ülke dışı eğitime yaptığı harcama 1,5 Milyar Dolar civarında.
Geçmiş yıllarda sadece burs kazanan veya ailesinin maddi imkânları iyi olan öğrenciler yurtdışında eğitim alabilirken son yıllarda gelişen altenatifler her kesimden öğrencinin yurtdışı eğitime yönelmesine olanak sağlıyor. Lisans, yüksek lisans, dil eğitimi için yurtdışına giden öğrenci sayısı her geçen gün artarken Work&Travel ve Staj Programları öğrencilerin ilk tercihleri arasında yer alıyor.
Konu hakkında tespitlerde bulunan IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları Genel Müdürü Deniz Akar: Türkiye’den her yıl 100 bin civarında öğrencinin eğitim amaçlı yurtdışına çıktığını belirterek, şu bilgileri verdi: “Yurt dışına en çok öğrenci gönderen 15 ülkeden birisi Türkiye. Türk öğrencilerin en çok ilgi gösterdiği Amerika, İngiltere, Almanya gibi ülkelerin yanı sıra İsveç, Hollanda, Çin, Malezya, Macaristan, Rusya ve Polonya gibi ülkelere de eğitim ücretlerinin ekonomik olması nedeniyle ilgi artıyor. Amerika’ya yılda 12 bin civarında lisans ve yüksek lisans öğrencisi giderken, en az bir o kadar da dil okullarına ve diğer programlara katılıyor. İngiltere’de yılda 30 bin civarında öğrencimiz lisans, yüksek lisans ve özellikle dil eğitimi yapıyor. Almanya’da her yıl 10 binin üzerinde öğrencimiz kayıt yaptırıyor. Rusya ve Çin gibi ülkelerde ise yıllık öğrenci sayımız henüz 1000’ler civarında fakat bu ülkelere gelişen bir ilgi söz konusu. Belirtmiş olduğum nedenlerden dolayı, 2014’de toplam sayının 100 bini çok aşması beklenmektedir.”
Mevcut 100 bin rakamının içerisinde lisans ve yüksek lisans programları, değişim öğrencileri, stajyerler, dil kurslarına kayıt yaptıranlar, Work&Travel programına katılanların da yer aldığını vurgulayan Akar sözlerini şöyle sürdürdü: “Öğrencilerin yaklaşık üçte biri üniversite eğitimi için yurt dışına çıkıyor. Bunların da yaklaşık 10 bini Amerika’ya, 2 bin 500’ü İngiltere’ye, 2’şer bini de Kanada ve Avustralya’ya gidiyor. Yurt dışında öğrenim gören bir öğrencinin üniversiteye ödediği tutar, ortalama 10 bin dolar. Toplam yıllık masrafları ise 20 bin dolara ulaşabiliyor. Üniversite için 30 bin öğrenci olduğu göz önüne alındığında, yurt dışında üniversite eğitimi için yaklaşık 600 milyon dolar harcama yapılıyor. Kalan 70 bin öğrencinin de yıllık ortalama harcaması 10 bin dolar’ın üzerinde. Kısacası Türk öğrenciler, yurt dışında eğitime yılda yaklaşık 1,5 milyar dolar harcıyorlar.
Tüm dünyada yurt dışı eğitim bir sektöre, bir eğitim turizmine dönüşmüş durumda. Küresel çapta yurt dışı eğitime olan talep hızla artıyor. 2009 yılında 3,5 milyon olan kendi ülkesi dışında okuyan öğrenci sayısının, UNESCO raporlarına göre 2020 yılında 8 milyona çıkması bekleniyor. Bu, 10 yıllık bir süreç içerisinde
yüzde 100’lük bir büyüme anlamına gelmektedir.”
Türk öğrencilerin en çok tercih ettiği ülkeler ise şöyle: ABD (25.000), İngiltere (30.000), Almanya (10.000), Fransa (4000), Kanada (3.000), Avustralya (3.500), Çin (1.000), Rusya (1.500), Ukrayna (1.000), İtalya (800) (Konu hakkında gelişmiş rakamsal veriler infografik bültenimizde mevcuttur)
EN FAZLA ÖĞRENCİ GÖNDEREN ÇİN, ÖĞRENCİ KABUL EDEN ABD:
Uluslararası eğitimin küresel bir olgu haline geldiği günümüzde pek çok üniversite kendini tanıtmak için tanıtım faaliyetlerine ciddi yatırımlar yapıyor. Bazı ülkeler; özellikle ABD, İngiltere ve Avustralya uluslararası öğrenci sayısını artırmayı hükümetler seviyesinde destekliyor. Ancak son yıllarda, Avrupa ülkeleri (Almanya, Fransa, İsveç, Hollanda), Rusya ve Çin de uluslararası öğrenci sayısını artırmak için büyük bir çaba içindeler. Yurtdışına en fazla öğrenci gönderen ülke olma statüsü Çin’in elinde. Buna rağmen Çin’in hedefi, 2020 yılında ABD‘yi geçerek, hem en fazla öğrenci kabul eden, hem de gönderen ülke konumuna gelmek. En fazla yabancı öğrenci alan ülkeler ise; ABD, İngiltere, Avustralya, Fransa, Almanya, Çin.
BURS OLANAKLARI:
Türk öğrencilerin önemli bir kısmı yurtdışına kendi olanaklarıyla çıksa da, bir kısmı da Türk veya yabancı kurumlardan almış oldukları burslarla eğitimlerini sürdürüyor. Burs veren kurumlar arasında British Council, Fullbright, Campus France, DAAD, China Scholarship Council, Swedish Institute, Nuffic ön plana çıkıyor. Ülkelerin eğitim ve kültür tanıtım kurumları olabildiği gibi, doğrudan üniversiteler veya özel kurumlar tarafından da burs sağlanabiliyor. 31 Mart – 10 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek olan IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları; 25 farklı ülkeden 200 civarında eğitim kurumunu Türkiye’ye getirerek, Türk öğrencilerin burs imkânları hakkında bilgilenmelerini sağlayacak.
YURTDIŞINDA EĞİTİMDE EN DOĞRU ADRES NASIL SEÇİLİR:
Her yıl milyonlarca öğrenci yurtdışında eğitim için uzun süren araştırmalar yapıyor. Üniversiteler hakkında online üzerinden bilgi alınabiliyor fakat öğrenciler ve ailelerin ilk tercihi eğitim kurumlarıyla yüzyüze görüşmek oluyor. Bu sebeple dünya genelinde eğitim fuarları bilgi edinmek için tercih edilen noktalar oluyor. 2002 yılından bu yana Türkiye’de düzenlenen IEFT Fuarları Avrupa ve Ortadoğu’nun en geniş kapsamlı eğitim fuarı olması sebebiyle Türkiye’den ve dünya genelinden birçok öğrenciyi eğitim kurumlarıyla biraraya getiriyor. Bu yıl 27.’si düzenlecek olan IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları 200’ün üzerinde eğitim kurumunu tek bir çatı altında toplayarak öğrencileri bilglendirmeyi amaçlıyor.
Dil okulları, lisans, yüksek lisans, master, staj programları ve Work & Travel hakkında bilgi almak isteyenler www.ieft.com.tr adresinden veya 0212 244 42 13 numaralı telefondan bilgi ve online davetiye alabilecekler.
IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları Takvimi
31 Mart 2015 Ankara Sheraton Hotel
2 Nisan 2015 Izmir Hilton Hotel
4-5 Nisan 2015 İstanbul Kongre Merkezi (Avrupa Yakası)
6 Nisan 2015 Istanbul Kozyatagi Hilton Hotel (Anadolu Yakası)
8 Nisan 2015 Adana Hilton Hotel
10 Nisan 2015 Eskisehir Dedepark Hotel