22.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
DİDEM SEYMEN/MİLLİYET
DİDEM SEYMEN/MİLLİYET- 2013 yılında evlenen Hilal ve Burak Gündüz çifti, uzun süre bebek sahibi olmaya çalıştı. Ancak 2016’da eline gelen kitleyi fark etmesinin ardından doktora giden Gündüz, meme kanseri olduğunu öğrendi ve zorlu mücadelesi başladı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı’na başvuran Gündüz’ün operasyonla yumurtalık dokusu alınarak donduruldu. Kanser tedavisi 5 yıl süren ve bu sürede menopoza giren genç kadına onkolojik tedavisi sonrası 2021’de doku nakli yapıldı. Düzenli tedavi ve kontrollerin ardından Gündüz 2022’de hamile kaldı. Tüp bebek tedavisiyle sorunsuz geçen 37 haftalık gebelik sürecinin ardından çift, Güneş ismini verdikleri bebeklerini 22 Haziran 2023’te kucaklarına aldı.
‘Milyonlarca yumurta saklanıyor’
Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan tedavi hakkındaki detaylar, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Çepni ve ekibinden Prof. Dr. Ertan Kervancıoğlu, Prof. Dr. Mahmut Öncül ve Uzman Dr. Elif Akşahin’in yer aldığı toplantıda paylaşıldı.
Tedaviyle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Çepni “Meme kanseri tedavisi öncesi yumurtalık dokusunu aldığımız hastamızın tedavi sonrasında menopoza girmesine rağmen yumurtalık dokusu yerine yerleştirildi. Yumurtalıkları çalıştı ve Güneş bebek doğdu. Meme kanseri olarak ülkemizde ilk vaka. Ankara Tıp Fakültesi ile Cerrahpaşa Tıp Fakültesi over dokusunu donduruyor. Yumurta dondurma seçeneğinde en fazla 15-20 yumurta saklayabilirsiniz. Oysa yumurtalık dokusunda binlerce ya da teorik olarak kadının yaşına bağlı gençse daha fazla, milyonlarca yumurta saklamış oluyorsunuz. Dünyada bu yöntemle 2004’ten bu yana sadece 200 bebek dünyaya geldi. Deneysel bir yöntemdi artık uygulanabilir bir yöntem olarak kabul ediliyor” dedi.
Tedavi süreciyle ilgili duygularını paylaşan Hilal Gündüz de “Emek ve sabır gerektiren bir süreçti. Yılmadan inanarak devam ettik. Hanemize Güneş gibi doğdu, dünyamızı aydınlattı” diye konuştu.