19.05.2021 - 05:58 | Son Güncellenme:
19. yüzyıla kadar İran-İslâm medeniyeti çerçevesinde gelişim göstermiş olan Türk edebiyatının ürünleri Divan Edebiyatı ve Halk edebiyatı olarak birbirinden farklı yanları olan iki kolda gelişim göstermiştir. Osmanlı sarayı çevresinde, Fars edebiyatının yaratmış olduğu etkiyle üretilmiş olan klasik edebiyat adı verilen divan edebiyatı ağır basarken halk arasında, sözlü gelenek uzun bir zaman boyunca varlığını sürdürmüştür.
Türk Edebiyatında İlk Hikaye Denemesi Ne Zaman Yapılmıştır?
Türk edebiyatında ilk hikaye denemesi örneklerine Ahmet Mithat Efendi tarafından 1870 yılında başlanmış olup 1894 tarihinde tamamlanmış olan 30 hikaye ve romandan meydana gelen Letaif-i Riyavat isimli eserinde rastlanmıştır.
Türk edebiyatında batılı tarzda olan ilk hikaye denemesi kitabı ise, Sami Paşazade Sezai tarafından 1892 tarihinde kaleme alınmış olan " Küçük Şeyler" isimli eseridir. Türk Edebiyatında yazılmış olan ilk hikaye denemesi Ahmet Mithat Efendi'ye ait bir eser olan Letaif-i Riyavet olmaktadır. Türk edebiyatında ilk hikaye denemesini yapmış bir isim olan Ahmet Mithat Efendi hem yazarlık hemde gazetecilik yapmış olup aynı zamanda da Edebiyat ile iç içe bir yaşam sürmüştür.
Ahmet Mithat Efendi TANZİMAT DÖNEMİ yazarlarından biri olma özelliği taşımaktadır. Tanzimat Döneminde yaşamış olan yazarların çoğu Batı etkisine benzer olan eserler ortaya koymuşlardır. 1844 yılında İstanbul'da doğan Ahmet Mithat Efendi ilk hikaye denemesi olan Letaif-i Rivayet eseri ile tanınmış olan önemli isimler arasında yer almaktadır.